Zdrav odnos
s novcem

Koliko košta vjenčanje: 9 koraka kako isplanirati svadbu

koliko košta vjenčanje

Koliko košta vjenčanje: 9 koraka kako isplanirati svadbu

Planirali ste vjenčanje, a korona vam je poremetila planove i morali ste promijeniti datum vjenčanja? Možda je to i dobro za Vas – kako biste još jednom preispitali svoju odluku (šalim se) ili bi Vam dobro došlo još malo više vremena, kako bi ga imali dovoljno za pripremu vjenčanja iz snova kakvo želite.

Većina nas smo kao male djevojčice sanjarile o vjenčanju iz bajke i vjenčanici u kojoj ćemo izgledati kao princeze. Kako smo odrastale, naš svijet se mijenjao, ali svaka od nas još uvijek ima podsvjesnu želju da jednog dana bude mladenka i bude najljepša princeza na najsvečaniji dan u svom životu.

Pandemija korone i uvedene epidemiološke mjere uvelike su utjecali na održavanje svadbenih svečanosti. Iako se prema statističkim podacima smanjio broj sklopljenih brakova, u studenom prošle godine sklopljena su 1123 braka, a što je ipak pokazatelj da se vjenčanja ponovno vraćaju u normalu.

Zahtjevan i ozbiljan događaj koji oduzima vremena, ali zato kreativan i romantičan

Organizacija vjenčanja je vrlo ozbiljan i zahtjevan događaj koji oduzima dosta vremena, stresan je i zahtjevan, ali istovremeno i divan, dinamičan, kreativan, romantičan i pun ljubavi.

Iz mojeg iskustva kao organizatorice i make-up artistice, a vjerujte mi na riječ, to je danas pravi zahtjevni projekt. Možda vam se tako ne čini na prvu, ali pročitajte tekst do kraja.

Angažirajte profesionalnog organizatora vjenčanja

Kako bi izbjegli nepotreban stres, i skratili vrijeme istraživanja, dobro je angažirati profesionalnog organizatora vjenčanja s iskustvom koji zna na što sve treba obratiti pozornost.

Velika prednost profesionalnog organizatora vjenčanja je što dobro poznaje ponudu na tržištu, cijene i kvalitetu svih uključenih dobavljača, a i kao odlični pregovarači – organizatori postižu najbolje dogovore i skraćuju vam vrijeme istraživanja, a znamo da je vrijeme nepovratni resurs.

Mladenci ipak uvijek imaju zadnju riječ jer oni najbolje znaju što žele i koji budžet imaju na raspolaganju, a profesionalni organizator vjenčanja je tu da im pomogne njihovu želju pretvoriti u stvarnost uz najbolju organizaciju sa što manje stresa. A vjerujte mi, mladenke su ionako pod velikim stresom na svoj najsvečaniji dan u životu i bez organizacije vjenčanja.

Vrijeme je najvažnije kod organizacije vjenčanja

Iako smo tek otpratili staru godinu, a nova je na samom početku, pripreme za ovogodišnja vjenčanja počele su još u protekloj godini. Ako ste sada donijeli odluku da biste se možda vjenčali ove godine, već je premalo vremena za to, jer za dobro planirano i organizirano vjenčanje potrebno je barem godinu dana unaprijed krenuti s pripremama.

Ali ako baš želite da se vjenčate još ove godine, vjenčanje se može organizirati i u kraćem vremenu, što je naravno dosta zahtjevno i stresno jer ste ograničeni vremenom i manjom mogućnošću izbora, a tada trebate biti spremni na malo veće cijene od uobičajenih.

Sada se udobno smjestite i uz čašu omiljenog pića pročitajte ovu malo podužu kolumnu koliko košta jedno vjenčanje i što sve treba dogovoriti.

9 koraka kako isplanirati vjenčanje

1. Odrediti budžet i lokaciju vjenčanja

Kada ste odredili datum vašeg vjenčanja, prvi i najvažniji korak je odrediti budžet.

Planiranje treba započeti odabirom lokacije – restorana, hotela ili prostora na otvorenom, s obzirom na to da su većinom reprezentativniji prostori bukirani mjesecima, a nekad i po godinu dana unaprijed.

Danas je na tržištu velika ponuda prostora za vjenčanja, restorana, sala posebno građenih za tu prigodu kao i divnih prostora na plaži i/ili u prirodi gdje je moguće organizirati i ceremoniju na otvorenom, tako da je izbor vrlo veliki i nekad je zaista teško odabrati.

pexels agung pandit wiguna 2788492 min

Hrana: Za menu ćete trebati odvojiti od 450 pa sve iznad 750 kuna

Restorani, hoteli i prostori za vjenčanja najskuplja su stavka svakog vjenčanja. Prosječna cijena menija u Zagrebu iznosi od 450 do 670 kn po osobi, a može dostići i cijenu od 750 kn i više po osobi, ovisno što je sve u nju uključeno.

Cijene se naravno razlikuju od grada do grada pa se na primjer odličan meni u Osijeku može pronaći već od 350 kn.

Želite li se vjenčati u Osijeku, samo recite, organizirat ćemo Vaše vjenčanje i u divnoj Slavoniji.

Neki restorani i hoteli u svojim cijenama menija imaju uključenu i vjenčanu tortu, kolače, piće dobrodošlice, rasvjetu, uređenje sale, dok neki u cijenu imaju uključenu samo svečanu večeru prema izboru u nekoliko sljedova.

Prije potpisivanja ugovora i plaćanja akontacije za rezervaciju termina, treba dobro provjeriti što je sve uključeno u cijenu, kako ne bi kasnije bilo iznenađenja.

2. Rezervirati fotografa/snimatelja i bend/DJ-a

Nakon rezervacije prostora za vjenčanje, treba bukirati fotografa i/ili snimatelja i bend i/ili DJ-a, ovisno što mladenci žele i koga žele da ih zabavlja na njihovom događaju jer se isto može dogoditi da su oni poznatiji već davno bukirani i da za Vaš odabrani termin više nisu slobodni.

pexels jeshootscom 442573 min

Bend 10.000-15.000 kn, za DJ-a od 3.500 kn

Za bend ćete u prosjeku trebati izdvojiti 10.000- 15.000 kn, a za DJ-a od 3500 kn nadalje, a ako želite angažirati nekog poznatog pjevača ili pjevačicu morate biti spremni izdvojiti i nekoliko tisuća eura.

Za fotografa 3.500-20.000 kn

Fotografi i snimatelji će možda biti nešto povoljniji, ovisno što želite, pa se cijena fotografa za fotografiranje vjenčanja kreće od 3.500 kn pa sve do 15.000 i 20.000 kn, a za koje možete, ako ste odabrali fotografa koji zna prepoznati trenutak, dobiti divne fotografije, bookove, videa i sve što ste dogovorili.

A vjerujte mi, fotografije s vjenčanja i videa pregledavat ćete sljedećih deset ili dvadeset godina i sigurno biste željeli u njima uživati.

3. Dekoracije: cvijeće, buketi i dekor sale i stolova

Cijene cvijeća, vjenčanog buketa i usluge dekoracije sala i stolova, razlikuju se od dobavljača do dobavljača, kao i od grada do grada, a ovise i o izboru i naravno količini cvijeća.

Za cvijeće, dekoracije sale i stolova i vjenčani buket trebat ćete izdvojiti od 3000 do 30.000 kn, ovisno o Vašim željama i mogućnostima.

pexels dimitri kuliuk 2038258 min

4. Vjenčana torta i kolači

Vjenčanje nikako ne može proći bez vjenčane torte i kolača.

Cijena jedne vjenčane torte za npr. 100 osoba kreće se od 1.800 do 2.600 kn, koja može biti i viša, a ovisi o okusu i dizajnu torte po izboru mladenaca.

Normativ po jednoj osobi za kolače kreće se od 100 do 120 g, pa bi tako za vjenčanje od 100 osoba bilo potrebno otprilike 12 kg kolača, čija se cijena kreće od 120 do 160 kn/kg.

Kao što u modnoj industriji postoje trendovi, tako su i u slastičarstvu trenutno u trendu cake popis po cijeni od 14 kn/kom i kolačići po istoj cijeni, a ako mladenci žele poseban dizajn cijena se, naravno, penje na gore.

Želite li da na Vašem vjenčanju bude slatki stol gdje su kolači umjetnički i estetski posloženi na stalke, etažere i ogledala, cijena kolača tada bi bila oko 240-280 kn/kg što uključuje slaganje i etažere.

Vjerujte mi, za ove kolače i tortu tražili bi komad više.

5. Izrada pozivnica: Do 5000 kn

Nakon što ste odredili datum vjenčanja, rezervirali lokaciju, dogovorili menije, tortu, kolače, fotografe, snimatelje, band spremni ste prema svom popisu uzvanika koje želite da zajedno s Vama proslave Vaš najsvečaniji dan u životu, poslati pozivnice.

Dizajn pozivnica i zahvalnica trebao bi biti u skladu s temom ili u bojama Vašeg vjenčanja.

Želite li klasične pozivnice ili luksuzni dizajn na jednom od ekskluzivnih sedefastih papira s lux foliotiskom, jednostruke, preklopne, s kuvertom ili bez, rezane u razne oblike i forme sve to možete izraditi prema Vašim željama u specijaliziranim grafičkim i dizajn studijima, a i mi vam u tome možemo pomoći.

Cijene mogu biti od 1000 do 5000 kn, ovisno o količini i svim gore navedenim detaljima.

Danas ako imate malo više znanja o grafičkim programima, možete i sami napraviti dizajn i poslati ih e-mailom, WhatsAppom ili Messengerom svojoj obitelji i prijateljima.

No, one možda neće imati efekt kao tiskane pozivnice, koje se čuvaju za uspomenu, ali današnje mlađe generacije prilagođavaju ceremoniju vjenčanja svom interesu i svojim uzvanicima, pa ako ste mlađa populacija vjerojatno će se vašim uzvanicima svidjeti da dobiju vašu pozivnicu za vjenčanje na WhatsApp ili Messenger.

Još uvijek me pratite i računate ili ste do sada već odustali? Ako ste do sada već popili piće, slobodno natočite još jedno, ima toga još.

vjenčanice

6. Odabir vjenčanice: Najam ili kupnja?

Najljepši dio u organizaciji vjenčanja je odabir vjenčanice za mladenku i odijela za mladoženju, izbor frizure i šminke – jer je vizualni dojam mladenaca važan dio vjenčanja, jer su oni u centru događanja.

Svakoj mladenki je najvažniji izbor odgovarajuće vjenčanice i uvijek se postavlja pitanje treba li je kupiti ili unajmiti. Saloni vjenčanica nude obje opcije, no ako želite dizajnersku vjenčanicu tada preostaje uglavnom samo kupnja.

I kupnja i najam imaju svoje prednosti i mane.

Ako ste prva koja nosite određenu haljinu, njezin najam može se kretati i do 7.000 kn, ovisno o modelu i kolekciji, a ako ste druga po redu nošenja cijena se može spustiti i za 1.000 kn. Ako je prije vas haljinu nosilo nekoliko mladenki, cijena može biti i daleko niža.

Prednost haljine u najmu je što uz nju neki saloni nude i večernju haljinu ili haljinu za kumu. Saloni imaju uglavnom u cijenu najma uračunatu i cijenu čišćenja vjenčanice pa nakon vjenčanja vjenčanicu jednostavno vratite.

Većini mladenki san je imati vjenčanicu u kojoj će se osjećati kao princeza.

Jednostavni modeli do 8.000 kn, a bogato ukrašene vjenčanice iznad 15.000 kn

Jednostavniji modeli vjenčanica u salonima mogu se pronaći po cijeni od 5.000 do 8.000 kn, a ako želite jednostavniju dizajnersku vjenčanicu trebat ćete izdvojiti približan iznos, ako želite one bogato ukrašene s našivenim perlicama ili Swarovski kristalima cijene mogu iznositi i do 15.000 kn, a i više.

Ako niste sigurni da li želite kupiti ili unajmiti vjenčanicu, vodite se mišlju da je najvažnije da vjenčanica odgovara vama, vašim mogućnostima i potrebama, a da se vi u njoj odlično osjećate.

Uz vjenčanicu svakako treba uskladiti i cipele, koje osim što trebaju biti lijepe, trebaju biti i udobne. Kod nas se možda još mogu naručiti cipele po mjeri koje će vam izraditi neki preostali postolar u gradu, ali danas cipele mladenke uglavnom naručuju online.

