Zdrav odnos
s novcem

Investiranje za početnike: Ovo su osnove koje svakako trebate znati razlikovati

Investiranje za početnike: Ovo su osnove koje svakako trebate znati razlikovati

Iako Hrvatska ima jako dobru poduzetničku klimu, odlične projekte, odlične kompanije te druge adute kao potencijalna investicijska destinacija, i dalje se suočavamo s izazovima kako privući investitore, poglavito za manje projekte koji imaju potencijala rasta i ekspanzije na druga tržišta. Ali tko su zapravo investitori, što predstavlja investicija, i kako se stvari razvijaju na investicijskom tržištu Hrvatske?

U seriji članaka odgovori ću na ova i druga pitanja, razmatrati ćemo razne investicije i ponuditi alternativu ulaganju u nekretnine i držanju novca u bankama. Krenimo od osnovnih definicija.

Tko je Investitor?

Investitori su pojedinci, institucije ili tvrtke koje ulažu kapital u različite oblike imovine s ciljem ostvarivanja financijskog povrata. To može uključivati ulaganje u dionice, nekretnine, obveznice, start-up, ili čak razvojne projekte. Investitori mogu biti domaći ili strani, pojedinci ili velike korporacije, a njihov cilj je ostvariti dobit i povećati svoj kapital.

Foto: Pexels

Što je Investicija?

Investicija se definira kao ulaganje novčanih sredstava u nešto s ciljem postizanja financijskog povrata ili dugoročnog dobra. Investicija može biti kratkoročna ili dugoročna, visokog ili niskog rizika i može se provesti na različite načine. U kontekstu Hrvatske, investicije mogu uključivati kupnju nekretnina, ulaganje u razvojne projekte, otvaranje novih poslova ili investiranje na burzi.

Iako je ulazak u Schengen i prelazak na Euro apostrofiran kao početak lakšeg investiranja stranog kapitala u Hrvatsku to se ipak nije dogodilo u očekivanom volumenu. I dalje investicije u nekretninski sektor drže vodeću poziciju u investicijama u Hrvatskoj, dok se u ostalim sektorima otvara puno prostora za investiranje potencijalnim investitorima.

Zašto je to tako?

Nedovoljna edukacija i svijest o investicijama igra veliku ulogu u odsutnosti investicija u drugim područjima. Investitori i poduzetnici često nisu dovoljno educirani o financijskim instrumentima i prilikama za ulaganje, što rezultira manjim interesom za razvoj kapitalnih tržišta.

Investiranje je ključni element financijskog planiranja i ostvarivanja dugoročnih ciljeva, no nedostatak razumijevanja i nerealna očekivanja o povratima mogu predstavljati ozbiljne prepreke. Također, poslovna kultura u Hrvatskoj također igra ključnu ulogu u razvoju tržišta kapitala.

Transparentnost, vlasnička struktura tvrtki i korporativno upravljanje su područja koja zahtijevaju poboljšanje kako bi privukla investitore. Iako, noviji naraštaji poduzetnika koji su prepoznali da ukoliko se usredotoče upravo na usavršavanje navedenih područja imaju više šanse za pronalaskom domaćih ili stranih investitora.

Također, Hrvatska se još uvijek suočava s nedostatkom razvijenog tržišta kapitala. Unatoč napretku u posljednjem desetljeću, tržište kapitala još uvijek nije dovoljno razvijeno. Nedostatak raznovrsnih financijskih instrumenata, uključujući tržište korporativnih obveznica, ograničava mogućnosti za investitore i tvrtke da prikupe kapital putem ovih sredstava. Iako, se u ovom trenutku počinje sve više razgovarati o korporativnim obveznicama za mala i srednja poduzeća, mora se promijeniti investicijski mindset, kako bi se pokrenulo novo doba investicijske klime. Upravo zato je razvoj tržišta kapitala važan. Tržište kapitala traži transparentnost i proširuje mogućnosti za poslovni širenje i rast poslovanja.

Jeste li se ikada našli u situaciji da ste imali višak novaca, a niste znali gdje ga investirati? Pa je za posljedicu sjedio na računu i svakim danom gubio na vrijednosti. S druge strane, postoji veliki broj dobrih projekata na tržištu koji, zbog nemogućnosti financiranja, možda neće ugledati svjetlo dana i uskratiti ljude svih benefita koje bi potencijalno donijeli da krenu u realizaciju.

Kako bi bilo kada bi se te dvije potrebe spojile i potencijalni investitori dobili priliku uložiti svoje novce u perspektivne projekte, a ti projekti dobili priliku izaći na tržište, ili proširiti već realiziranu ideju, i ostvariti povrate koji bi premašili očekivanja investitora?! Jedna od ograničavajućih faktora je svakako nedostatak edukacije o investiranju i s njom povezani fenomen rizika.

Rizik

Pravilan pristup rizicima je teme kreiranja investicijskoga mindset-a. U Hrvatskoj, mnogi pojedinci suočavaju se s problemima vezanim uz investiranje, posebno kada je rizik u pitanju. Najveći problem u razvoju tržišta kapitala u Hrvatskoj je nedostatak edukacije o investiranju. Mnogi nisu upoznati s osnovnim konceptima i strategijama koje bi im omogućile da bolje razumiju tržište kapitala. To ih čini podložnima rizičnim odlukama i često rezultira gubicima ili sprječava od bilo kakve investicijske aktivnosti i rezultira time da novce drže ispod jastuka.

Foto: Unsplash

Pojedinci često ne razumiju prirodu rizika u investiranju te ga se boje i pokušavaju ga izbjeći pod svaku cijenu. Rizik nije nužno loš, ako je odmjeren i „kontroliran“, može biti sredstvo za postizanje većih povrata. Potrebno je preuzeti određeni rizik kako biste ostvarili značajne dobitke, jer nema takvih investicija koje nude visoke povrate bez određene doze rizika.

Diversifikacija je ključna strategija u smanjenju rizika u portfelju. Međutim, važnost raznolikosti u svojim investicijama se često podcjenjuje. Umjesto toga, nije rijetka situacija da se svi resursi ulažu u jedan projekt ili sektor, npr. nekretnine, što kreira ogroman rizik koncentracije je su vam sva jaja u istoj košari. Glavna misao je da se rizik ne može potpuno izbjeći, ali se njime može kvalitetno upravljati.

Investiranje nosi rizik, no pravilno upravljanje rizikom može dovesti do postizanja dugoročnih financijskih ciljeva. Hrvatski investitori moraju uložiti napore u obrazovanje i bolje razumijevanje investiranja kako bi maksimizirali svoje šanse za uspjeh na tržištu kapitala te moraju postaviti realne ciljeve. Umjesto da traže brze i nerealne povrate, investitori moraju postaviti realne ciljeve i imati dugoročni pristup investiranju.

Investitori igraju ključnu ulogu u razvoju gospodarstva, potičući rast investicija i poboljšanje investicijske klime. Moja želja je da hrvatski investitori, prepoznaju važnost ulaganja u naše gospodarstvo, budu oni koji će imati povrate na ulaganjima u Hrvatskoj, jer strani investitori dolaze, ulažu te imaju povrate na ulaganjima u domaća poduzeća.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Pucate zbog suradnika i poslovnih partnera? Evo kako vas glazba može spasiti!

Priča o cipelama, curama i novcu: Što je uzrok vječno praznog studentskog novčanika?

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Prijava za članice

Pretraga

znn