Zdrav odnos
s novcem

Kako napraviti “krvnu sliku” svojih financija?

Krvna-Slika-Financija

Kako napraviti “krvnu sliku” svojih financija?

Već ste čitali na portalu o Kakeibo metodi zapisivanja svojih financija. Upravo ta tehnika će vam biti potrebna za postavljanje krvne slike svojih financija.

Krvna slika financija

Krvna slika svojih financija se radi (minimalno) mjesec dana – toliko je potrebno da saznate gdje stojite i na što trošite svoje novčiće.

Kako biste ipak svaki dan stvarno zapisivali svaku svoju kunu, savjetujem vam da ili u mobitel, ili u svoj planer, ili neku bilježnicu (najbolje nešto papirnato), nešto što je stalno s vama, na sami kraj zalijepite post-it ili stavite neki papirić i da na taj papirić svaka dva do tri sata zapišete na što ste potrošili svoje novce.

Na kraju dana, možete na jedan veliki papir prepisati sve što ste tu zapisali. I tako tjedan dana. U ovoj fazi, disciplina vam je ključna.

Kategorije troškova

Nakon što dođe kraj prvog tjedna, grupirajte sve troškove od tog tjedna – podijelite ih na to jesu li za hranu, za neki gušt, za nešto neophodno, itd. Sami kreirajte kategorije.

Nastavite s ovom tehnikom i još sljedeća 3 tjedna – svaki tjedan ponovite isti princip – pregledajte što ste zapisali tijekom tog tjedna te ih podijelite o određene kategorije.

Kada ste to odradili za cijeli mjesec, grupirajte svoje troškove u kategorije koje ste sami naveli/napravili.

Neophodno/nužno, gušti, štednja

Nakon toga, poredajte ih u sljedeće kategorije: neophodno/nužno – to je sve ono bez čega ne možete preživjeti kao što su hrana, smještaj, režije, sljedeća kategorija su gušti – ovdje ide sve ono bez čega bismo mogli preživjeti, no što si ipak priuštimo, a posljednja kategorija je štednja.

Gdje pripada automobil?

Obično mi se na treningu, kada dođemo do ove diskusije, postave sljedeća pitanja: gdje spada auto? Ovisi – ako autom idete na posao, onda su vam njegovi troškovi nužni jer bez njega ne bi mogli zaraditi za život. Ukoliko idete javnim prijevozom – isti je princip.

Što je s pretplatama?

Pretplate su isto jedne od pitanja – ovisno što dobivate određenom pretplatom, Netflix u ovom slučaju spada u gušte.

Pretplata na određeni časopis, može biti u nužnosti jer je to ulaganje (npr. neki časopis u kojem saznajete podatke za unaprjeđenje svojeg posla, dok ne spadaju oni časopisi koji se bave žutim tiskom).

Obično bude još pitanja upravo iz razloga što svi imamo i živimo različite živote.

Nekome je ulaganje čitanje o časopisu za npr. kosu (npr. frizerke), dok meni to nije ulaganje – nego možda gušt (jer nisam frizerka i to mi nije struka/posao). Ako imate pitanja slobodno ih napišite u komentarima, pa hajdemo ih zajedno prodiskutirati.

Zašto je ovo uopće potrebno napraviti?

Zapisivanje svojih troškova je zahtjevno i traži disciplinu.

Trebate imati širu sliku u vidu – što ćete vi dobiti nakon što popišete svoje mjesečne troškove?

Napišite si tu rečenicu – Popisujem sve svoje troškove zato što _______ i to si napišite u tu bilježnicu u kojoj zapisujete svoje troškove – negdje na vrh gdje to stalno vidite.

Uvijek je stvar motivacijekoliko jako mi nešto želimo? O tome najviše ovisi ostvarenje svih naših ciljeva (ma koliko SMART oni bili postavljeni).

Nakon što prođe mjesec dana i vi imate ispred sebe krvnu sliku svojih financija, onda možete donijeti neke odluke u svom životu – vezano uz financije. Tada se najčešće dogodi i onaj aha trenutak.

To je vrijeme kada možete postaviti neke manje financijske ciljeve – isplanirati sljedeći dan, tjedan svojih troškova, pa s vremenom i cijeli mjesec troškova.

Trebam napomenuti da tada nije vrijeme za prestati zapisivati svoje troškove. Svaki mjesec je različit. Recimo, sada u prosincu svi ćemo potrošiti na određene darove, na blagdansku hranu, nešto što nećemo napraviti u siječnju (osim ako tada nemate rođendan, kao i ja).

Nije nam ni svako životno razdoblje isto. Nisu nam isti troškovi kada doma imamo malu bebu ili školarce ili su nam djeca (financijski) samostalna.

Cilj daljnjeg zapisivanja je dobiti još podrobniji uvid u realnu sliku vaših financija.

Ma znam ja to sve je najveća laž i zamka koju sami sebi govorimo.

Dok nismo par mjeseci zapisivali svoje troškove, nemamo pojma gdje smo (a ni kako smo).

Tek nakon što par mjeseci zapisujemo sve svoje troškove, možemo dobiti uvid u to koliko dobro upravljamo svojim financijama. Tek tada možemo napraviti pravi plan akcije i postaviti prave temelje svoje financijske pismenosti i financijske slobode.

Zapisivanje svojih troškova je meni omogućilo puno toga – bolji uvid u svoje financije, bolje raspolaganje i upravljanje u određenom razdoblju godine kada imam(o) viška ili manjka priljeva novca.

Ovo mi je išlo toliko daleko, da sam mogla točno isplanirati kada trebam kupiti deterdžent za pranje rublja ili tablete za perilicu suđa. To ću tada, a za ovo mi je sada vrijeme, obično bi bila moja rečenica zadnjih godinu dana. Zapisivanje mojih (i obiteljskih) troškova mi je omogućilo da imam i određene zalihe sada kada je udarila kriza (i novčanih i materijalnih, npr. deterdžent), a i pomoći će mi u sljedećem vremenu dok ova kriza u potpunosti ne prođe.

Čak nakon što godinu dana zapisujete svoje troškove, možete isplanirati i svoje troškove za sljedeću godinu – rođendani (dječji pogotovo), krizme, krštenja, proslave na poslu, druženja, vjenčanja (proći će i ova kriza), putovanja, troškovi auta, hobiji, novi poslovi, sve možete to isplanirati i sebi osigurati.

Nije bitno s koliko novaca raspolažete, nego je bitno kako s njima upravljate. Novac je tu da ga trošimo, da nam osigura život kakav želimo, novac je igra.

Jako je bitno znati na što trošite svoj novac. Često se one male sitne kune potkradu i čine se nebitnima, no sjetite se da i najmanja rupica može potopiti brod.

Ima ona jedna dalmatinska izreka – piši Mate, piši. Nemojte čekati prvi u mjesecu za početi – počnite odmah, sad, danas. Samo krenite.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podjelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Jere Dumanić: Cilj nam je postati nacionalni brend koji će pružati vrlo kvalitetne usluge mobilnih autopraonica diljem Hrvatske

Poduzetnik ste i nemate vremena? Katarina Zubatović otkrila je zašto vam treba virtualni asistent, ali i kako postati jedan

Hustle kultura: 3 načina kako da se rasteretite od ovog zabrinjavajućeg trenda

Prijava za članice

Pretraga

znn