Cijene cipela kreću se od 500 kn i više, osim ako ne želite naručiti predivne vjenčane cipele Manolo Blahnik ili Jimmy Choo, za koje ćete trebati izdvojiti i nekoliko tisuća kuna.

Odijela za mladoženje mogu se naći u nekim našim trgovinama koji još uvijek imaju klasične modele po cijeni od 2.500 kn i više.

U protekloj godini u Hrvatskoj je otvoren personalizirani moderni krojački salon za muškarce koji izrađuje odijela i košulje po mjeri klijenta, a za koje je potrebno za izradu i 30-45 dana od narudžbe.

Cijene odijela po mjeri koje karakterizira poseban izbor tkanina i krojeva prilagođenih prigodi kreće se od dvodijelnih (hlače i sako) od 5.000 kn do trodijelnih odijela ( hlače, sako i prsluk) po cijeni od 6.000 kn. Uz ova predivna odijela po mjeri i košulje s monogramom, možete naći i cipele od kože izrađene po mjeri po cijeni od 1.000 kn i više.

Sve mladenke žele izgledati savršeno na dan svog vjenčanja.

7. Šminka i frizura

Ako i vi želite izgledati besprijekorno na dan svog vjenčanja, a želite imati preplanuli ten krenite na vrijeme u solarij ili se postepeno izlažite prirodnom suncu, jer vjerujte, opekline i suha koža mogu uvelike pokvariti vaš dan iz snova. Sve kozmetičke tretmane obavite barem tjedan dana prije vjenčanja kako bi se mogući procesi na koži povukli.

Pobrinite se da provedete više vremena spavajući i odmarajući se dan do dva prije vjenčanja jer nekad podočnjake i iscrpljenost ne može pokriti ni najbolja šminka.

Pri izboru frizera i make-up artista svakako obratite pozornost na profesionalnost i iskustvo, ali i stil i način rada odabranih davatelja usluga te pogledajte prethodno njihove radove na profilima na društvenim mrežama kako bi rezultati učinjenog bili u skladu s Vama.

Svakako preporučujem da mjesec do dva prije samog vjenčanja isprobate i frizuru i šminku kako biste mogli utjecati na promjene ako niste zadovoljni učinjenim.

Odabir frizure ovisi o temi vjenčanja, modelu haljine i mladenkinoj želji i osobnosti.

Cijene usluge svečanih frizura kreću se od 600 kn i više, ovisno o odabranoj frizuri i ukrasima, a njezina izrada traje od jedno sata pa sve do tri ili četiri sata – koja ovisi o dužini kose i o zahtjevnosti frizure.

Make-up treba svakako biti odgovarajući i u skladu s mladenkinom osobnošću, željama, ali i prilagođen tenu, koji se najbolje isproba i uskladi na probnom šminkanju. Šminka svakako treba biti profesionalna i vodootporna, prozračna, a koja će izvrsno prekriti sve nedostatke. Vrlo je važno da se koriste puderi koji sprečavaju znojenje i sjaj lica jer zbog fotografiranja lice treba biti matirano kako ne bi na fotografiji sjajilo i izgledalo masno i neuredno.

Boje i tehnike šminkanja treba svakako prilagoditi mladenki, obliku lica i tenu, kako bi se s odgovarajućim make upom mladenka odlično osjećala. Važno je voditi računa i ako mladenka želi umjetne trepavice da one budu prirodne i usklađene s veličinom oka, kako ne bi izgledale neukusno.

Mladenke trebaju biti decentno i kvalitetno našminkane, kako bi šminka bila postojana cijelo vrijeme vjenčanja.

Cijena vjenčanog make up-a kreće se od 400 kn do 700 kn, pa sve do 1200 kn, ovisno o renomiranosti make up artista – iako i to ponekad nije mjerilo znanja i profesionalnosti.

vjenčano-prstenje

8. Prstenje: od 1.400 do 12.500 kn

Kako bi mogli na ceremoniji vjenčanja zaključiti brak, trebate imati i prstenje kojima ćete potvrditi taj čin. Cijene prstenja kreću se ovisno o materijalima od kojih su izrađeni, pa tako par prstenja od srebra s cirkonima možete pronaći već od 1.400 kn, par prstenja od bijelog zlata s dijamantom po cijeni od 4.000 kn, sve do žutog zlata cirkoni u iznosu od 12.500 kn.

I kad mislite da ste sve obavili i dogovorili, pojave se još neki sitni detalji na koje ste skoro i zaboravili, a bez tog dokumenta brak nije pravovaljan.

9. Za sklapanje braka + pristojbe: 210 kn

Kao mladenci, obavezni ste prijaviti namjeru sklapanja braka koje se prijavljuje matičaru nadležnom za mjesto u kojem se želite vjenčati. Obavezno je da vjenčanju prisustvujete vi kao mladenci i dva punoljetna svjedoka.

Iznos koji je propisan zakonom za plaćanje prijave za sklapanje braka je 70 kn upravne pristojbe te čin sklapanja braka 140 kn upravne pristojbe, što ukupno iznosi 210 kn.

Ako ste možda zaželjeli da matičar dođe na mjesto vašeg vjenčanja izvan matičnog ureda, cijena usluge formirat će se s obzirom na udaljenost lokacije, dana u tjednu i terminu vjenčanja. Nedavnom promjenom Pravilnika o naknadama, došlo je do poskupljenja vjenčanja na otvorenom pa se sada kreću od 2.000 kn do 5.000 kn i više.

Želite li imati možda vjenčanje i matičara na otvorenom?

Ako ste možda željeli ceremoniju vjenčanja u crkvi i tu trebate odvojiti određena sredstva. Prema općem Zakoniku Katoličke crkve praksa naplate definirana je načelnim odredbama o novčanim doprinosima vjernika, dok visinu određuju metropolije, odnosno crkvene pokrajine.

Primjerice, Zagrebačka metropolija, a u koju spadaju Zagrebačka nadbiskupija, Varaždinska Sisačka i Bjelovarsko-križevačka biskupija, u svojem taksovniku (cjeniku) krizmu naplaćuje 100 kn, a vjenčanje i sprovod tri puta više.

Dakle, u troškove vjenčanja još treba dodati 300 kn.

Pratite li me još ili ste popili i drugo piće i odustali? Je li vam i samo čitajući ovaj tekst sve ovo zahtjevno i stresno?

Nije, samo vam se čini na prvu.

Ako ste izdržali do kraja, jeste li možda zbrajali iznose usput? Niste, pa evo da odgovorim na pitanje iz naslova koliko košta vjenčanje?

Pa kolike je onda ukupne troškove moguće očekivati?

Prema navedenim iznosima, jedno prosječno vjenčanje sa 100 uzvanika u prosječnom restoranu, s pristojnom večerom, prosječnim bandom, uz fotografa i snimatelja, cvijeće, vjenčanu tortu i kolače, prstenje, on line pozivnice, najam vjenčanice, klasično odijelo, cipele kupljene on line, svečanu frizuru, make up, pristojbu kod matičara i crkvenu praksu naplate vjenčanja iznosilo bi oko 86.000 kn, a u koju nisu uključene npr. usluge organizatora vjenčanja.

Znači – za početak treba pripremiti oko 100.000 kn za budžet.

Nakon ovih cifri, imate li i dalje želju biti mladenka?

Ma naravno da imate. Dakako, svi ovi troškovi mogu biti i daleko manji, nemojte da vas iznosi spriječe pa da odustanete već na početku. Ceremonija vjenčanja je predivna, mladenci zaljubljeni, uzvanici prezadovoljni, a znamo i da ljubav rješava sve probleme.

Ako ste ostali i dalje pri svojoj odluci, javite se i organizirat ćemo Vaše vjenčanje iz snova i ove godine ako želite, a odlični smo pregovarači pa će i ukupna cijena vašeg vjenčanja sigurno biti niža, a vi ćete uživati u vašem danu bez stresa.

Ne brinite, a kao mladenka imat ćete savršeni i postojani make up i divnu svečanu frizuru, a vjenčanica će biti kao iz bajke. Naći ćemo i odlično odijelo za mladoženju.

Ne vjerujete, provjerite.

Sada si možete natočiti još jedno piće jer ste izdržali i pročitali tekst do kraja i niste odustali da jednoga dana imate i vi svoje vjenčanje iz bajke.

Foto: Freepik; Pixabay; Pexels; Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Malene Rydahl: Istraživanja su pokazala da novac ne utječe na sreću kod samo 1% ljudi

Prijava za članice

Pretraga

znn