Zdrav odnos
s novcem

Mladi poljoprivrednici: Poljoprivreda kao izvor prihoda, ali i stila života

pexels anna shvets 5230906 min

Mladi poljoprivrednici: Poljoprivreda kao izvor prihoda, ali i stila života

Sve više se susrećemo s terminom mladi poljoprivrednici.

Prema važećim zakonima, u tu kategoriju pripadaju osobe od 18 do 40 godina starosti, a koji se po prvi put bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Statistički gledano, tek 11 posto svih poljoprivrednih gospodarstava u EU čine mladi poljoprivrednici. Stoga EU već dugi niz vremena ulaže velike napore i bespovratna sredstva kako bi potaknula mlade da se bave poljoprivrednom djelatnošću.

graf1

Grafikon 1: Dobne skupine upravitelja gospodarstvima

Zbog boljeg razumijevanja potreba mladih poljoprivrednika, EU je 2015. godine provela ispitivanje oko 2.000 poljoprivrednika mlađih od 40 godina.

Prema rezultatima ispitivanja, najčešći problem koji se javlja bio je pristup zemljištu za najam ili kupnju te potreba za daljnjom financijskom potporom i/ili kreditiranjem. Nadalje, jedan od ključnih izazova su i poteškoće u pronalasku kvalificiranih radnika koji bi pomogli u povećanju konkurentnosti proizvodnje.

Prema istraživanju provedenom u istočnoj Sloveniji, ovo su ključni problemi s kojima se susreću mladi poljoprivrednici:

  • imaju poteškoća u stjecanju poljoprivrednog zemljišta,
  • imaju problema zbog visokih početnih inputa,
  • rad u poljoprivredi fizički je zahtjevniji od ostalih poslova,
  • plaća za rad u poljoprivredi nije dovoljno atraktivna,
  • naknada za rad u poljoprivredi nije proporcionalna količini uloženog rada te
  • rad u poljoprivredi zahtijeva puno administrativnog posla.

Prema istom istraživanju, rezultati pokazuju da su mladi koji dolaze iz ruralnih područja svjesniji važnosti poljoprivrede za razvoj lokalnih zajednica te da poljoprivreda zahtijeva puno administrativnog i računalnog rada. Smatraju da se rad u poljoprivredi ne cijeni te kako je budućnost poljoprivrednog sektora neizvjesna.

Prema rezultatima ankete Motivacija mladih poljoprivrednika za bavljenje poljoprivredom, najveći broj mladih bavi se poljoprivredom jer nastavljaju obiteljsku tradiciju, tj. rade na već postojećem gospodarstvu i vide to kao oblik samozapošljavanja (Karas, 2020).

graf2

 Slika 1: Motivi za bavljenje poljoprivredom (Karas, 2020)

 

Zemlje s najviše mladih poljoprivrednika

Austrija ima najveći postotak mladih poljoprivrednika u cijeloj EU gdje je čak 12 posto poljoprivredne populacije mlađe od 35 godina – znatno iznad prosjeka EU od 5,1 posto.

U usporedbi s drugim europskim zemljama relativno je lako preuzeti gospodarstvo, a i cijene zemljišta su relativno niske što olakšava pokretanje posla.

Austrija ima puno planina, tako da je manje velikih poljoprivrednih gospodarstava. Prema statistikama EU, sedam je država članica u kojima je postotak mladih poljoprivrednika veći od prosjeka EU. Pored Austrije ističu se Poljska (10 posto) i Slovačka (11 posto).

Prema Nacrtu strategije poljoprivrede 2020. – 2030.,  među prioritetima za naredno razdoblje će biti ulaganja u klimatski i okolišno održivu proizvodnju, digitalne tehnologije i rješenja te razvoj produktivnih partnerskih oblika suradnje u poljoprivredno-prehrambenom lancu.

Za uspješnost provedbe projekata, ključno je osigurati prijenos znanja i informacija, posebice u aspektima koji se odnose na digitalnu poljoprivredu, sustave kvalitete, bioekonomiju, upravljanje poslovanjem, financijsko planiranje te promociju na tržištu.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn