Zdrav odnos
s novcem

10 najčitanijih članaka u 2023.

10 najčitanijih članaka u 2023.

Opraštamo se od 2023. i ulazimo u novu, 2024. godinu. Svaki kraj prilika je da se osvrnemo na sve ono što je obilježilo proteklih 365 dana u našem stilu – uz zahvalu što ste bili uz nas i još jedne godine, donosimo top 10 članaka koje ste najviše čitali i pretraživali na portalu Žene i novac u 2023. godini.

1. Smiju li se mobilne i montažne kućice graditi na poljoprivrednom zemljištu?

Jedno od najtraženijih pitanja u zadnjih nekoliko godina odnosi se upravo na postavljanje mobilnih i montažnih kućica. Pitali smo arhitekticu Tatjanu Liktar Elez, vlasnicu i osnivačicu arhitektonskog ureda Metar Milimetar što kaže Zakon. Ovo je njen odgovor!

Foto: Unsplash

2. 3o ideja kako dodatno zaraditi novac

Ne postoji recept za laku zaradu i zaradu preko noći. Ovdje su samo neke od ideja koje možete proučiti te razmisliti koja rezonira s vama te i isprobati neki od sljedećih poslova i savjeta struke.

3. Koliko košta izgradnja kuće: 5 koraka za planiranje budžeta

Gradnja vlastite kuće jedna je od većih životnih odluka i zasigurno velika investicija. Prije nego krenete maštati o dizajnu kuće i idejama za uređenje, dobro je bar okvirno pobrojati troškove koji vas očekuju, kako bi bili svjesni što vas sve čeka te uskladili svoje želje i projektni zadatak ovisno o dostupnom budžetu.

Foto: Unsplash

4. 11 ideja za dodatnu zaradu putem pasivnih prihoda

Što je pasivni prihod i koja je razlika između aktivnog i pasivnog prihoda? Aktivan prihod je kad radimo pa zaradimo, dobijemo plaću za taj naš rad i trud, odnosno kad mijenjamo svoje vrijeme za novac, a pasivan kad uložimo novac i taj nam novac zaradi novi novac (dok mi spavamo, tj. ne radimo), dakle – imamo povrat na uloženo.

U slučaju pasivnog prihoda, imovina (novac) stvara sama (djelomično sama) novu imovinu (novac). Najčešće nam pasivan prihod dolazi kroz rentanje/prihod od najma ili biznis (razni fondovi, ETF, dionice, obveznice, ali i autorska prava (knjige i s.l), a tu su i franšize te dobit od ulaganja u tuđe biznise.

Foto: Unsplash

5. Kako legalizirati nekretninu: 4 razloga zašto se nekretnina može smatrati nelegalnom

Svatko želi u nekom trenutku života posjedovati kuću ili komad zemlje samo za sebe. Malo je osjećaja koji se mogu usporediti s onim kad ste konačno svoji na svome, međutim, što ako se ispostavi da je vaša kuća iz snova nelegalna?

6. Koliko košta izgradnja bazena?

Prednosti i blagodati bazena ne trebamo posebno naglašavati, a bitno je istaknuti vrijednost i atraktivnost koju doprinosi svakoj nekretnini, osobito kućama za odmor. No, prije nego se odlučite za gradnju, osvrnimo se na odabir vrste bazena te okvirnu vrijednost ove investicije…

Foto: Unsplash

7. Maja Obrovac Glišić: Ljudi češće obolijevaju zbog načina na koji jedu, a ne zbog onoga što jedu

Maja Obrovac Glišić poznata je nutricionistica posvećena podršci plodnosti i reproduktivnom zdravlju žena. Vlasnica je obrta Maja OG, a vodi i blog gdje možete pronaći razne odgovore na pitanja u vezi zdrave prehrane, začeća, ali i raznih bolesti i kako ih spriječiti.

8. Koliko košta vjenčanje: 9 koraka kako isplanirati svadbu

Većina nas smo kao male djevojčice sanjarile o vjenčanju iz bajke i vjenčanici u kojoj ćemo izgledati kao princeze. Kako smo odrastale, naš svijet se mijenjao, ali svaka od nas još uvijek ima podsvjesnu želju da jednog dana bude mladenka i bude najljepša princeza na najsvečaniji dan u svom životu.

Foto: Unsplash

9. Karmen Kos: Shvatila sam da je količina novca na mojem računu bila u skladu s onime koliko poštujem sebe i svoj rad

Razgovarali smo s Karmen Kos, doktoricom znanosti kemije koja je nakon godina rada u korporaciji odlučila napraviti zaokret u karijeri i započeti novo poglavlje u ulozi hipnoterapeutkinje i regresoterapeutkinje.

10. Investiranje za početnike: Ovo su osnove koje svakako trebate znati razlikovati

Iako Hrvatska ima jako dobru poduzetničku klimu, odlične projekte, odlične kompanije te druge adute kao potencijalna investicijska destinacija, i dalje se suočavamo s izazovima kako privući investitore, poglavito za manje projekte koji imaju potencijala rasta i ekspanzije na druga tržišta. Ali tko su zapravo investitori, što predstavlja investicija, i kako se stvari razvijaju na investicijskom tržištu Hrvatske?

Donosimo sve pojedinosti koje trebate znati ukoliko planirate investirati novac!

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Što o zapošljavanju moraju znati poduzetnici koji zapošljavaju 1. put, ali i 31. put: Ovo vjerojatno niste znali

Nemaju ni 30 godina, a njihovi biznisi rasturaju: Upoznajte mlade poduzetnice Anu Hrgovčić i Mirnu Matković

brend-prirodne-kozmetike

7 koraka kako izgraditi vlastiti brend prirodne kozmetike

Prijava za članice

Pretraga

znn