Zdrav odnos
s novcem

Koliko košta izgradnja bazena?

Koliko košta izgradnja bazena?

Prednosti i blagodati bazena ne trebamo posebno naglašavati, a bitno je istaknuti vrijednost i atraktivnost koju doprinosi svakoj nekretnini, osobito kućama za odmor. No, prije nego se odlučite za gradnju, osvrnimo se na odabir vrste bazena te okvirnu vrijednost investicije.

Vrste bazena

Bazene generalno dijelimo prema tipu konstrukcije od koje je građen te prema sustavu regulacije vode.

1. Bazeni prema tipu konstrukcije

Prema tipu konstrukcije imamo klasični bazen građen od armirano – betonske konstrukcije te različite vrste polumontažnih bazena.

Betonski bazeni grade se na licu mjesta i u praksi se i dalje smatraju najtrajnijim i najboljim rješenjem te dugoročno najboljom investicijom. Uz njih na tržištu postoje i različiti tipovi polumontažnih i montažnih bazena koji su konkurentni cijenom, ali i brzinom izvedbe. Među polumontažnim bazenima sve prisutniji su bazeni od nehrđajućeg čelika (inoxa) ili poliestera, čija konstrukcija se u komadu dovozi na gradilište pa samim time zahtjeva manje rada na samom gradilištu.

Za razliku od betonskih bazena, kod većine polumontažnih bazena bitno je da određena količina vode uvijek bude u bazenu (barem 1/3-2/3), kako bi bazen izdržao pritisak podzemnih voda, dok kod betonskih bazena, betonska konstrukcija štiti od podzemnih voda.

2. Bazeni prema sustavu regulacije vode

Prema sustavu regulacije vode, bazene dijelimo na one koji imaju preljevni kanal te bazene sa skimmerom. Bazeni s preljevnim kanalom po obodu bazena imaju kanal u koji se preko ruba bazena preljeva voda, a zatim se preko mlaznica u bazen vraća pročišćena voda.

Druga opcija, koja je učestalija kod privatne gradnje i gradnje za najam je sustav sa skimmerom u kojemu je razina vode niža u odnosu na vrh ruba bazena, a voda se pročišćava pomoću mlaznica unutar bazena.

Danas često viđamo atraktivne primjere infinity bazena kod kojeg je jedna stranica bazena niža od ostatka te se voda prelijeva preko ruba, stvarajući dojam beskonačnosti. Infinity bazen funkcionira na sličan način kao preljevni bazen – voda se prelijeva preko stranice bazena u kanal smješten niže od ruba bazena.

Foto: Pexels

Izgled bazena

Završni izgled i atraktivnost bazena uvelike ovisi o materijalu i završnoj oblozi bazena, osobito kod betonskih bazena. Obloge koje se najčešće koriste su pločice za bazene, armirana PVC folija te epoxy ili mikrocementni premaz. Razlika ovih obloga je u izgledu, ali i u cijeni, o čemu ćemo nešto kasnije.

Neki tipovi bazena, poput onog od nehrđajućeg čelika, ne zahtijevaju dodatno oblaganje, već je čelična konstrukcija ujedno i završni sloj.

Koji su sve troškovi gradnje bazena?

Pripremajući ovaj članak, na umu smo imali betonski bazen dimenzije 8×4 metra, dubine 1,5 metra sa skimmer sustavom i pripadajućim šahtom za strojarnicu. Navedeni troškovi okvirni su i služe za grubu procjenu!

Troškove možemo podijeliti u tri skupine:

a) Trošak građevinskih radova

  • iskop rupe za bazen – cijena ovisi o vrsti tla, viša je što je tlo tvrđe za iskop ili nije dostupan pristup mehanizaciji, pa se mora ručno kopati – cca. 1.000-2.000 eura
  • armirano-betonski radovi (ploča i stijenke debljine 20 cm) – cca. 6.000 eura
  • izolacija (hidroizolacija i mehanička zaštita hidroizolacije-stirodur 5 cm) – cca. 1.000-1.500 eura

b) Trošak završne obloge bazena

  • Porculanske ili keramičke pločice – cca. 10.000 eura
  • Epoxy premaz ili mikrocementni premaz – cca. 6.000-7.000 eura
  • PVC folija – cca. 3.000-4.000 eura

c) Trošak instalacija i strojarske opreme

  • Osnovna bazenska tehnika (skimmer, filter, pumpa cirkulacije, mlaznice, podni ispust, cjevovod s ventilima i elektroinstalacija) – cca.6.000 – 7.000 eura
  • Dodatna oprema koju odabirete prema želji (rasvjeta, sustav za grijanje, automatski dozatori, sustav za protustrujno plivanje, roboti za čišćenje, rolo pokrivač…) – cca.4.000-5.000 eura i više, ovisno o odabiru.

Ukupno govorimo o iznosu od cca. 20.000-30.000 eura i više, a spomenuti troškovi okvirni su i služe za grubu procjenu. Točnu cijenu vašeg konkretnog bazena možete dobiti isključivo tražeći ponudu od firmi koje se bave gradnjom bazena.

Koliko traje izgradnja?

Vrijeme izgradnje betonskog bazena u prosjeku je 2-3 mjeseca, a kod polumontažnih i montažnih bazena i znatno kraće.

Što mi treba prije početka gradnje?

Prema Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima (NN 112/2017), članku 4., bez Građevinske dozvole, a u skladu s Glavnim projektom može se graditi bazen tlocrtne površine do 100 m², koji je ukopan u tlo. Bazen površine 8×4 metara (32 metra kvadratna), spada u ovu kategoriju.

Foto: Pexels

Za bazene površine veće od 100 metara kvadratnih ili bazen koji nije ukopan u tlo Građevinska dozvola će biti potrebna.

Glavnim projektom definira se statika bazena (ako se radi o armirano-betonskoj konstrukciji) te potrebne instalacije (dovod i odvodnja vode, struja, rasvjeta, strojarski dio). Osim izrade Glavnog projekta, nemojte zaboraviti da je početak građenja bazena potrebno prijaviti nadležnom odjelu za graditeljstvo i to 8 dana prije početka gradnje!

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn