Zdrav odnos
s novcem

Krivnja prilikom trošenja novca: Zašto ju osjećamo i 4 načina kako to možemo promijeniti

pexels karolina grabowska 5717947 min

Krivnja prilikom trošenja novca: Zašto ju osjećamo i 4 načina kako to možemo promijeniti

Sigurno ste barem jednom došli s posla umorni i gladni. U brzini i želji da što prije pojedete topli obrok, naručujete hranu iz obližnjeg restorana i ubrzo osjećate krivnju jer ste za taj novac mogli pripremiti ručak za nekoliko dana ili financirati sebi ili drugima nešto što bi pružilo veći užitak.

Zarađen novac rezultat je našeg znanja i rada. Zašto onda osjećamo krivnju kad ga trošimo?

Često novac doživljavamo kao nagradu i sredstvo koje u nama budi hormon sreće, stoga je nekima sakupljanje novca postala životna svrha. Svako trošenje novca, čak i ukoliko ga trošimo na nešto što nam treba, često bude popraćeno strahom da smo ga mogli potrošiti na nešto bolje i potrebnije.

Idući put kada pomislite da ste novac potrošili pogrešno, postavite jednostavno pitanje: smatram li ovaj trošak sretnim?

Novac, osim ekonomske vrijednosti, pokazatelj je društvenog statusa. Ono što kupujemo i na što trošimo novac drugima šalje poruku o uspješnosti nas i posla kojim se bavimo i zato ponekad kupujemo ono što će nas približiti referentnoj skupini, a ne nužno i pružiti užitak.

Za svaki sretan trošak Vas, a ne Vaše referentne skupine ne biste trebali osjećati grižnju savjest dokle god je on prihvatljiv Vašem novčaniku.

Kako smanjiti osjećaj krivnje?

  • Planirajte financije

Mnogi financijski stručnjaci preporučuju planiranje financija prema modelu 50:30:20.

Što to znači?

Pedeset posto Vaših primanja odlazi na potrebe, odnosno sve ono što morate financirati da biste preživjeli – stanarina, režije, gorivo, hrana i slično. Trideset posto primanja trebali biste izdvojiti za želje. Ovdje ubrajamo putovanja, druženja, bolju odjeću, nakit i drugo što za Vas predstavlja užitak. Dvadeset posto odlazi na štednju ili kreiranje kriznog fonda.

Planiranje financija možda se čini kao gubljenje vremena, ali na taj način najbolje dobivate uvid u konkretan iznos koji smijete potrošiti.

  • Izbjegavajte impulzivne kupovine

Dobro promislite o onome što kupujete i u kojim količinama kupujete. Ne žurite i ne kupujte proizvode samo zato što su označeni crvenim naljepnicama sniženo ili akcija.

  • Kupujte ono što možete financirati u datom trenutku

Probajte izbjegavati kupovinu na rate ili dizanje kredita. Ukoliko silno priželjkujete nešto što u ovom trenutku ne možete financirati, sjetite se spomenutih dvadeset posto za štednju!

  • Pružite prednost neopipljivom

Naručen ručak iz obližnjeg restorana direktno vežemo za iznos napisan na računu, za razliku od primjerice putovanja ili druženja kojima stvaramo uspomene i kojeg teže izražavamo u novcu.

To, naravno, ne znači da ćete do kraja života rintati u kuhinji niti sav novac trošiti na putovanja, ali pronađite balans!

pexels anna tarazevich 8151602 min

Foto: Pexels

Novac ne služi samo da bismo preživjeli

Koji je smisao gomilanja novca na računu ili ispod madraca i svakodnevno strahovanje da će nam taj novac u jednom trenutku zatrebati? Štednja i kreiranje kriznog fonda su poželjni, no u trenutku kad to preraste u uskraćivanje želja – krenulo je po krivu!

Nije nam drago kada nas na računu za struju gledaju brojke veće od očekivanih, ali nam jednako tako bude krivo i ukoliko propustimo druženje s prijateljima.

Nagrada za vlastiti rad i trud je poželjna i zato Vas luksuz poput naručenog ručka ili izlaska ne bi trebao brinuti.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn