Zdrav odnos
s novcem

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

U prvom članku o obveznicama smo definirali ključne pojmove: što su obveznice, zašto izdavanje obveznica, tko mogu biti izdavatelji obveznica, tko su kupci obveznica, razlika između kredita i obveznica. Kako smo najavili, nastavljamo dalje s temom obveznice.

Kada govorimo o obveznicama, potrebno je razlikovati nekoliko pojmova kako bi se lakše snalazili u tom svijetu, pogotovo kada znamo da navedena vrsta ulaganja nije toliko poznata u Hrvatskoj.

U tablici u nastavku ću sumirati najvažnije pojmove koje bi potencijalne investitore trebale zanimati kada govorimo o ulaganju u obveznice, ali i potencijalne izdavatelje na što bi trebali obratiti pozornost. Naravno da postoji još puno pojmova vezanih uz obveznice, ali ovo je dovoljno za početak.

Tablica: Ivor Jelavić, Escont Partners

Ne možemo govoriti o Obveznicama, a da ne spomenemo i rizik

Kao što do sada svi znamo svako ulaganje donosi određenu dozu rizika, jer ne postoji ulaganje bez rizika. Postoje samo manje rizična ulaganja i više rizična ulaganja. Kada ulažete u primjerice dionice neke kompanije, vi s tom dionicom postajete jedan od vlasnika navedene kompanije i povrat na vašu investicija ovisi isključivo o rezultatu kompanije, dok je kod obveznica prinos uglavnom definiran i fiksan.

Svaka investicija u neku kompaniju bilo kroz tržište kapitala ili direktno bi se trebala svesti na nekoliko informacija koje su investitoru potrebne kako bi donio odluku o investiranju:

  1. Kakva je povijest kompanije?
  2. Tko su ljudi koji vode kompaniju?
  3. Koja su njihova postignuća i rezultati?

Ako primjerice želite uložiti u Microsoft ili Apple, odluka je prilično laka, svi smo čuli za njih i koristili njihove proizvode i usluge, ali njihovi prinosi na obveznice su nešto niži, kuponi su cca. 3 posto.

Što biste napravili ako se pojavi prilika za ulaganje u obveznice kompanije XYZ d.o.o. koja se bavi softverskim rješenjima za algoritamsko računanje i ima kuponsku kamatnu stopu 7%? Vjerojatno ništa. A ako saznate da je na čelu te kompanije Damir Sabol (za one koji ne znaju, Damir Sabol je razvio već sada svjetski poznatu aplikaciju Photomath)?

Svako ulaganje bi se trebalo temeljiti na ulaganje u ljude koji stoje iza nekog projekta, velike kompanije su se dokazale, ali treba dati šansu i malim kompanijama i ljudima koji vode te kompanije.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Plaću skrivamo kao zmija noge – čak i od partnera

Martina Drezga: Novac mi nikad nije u fokusu, on je posljedica rada, inspiracije i kreacije

Evo kako se mediji obraćaju ženama i zašto je to pogrešno

Prijava za članice

Pretraga

znn