Zdrav odnos
s novcem

Kako upravljati novcem u dvadesetima, tridesetima, četrdesetima i dalje?

Kako upravljati novcem u dvadesetima, tridesetima, četrdesetima i dalje?

U različitim fazama života, različite su naše potrebe i naši ciljevi. Stoga evo o čemu trebamo voditi računa u raznim dekadama života vezano za novac.

Do dvadesetih

Istraživanje koje je provela Hanfa u 2022. godini pokazalo da je došlo do pada u znanju iz područja financijske pismenosti kod mladih i ljudi koji tek stupaju u radni odnos. Iz tog razloga, dok smo još djeca i tinejdžeri, važno je dobro naučiti upravljati novcem (džeparcem ako smo ga dobivali) i raditi i zaraditi svoj novac preko praznika isprobavajući razne prikladne poslove. Punoljetnost i rane dvadesete obično jedva dočekamo jer želimo tu dugo očekivanu slobodu.

U dvadesetima najmanje zarađujemo u odnosu na ostale periode života, no imamo najviše vremena. Ono je na našoj strani. Isto tako, dvadesete, kad pogledamo unazad, najčešće odlikuje veća potrošnja. Pravo malo bogatstvo nam ode na tehnologiju, kozmetiku, odjeću, torbice i cipele. Zar ne? Ormar je tada naša najveća imovina.

Zato je u dvadesetima prije svega važno ulagati u vlastitu financijsku inteligenciju. Puno mladih će u ovim godinama kupiti prvi automobil na kredit i trošiti kao da sutra ne postoji. Sada je važno steći naviku i ne trošiti prekomjerno i ulaziti u potrošačke dugove. Važno je naučiti kreirati budžet te kreirati hitan fond (da imamo sa strane lako dostupan iznos novaca koji nam je potreban da pokrije tri do šest mjeseci troškova našeg životnog stila).

Sad je vrijeme za ulaganje u ono što će povećati naše kapacitete za zaradu u budućnosti, a to je edukacija – posebno u vještine koje povećavaju našu vrijednost na tržištu rada. Ako mislite da želite biti sam svoj gazda, kasne dvadesete i rane tridesete su odlično vrijeme za početak.

Tridesete

Velika je vjerojatnost da nas sada očekuje trošak prve nekretnine, vjenčanja, a možda i dolaze djeca. Vrijeme je za police životnih osiguranja, štednju za djecu, putovanja, štednju za našu edukaciju i edukaciju naše djece, a vrijeme je i za ulaganje u zdravlje jer se godine polako osjete.

Ako već nismo odmah kad smo počeli raditi, sad je vrijeme za započeti i štednju za mirovinu.

Četrdesete

Ovdje nas čekaju još veći troškovi za djecu (ako pomažemo odrasloj djeci ili ih još školujemo), ali i roditelje (ako su stariji, nemoćni, zahtijevaju naše vrijeme i financijsku pomoć). Bez obzira na sve, krajnje je vrijeme za investiranje.

Također, vrijeme je i za sređivanje nasljedstva (i onog što dobivamo i što ostavljamo), pisanja oporuke, učenja djece o novcu, i svakako, intenzivnija odvajanja za mirovinu.

Pedesete, šezdesete, sedamdesete…

Ne računajte na mirovinu i ne podcjenjujte troškove koji vas čekaju u mirovini. Zdravlje i mirovina sada trebaju biti u fokusu vaših ulaganja. Po potrebi, želji i mogućnostima dodatno se zaposlite kako biste se družili s ljudima, imali osjećaj korisnosti i dodatno zaradili.

Sad je i krajnje vrijeme za sređivanje imovine, revidiranje oporuka i eventualnih korisnika polica životnih osiguranja.

Naravno, svatko od nas je jedinka za sebe i svatko ima svoj put. Mnogi su tek svoje uspješne biznise pokrenuli u kasnim četrdesetima i s 50+.
Slušajte sebe, no vodite računa da sagledate širu sliku, uzmete u obzir dob kad idete u mirovinu i sve duži očekivani životni vijek i donesete mudre odluke.

Foto: Pexels, Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Što o zapošljavanju moraju znati poduzetnici koji zapošljavaju 1. put, ali i 31. put: Ovo vjerojatno niste znali

Nemaju ni 30 godina, a njihovi biznisi rasturaju: Upoznajte mlade poduzetnice Anu Hrgovčić i Mirnu Matković

brend-prirodne-kozmetike

7 koraka kako izgraditi vlastiti brend prirodne kozmetike

Prijava za članice

Pretraga

znn