Zdrav odnos
s novcem

18 savjeta kako manje trošiti novac

kako-ne-trošiti-novac

18 savjeta kako manje trošiti novac

Svatko od nas štedi na različite načine i na drugačijim stvarima. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da sačuvate svoj novac, a ujedno i uštedite.

1. Razmislite o prioritetima

Što prvo radite sa svojim novcem? Često napominjemo kako treba plaćati po principu – Pay yourself first. Dakle, prvo se plaćaju računi, osiguranja, krediti, odvaja se za štednju, a tek onda se kupuju stvari s popisa želja.

2. Štedite u hitnom fondu

Naša ekonomistica Ivana često napominje kako treba sebi osigurati hitni fond, odnosno odvajati dio novaca za situacije poput nepredviđenih kućanskih popravaka i slično.

Svakako je dobro štedjeti – koji god iznos možete. To može biti i 50 kn mjesečno, ali bitno je da probate uštedjeti bar dio novca, ovisno koliko vam vaši prihodi dozvoljavaju.

3. Planirajte svoje obroke – i oprezno s delicijama

Na hrani se može uštedjeti na različite načine, a jedan od njih je planiranje obroka kroz tjedan dana i kuhanje svojih umjesto naručivanja. Također, svi mi volimo neke grickalice, kolače ili čokoladice, ali za manje troškova i vitalnost – bolje je ne kupovati isto svakodnevno.
Bit će zdravije, a sačuvat ćete puno novaca.

4. Plaćajte u gotovini

Vrlo je lako provlačiti kartice, ali kad s bankomata dignemo određeni iznos koji taj tjedan možemo potrošiti (ovisno o prihodima) – shvatit ćemo da smo možda trošili iznad svojih mogućnosti.

5. Potiče li vas okolina na pojačanu potrošnju?

Jeste li razmišljali da vas okolina u kojoj se često krećete ustvari potiče na trošenje? Osobno, često prolazim kroz Importanne centar (s puno pekara, trgovina, drogerija…). Sada, kada su zatvoreni fitnes centri, shvatila sam kako me okolina u kojoj sam se svakodnevno kretala do fitnes centra ustvari poticala na potrošnju. I, to ne na odjeću, već sitnice poput instant zobenih, svježeg kruha (umjesto da zaledim ostatak starog ako već vidim da neću pojesti) itd.

6. Ne kupujte odjeću koju nećete nositi

Ovo se posebno odnosi na nas žene i zaista – rijetke su žene koje nemaju bar jednu stvar u ormaru koju su kupile i nisu obukle nijednom ili samo jednom.

Često kod kupnje dobijemo taj svojevrsni boost energije. Nakon što već par mjeseci nosimo novu odjeću, često znamo reći – ma, nije to baš više novo. Taj polet traje možda par tjedana i zato nema smisla konstantno kupovati nešto novo i pretrpavati si ormar.

Ako već imate naviku biti u trendu, pokušajte sa svakom novom kupljenom stvari – jednu staru izbaciti van, odnosno donirati, pokloniti…

7. Smanjite vrijeme provedeno na društvenim mrežama i pronađite hobi za slobodno vrijeme

Gotovo svi poslovi iziskuju dosta provedenog vremena na društvenim mrežama, mailovima… Konstantno nam iskaču razne reklame, dolaze promotivni newsletteri – kupi, kupi, kupi…

Probajte se odjaviti sa što više newslettera velikih kompanija koje stalno nude nove kolekcije odjeće i razne popuste. Radije podržite male biznise, a u slobodno vrijeme – pronađite novi hobi (ukoliko ga nemate) ili vježbajte, šetajte, rekreirajte se na neki način i odmorite oči i um.

8. Otkrijte svoje okidače

Imate li možda neke okidače zbog kojih trošite izvan svojih mogućnosti? Primjerice, možda počnete više trošiti kad ste tužni ili imate nekih problema.

9. Upravljajte svojim budžetom 

Osim razlikovanja potreba od želja, vrlo je važno izabrati neki način praćenja troškova.

Hoće li to biti neka stara metoda, aplikacije ili ćete pak za početak probati raspodijeliti svoju plaću matematički (npr. prema već poznatom modelu 50:30:20) – na vama je.

Možda će vam biti lakše odrediti si troškove po tjednu.

10. Prespavajte kupnju

Ako niste sigurni treba li vam to nešto zaista, prespavajte kupnju. To je možda bolje rješenje od impulzivne kupovine.

11. Izbjegavajte plaćanje na rate

Ako je ikako moguće, plaćanje na rate se ne preporučava. U redu je ako je trošak potreba koju si trenutno ne možete priuštiti, recimo dopunsko zdravstveno osiguranje, dok plaćanje na rate trećeg para kožnih zimskih čizama možda i nije dobra odluka.

12. Pripazite na režije

Na režijama se može vrlo lako uštedjeti. Pripazite da vam voda ne teče dok šamponirate kosu, da smanjite grijanje na termostatu pri izlasku iz kuće, da gasite nepotrebno upaljena svjetla ili pak televizor.

13. Provjerite svoje TV i mobilne pakete

Ako niste tip osobe koja voli svakodnevno gledati televiziju, možda vam ne treba baš taj skupi paket koji uključuje puno programa koje vjerojatno nikad nećete ni gledati.

Možete uzeti samo paket internet, a kao TV opciju izabrati neku od jeftinijih mogućnosti. Danas zaista ima širok izbor.

Isto vrijedi i s mobitelom – pratite li koliko trošite megabajta, poziva ili poruka? Možda možete uzeti neki manji i ujedno jeftiniji paket, tarifu.

14. Kupujte svježe

Kada god možete, najbolje je kupovati svježe namirnice. Recimo, jeftinije je, ali i zdravije, kupiti grah i skuhati ga, nego kupovati konzerve.

15. Kad kupujete, pitajte se kakav će značaj taj proizvod imati na vaš život

Možda je zaista najbolje trošiti na iskustva i znanje, ali ovim pitanjem ćete se odmah uhvatiti ako kupujete impulzivno.

16. Uštedite na prijevozu

Vozite se biciklom do posla ukoliko taj dan nemate važan sastanak, a vani je sunčano ili bar bez kiše.

17. Kupujte u food outletima i second hand trgovinama

U food outlet trgovinama može se pronaći mnogo kvalitetnih proizvoda – pa i brendiranih ukoliko radije kupujete takve, a po upola manjoj cijeni nego u uobičajenim trgovinama.

Ako si trenutno ne možete priuštiti novi kaput ili zimsku jaknu (koji znaju biti pri većim ciframa), možda ćete u second hand trgovini pronaći za sebe neki lijepi odjevni komad, a moguće i da će biti poptuno nov – još s etiketom na sebi, a po cijeni katkad i 5 kn.

18. Planirajte troškove

Naravno, one koje ste u mogućnosti planirati. To mogu biti rođendani, blagdani, servis automobila…

Popišite kojeg datuma što točno trebate platiti i koliko će to koštati. Tako ćete znati da ćete poklon za rođendan kupiti u lipnju, makar je rođendan možda u kolovozu jer baš negdje (vremenski) između vam ističe registracija auta.

Svatko će možda pronaći neku točku koju će uzeti u obzir i početi paziti na potrošnju u tom segmentu, no svakako je važno i ne otići u mindset škrtice. Velika je razlika između biti štedljiv i biti škrt.

Trebamo se počastiti, uplatiti si edukaciju i otići na putovanje, ali možda je baš i slađe planirati što ćemo sljedeće učiti, ići korak po korak te biti fokusiran na specifične ciljeve.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podjelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

5 savjeta kako uštedjeti na osiguranju kuće

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Kako stojite financijski? Donosimo 5 izazova za procjenu osobne financijske situacije!

Prijava za članice

Pretraga

znn