Zdrav odnos
s novcem

Kako upravljati svojim novcem: Model 90:10

model-9010

Kako upravljati svojim novcem: Model 90:10

Imali ste već prilike čitati ovdje na portalu o upravljanju novcem prema modelu 50:30:20 – 50% (nužnosti), 30% (želje) i 20% štednja.

Jeste li pokušali taj način upravljanja novcem primijeniti na svoje financije? Jeste li znali otkud krenuti?

Kako krenuti upravljati novcem?

Prva stvar u svemu, uvijek, je napraviti krvnu sliku, u ovom slučaju, naših financija. Popisati sve svoje rashode i prihode, vidjeti koliko postotaka nam odlazi na što (nužnosti, gušti i štednja). Nakon toga možemo vidjeti upravljamo našim novcem na način kako je to objašnjeno u modelu 50:30:20.

Neki kažu da bi se s vremenom taj omjer trebao mijenjati na sljedeće načine: 50%, 25%, 25% pa 50%, 20%, 30%, pa 50%, 10%, 40%.

Neki polaznici mojih treninga o upravljanju financija su mi rekli da kod njih ovaj omjer izgleda 70%, 30% (bez štednje).

Tako da ima svakakvih načina upravljanja vlastitim novcem – ovisno o vašim željama i potrebama.

Što iz ovoga možemo naučiti? Da se ne treba slijepo držati određenog modela, nego ga treba prilagoditi sebi, svojem životu i svojim trenutnim životnim prilikama.

Nisu nam novci isto raspoređeni kada smo učenici/studenti, kada smo solo /bez partnera, kada smo bez djece, kada su djeca mala, kada krenu u školu, kada mi odemo u mirovinu, itd.

Jedna stvar zapravo je konstantna i potrebna, a to je planiranje i upravljanje vlastitim financijama.

Model upravljanja novcem 90:10

Dopustite mi da vam predstavim još jedan model upravljanja novcem – 90:10.

Većinom se ovaj omjer 90:10 veže uz ulaganje novca u fondove/dionice na način da 90% ide na sigurne investicije, a 10% na one riskantne – jer (kao) nije vam žao tih 10% ako propadne, a ako uspije vratit će vam se višestruko. No, ni to nije model o kojem danas čitate.

Ovaj model se odnosi na to da s 90% financirate sve svoje potrebe (nužnosti) i gušte (želje), dok 10% ostavljate sa strane.

Tu imate isto više opcija – možete svih 10% stavljati na neki račun u banci i pustiti da se akumulira (nemojte zbog inflacije), a možete odlučiti što želite napraviti i s tih 10%.

Predlažem da tih 10% podijelite na 1/3.

Možete podijeliti i na 1/2 ili 1/4 – ovisno kako želite i možete).

  • Prvih 1/3 neka vam bude za neku dugotrajnu štednju – odredite točan iznos koji želite skupiti – npr. 100 000 kuna, dajte toj štednji točno ime (npr. mirovina) i odredite koliko mjesečno točno iznosi taj iznos te koliko mjeseci trebate odvajati tu točnu sumu novca kako biste došli do zacrtanog cilja od 100 000 kuna. Dodatno, napišite i svoju motivaciju za prikupljanje tog novca – zašto baš za to štedite?
  • Drugih 2/3 neka vam budu za ulaganje po vašoj želji – to mogu biti dionice i fondovi, a može biti i neki vaš posao sa strane. Poanta je da ovo bude novac koji će vam pasivno dolaziti s vremenom. Isto tako dajte mu ime, cilj (točan broj) i svrhu (točan razlog/motivaciju) kao i na primjeru za prvu 1/3.
  • Trećih 3/3 neka vam bude za nešto što sebi želite, to može biti što god poželite – može biti npr. hitni fond za kuću ako vam se pokvari perilica, pegla, hladnjak, pukne cijev, itd. i taj novac vam neka služi da to nešto kupite gotovinom – i ostvarite popust u trgovini. Isto tako, kreirajte ga po koracima i za prvu trećinu, može biti fond za neku drugu vašu želju.

Poanta i ovog načina upravljanja novcem je da ga prilagodite sebi i svojem životu. Možete ga prilagoditi i 80:20 – pa da bude kao Paretov princip.

Nijedan model upravljanja novcem nije uklesan u kamen

Svaki model ne mora biti točno onakav kakvog ga je netko negdje zapisao. Uzmite informaciju, to nešto što ste pročitali, pa razmislite kako ju možete prilagoditi sebi i svojem životu.

Moj prvi savjet bi bio da si uštedite iznos od svoje 3-6 mjesečnih plaća i da tek onda krenete štedjeti za nešto drugo.

Zašto tim redoslijedom?

Taj iznos od 3 do 6 mjesečnih plaća vam garantira da možete zadržati svoju kvalitetu života u slučaju da vam se nešto dogodi (npr. otkaz). Onaj tko je ovo primijenio (i već imao) sigurno mu je bilo puno lakše tijekom svih poslovnih izazova vezanih uz ovu situaciju s COVID-19 virusom.

Osigurajte si prvo egzistenciju (i u slučaju da ostanete bez posla). Nakon toga krenite dalje graditi/štedjeti/investirati.

Da ponovimo – svakom obliku upravljanja novcem dajte ime/oznaku za koju štedite – npr. mirovina, novi auto, crni fond (u slučaju da vam npr. se pokvari perilica za odjeću), putovanje u Rusiju, tečaj za fotografiju kod XY, nova zimska/ljetna garderoba, itd.,

Odredite točan iznos kojeg želite prikupiti, točan datum u mjesecu u kojem ćete novac uplaćivati, točan mjesečni iznos koji ćete uplaćivati u tu određenu štednju i točan broj mjeseci koji će vam biti potreban da prikupite taj potreban iznos novca. U tome vam može pomoći i financijski planer!

Tako će vam biti lakše biti dosljedna i ustrajati u svojim štednjama te ćete teže odustajati od svojih ciljeva i svoje financijske slobode.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Pucate zbog suradnika i poslovnih partnera? Evo kako vas glazba može spasiti!

Priča o cipelama, curama i novcu: Što je uzrok vječno praznog studentskog novčanika?

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Prijava za članice

Pretraga

znn