Zdrav odnos
s novcem

8 razloga zašto je Europska mirovina najbolje mjesto za vašu mirovinu

8 razloga zašto je Europska mirovina najbolje mjesto za vašu mirovinu

Poduzetnici u Hrvatskoj često se suočavaju s brojnim izazovima i odgovornostima u svom poslovnom životu. Stvaranje stabilnog financijskog okvira za budućnost jedan je od ključnih ciljeva za njihovu sigurnost i dobrobit. U tom kontekstu, razmotrimo zašto bi Europska mirovina (PEPP) mogla biti savršen izbor za poduzetnike u usporedbi s hrvatskim III. stupom mirovinskog osiguranja.

1. Prinosi

Europska mirovina, bilo u fazi uplate ili isplate, pruža prinose koji nadmašuju sve druge dostupne fondove za dobrovoljnu mirovinsku štednju. Ovi izvrsni rezultati imaju direktni utjecaj na vašu budućnost, omogućujući vam da uživate u duljoj fazi isplate. Detaljniju usporedbu prinosa možete pronaći na Finax blogu.

2. Likvidnost

Europska mirovina omogućuje isplatu štednje nakon navršenih 55 godina života bez ograničenja na postotak iznosa. U III. stupu, isplata je ograničena na 30 posto iznosa štednje. Osim toga, Europska mirovina nudi različite opcije za isplatu, uključujući jednokratno povlačenje ili postupno povlačenje, što daje veću fleksibilnost.

3. Naknade

Europska mirovina nudi konkurentne naknade od samo 0,6 posto godišnje + PDV, što je znatno niže od prosječnih naknada u III. stupu, koje u prosjeku iznose 1,66 posto. Niže naknade u konačnici znače da ćete ostvariti veći prinos na svoju štednju.

4. Porezni tretman

Za dobrovoljnu mirovinsku štednju i PEPP ne plaća se porez ni tijekom štednje ni prilikom isplate. Osim toga, poslodavci koji uplaćuju premije PEPP-a svojim radnicima mogu ostvariti porezne pogodnosti, što može biti dodatna prednost za žene poduzetnice. Porezni aspekt je isti kao i u dobrovoljnoj mirovinskoj štednji, što znači da uplate do 796,37 € (6.000 kn) godišnje se tretiraju kao porezno priznati izdatak poslovanja, čime vam umanjuje vašu poreznu osnovicu.

5. Transparentnost

Europska mirovina nudi veću transparentnost jer ima standardizirane informacije o proizvodu, što olakšava usporedbu različitih proizvoda. III. stup može biti manje transparentan i moderan u usporedbi s PEPP-om.

6. Prenosivost

PEPP je prilagođen mobilnosti građana EU, omogućavajući vam da nesmetano prenosite svoju štednju između zemalja EU. III. stup ograničen je na hrvatske fondove, a prilikom prijenosa sredstava morate platiti dodatne naknade.

7. Alokacija portfelja

PEPP omogućuje širok raspon ulaganja kako biste diverzificirali svoja sredstva i smanjili rizik. U fazi štednje većina portfelja je usmjerena prema dionicama radi većih povrata. S druge strane, III. stup ulaže konzervativno u hrvatske vrijednosnice, no to može izložiti štednju koncentriranom riziku.

8. Rizici

PEPP postavlja stroge zahtjeve za minimizaciju rizika i zahtijeva da štediše ostvaruju dobit iznad očekivane inflacije. To pruža veću sigurnost u dugoročnom planiranju. III. stup može biti izložen rizicima koncentracije i političke nestabilnosti, što može negativno utjecati na vrijednost portfelja.

Europska mirovina, uz sve navedene prednosti, pruža moderno i transparentno rješenje koje je usklađeno s europskom regulativom. U konačnici, izbor između Europske mirovine i III. stupa ovisi o individualnim potrebama i ciljevima. No, uz sve navedene prednosti, Europska mirovina može biti privlačan proizvod za poduzetnike koji žele osigurati financijsku stabilnost za svoju budućnost.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn