Zdrav odnos
s novcem

8 koraka kako otvoriti svoj OPG

kako-otvoriti-opg

8 koraka kako otvoriti svoj OPG

Prema Zakonu o OPG-u, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) je organizacijski oblik gospodarskog subjekta poljoprivrednika fizičke osobe koji radi stvaranja dohotka samostalno i trajno obavlja djelatnost poljoprivrede i s njom povezane dopunske djelatnosti, a temelji se na korištenju vlastitih i/ili unajmljenih proizvodnih resursa te na radu, znanju i vještinama članova obitelji.

Iz iskustva, mogu potvrditi kako OPG predstavlja strateški važan organizacijski oblik poljoprivrednog gospodarstva u Hrvatskoj te je kao takav namijenjen samo fizičkim osobama. Pritom fizička osoba ima mogućnost odabira obavljanja gospodarske djelatnosti poljoprivrede kao glavne ili kao sporedne, odnosno mogućnost odabira zanimanja poljoprivrednika kao glavnog ili dodatnog.

Prema Zakonu o poljoprivredi, postoji mogućnost registriranja poljoprivredne gospodarske djelatnosti kroz 2 glavna organizacijska oblika:

 • OPG – koji ukratko u pravilu znači da se proizvedeni proizvodi i/ili usluge stavljaju na tržište odnosno proizvodnja se odvija s ciljem stvaranja dohotka te,
 • SOPG – kod kojeg poljoprivrednik proizvedene proizvode koristi za osobne potrebe, poljoprivreda nositelju gospodarstva nije glavno ili jedino zanimanje te je ekonomska veličina gospodarstva manja ili jednaka vrijednosti od 3.000 EUR.

Prema podacima APPRRR, u Hrvatskoj broj registriranih obiteljskih gospodarstava iznosi 162 966.

Većinu OPG-ova vode muškarci (čak 70 %), dok nositeljice vode samo 49 571 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava odnosno tek 30 % od ukupnog broja OPG-ova.

Za razliku od otvaranja trgovačkih društava, kod otvaranja OPG-a nije potrebno osigurati temeljni kapital niti je potrebno imati odgovarajuću stručnu spremu. Tu bih svakako napomenula da ukoliko se želite prijaviti na neki od EU natječaja, stručna sprema nositelja se boduje prilikom ocjenjivanja cjelokupnog projekta. Prvi korak u postupku osnivanja OPG-a je svakako određivanje nositelja OPG-a koji mora biti punoljetna osoba.

U nastavku donosimo kratki vodič koji će vam pomoći prilikom otvaranja OPG-a. Pritom je važno napomenuti kako je ovaj tekst informativnog karaktera, te kako se prije otvaranja OPG-a potrebno savjetovati s odgovornim institucijama poput Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) i Ministarstva poljoprivrede, kako biste bili upoznati s trenutno važećim zakonskim propisima.

opg1

Kratki vodič za otvaranje OPG-a

Koraci i dokumentacija potrebni za pokretanje OPG-a

 1. Otvoriti žiro račun za fizičku ili pravnu osobu koji glasi na nositelja OPG-a
 2. Nositelj OPG-a treba podnijeti Zahtjev za upis u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u uredu APPRRR
 3. Prijava u poreznoj upravi – prijava u registar poreznih obveznika odnosno obveznika poreza na dohodak (ako je primjenjivo)
 4. Izrada pečata u trenutku upisa u Registar poreznih obveznika
 5. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje s ciljem registracije početka osiguranja obveznika
 6. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje s ciljem registracije početka osiguranja obveznika
 7. APPRRR (Agencija za plaćanje u poljoprivredi) izdaje Rješenje o upisu u Upisnik PG te dodjeljuje jedinstveni matični identifikacijski broj- MIBPG dok nositelj i članovi dobivaju iskaznicu OPG-a koja vrijedi uz osobnu iskaznicu
 8. Odabir knjigovodstvenog servisa – nije obvezno, ali je preporučljivo

Izgled zahtjeva i popis dokumentacije koja se zahtjevu prilaže možete pročitati u Pravilniku o upisu u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava.

opg

Djelatnosti OPG-a

Prema Zakonu o OPG-u, OPG može obavljati sljedeće djelatnosti:

 • Djelatnost poljoprivrede

Osnovna je djelatnost OPG-a koja obuhvaća bilinogojstvo, stočarstvo i s njima povezane uslužne djelatnosti u skladu sa skupinama 01.1, 01.2, 01.3, 01.4, 01.5 i 01.6 NKD-a.

 • Pomoćne djelatnosti u poljoprivredi

Podrazumijevaju  obradu i održavanje zemljišta, uzgoj, žetvu ili berbu bilja, držanje i/ili uzgoj te korištenje stoke, a pored toga obuhvaćaju i prateće uslužne djelatnosti uključujući pripremu, pakiranje, transport, skladištenje i/ili promet tih proizvoda, te usluživanje i iznajmljivanje.

 • Dopunske djelatnosti na OPG-u

Uključuju proizvodnju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na OPG-u, proizvodnju neprehrambenih proizvoda  i predmeta opće uporabe na OPG-u, pružanje ugostiteljskih, turističkih i ostalih usluga na OPG-u, pružanje ostalih sadržaja i aktivnosti na OPG-u.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn