Zdrav odnos
s novcem

Kako i u što investirati novac? Savjeti iskusne poslovne anđelice iz prve ruke

Kako i u što investirati novac? Savjeti iskusne poslovne anđelice iz prve ruke

Maja Jelisić Cooper za Žene i novac VIP klub – Stavi sebe ispred svega, što je tebi najbitnije?

Jedna od niza pogodnosti za članica Žene i novac VIP klub su i redovne online edukacije. Današnja tema nam je bila investiranje – odakle krenuti, kako i u što investirati novac.

Foto: Žene i novac

Imale smo priliku učiti direktno od poznate poslovne anđelice Maje Jelisić Cooper, serijske poduzetnice i iskusne ulagačice. Maja je s nama podijelila svoja brojna iskustva, pogreške i iskreno, otvoreno i vrlo konkretno odgovorila na sva pitanja ostalih prisutnih članica.

Kakve su reakcije članica?

  • Ovo je ogromna vrijednost za cijeli Žene i novac VIP klub. Masa korisnih informacija, vrlo zgodan neformalan format, svi su puno pitali. Meni je bilo top. – Nataša Kapov.
  • Bilo je jako poticajno. –  Marija Đeldum.
  • Bilo je odlično i inspirativno. – Antonija Zaninović

Odakle krenuti? Najčešće je pitanje koje dobivamo na portalu

Maja je na to pitanje savjetovala – od toga koliko smo rizika spremni preuzeti, koliko novaca izgubiti i sugerirala da to sve svakako stavimo na papir. Važno je potom što nas zanima, koliko imamo vremena učiti i pratiti i razlika je ulažemo li malo ili puno novaca.

A uvijek je najvažnija diverzifikacija rizika odnosno da nam sva jaja nisu u istoj košari.

Za manje iznose tu su ETFovi i pasivnije investiranje, dok nam za manje ili više aktivno investiranje stoje na raspolaganju vlastiti i tuđi biznisi, nekretnine, dionice, obveznice, zlato, kriptovalute i brojni financijski proizvodi.

Maja je i iskusna poslovna anđelica (inače gotovo od početka je dio ekipe poslovnih anđelica koje su uložile i u naš Žene i novac projekt) pa je na upit kako bira takva ulaganja rekla da joj je važno da vjeruje u ulagača (i da je još bolje ako je iskusan poduzetnik i već je propao u nečemu prije i digao se) ideju, proizvod i vlastiti interes za industrijom.

Bitno je da poznajemo industriju, da vjerujemo u ljude i proizvod i da smo spremni riskirati. Važno je da se prodaja već događa, da postoji dobar financijaš, i sustav izvještavanja i dobar prodavač. – naglasila je Maja.

Napomenula je da je CEO uvijek glavni prodavač, tako da nema: Ali joj samo da ja ne moram prodavati, no o tome ćemo na našem idućem retreatu u lipnju ponovo i detaljnije.

U razgovoru smo prokomentirale i prednosti i mane svih aktualnih financijskih proizvoda na tržištu. Kao svoje pogreške Maja je izdvojila najviše izbor krivih ljudi. Naglasila je da je njoj važno vraćanje zajednici i da se osjeća sigurno.

Mi smo jako ponosne da je Maja i dio naše Žene i novac priče posebno jer znamo da nam je s njenim znanjem, iskustvom i kontaktima samo nebo granica.

Neke dodatne stvari koje smo naučile

  • Kako evaluirati start up.
  • Što je safe note.
  • Kako ulagati u franšize.
  • Kako radnike uključiti u ESOP.

Kako povoljnije ulagati preko firme umjesto kao fizička osoba i još mnogo toga.

Majina glavna poruka za kraj – stavi sebe ispred svega i vodi računa što je tebi najbitnije!

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Malene Rydahl: Istraživanja su pokazala da novac ne utječe na sreću kod samo 1% ljudi

Prijava za članice

Pretraga

znn