Zdrav odnos
s novcem

3 koraka kako kreirati fond za hitne situacije

pexels mikhail nilov 8297031 min

3 koraka kako kreirati fond za hitne situacije

Koliko puta vam se dogodilo da ste nešto isplanirali i onda se dogodilo nešto nepredviđeno i puf vaši planovi su nestali? Prije nešto više od dvije godine, to nam se svima dogodilo. Nepredviđena životna situacija nas je zatekla. Kriza, strah, panika, neizvjesnost. Kako preživjeti takve situacije?

Jedan od financijskih štitova koje svi mi možemo (i trebamo) kreirati za sebe je – fond za hitne situacije.

Koja je poanta fonda za hitne situacije?

Poanta je vrlo jednostavna – trebate biti spremni na nepredvidive životne situacije.

Jeste li primijetili da vam u trgovinama uvijek nude popust ako plaćate gotovinom? Jeste li se ikada zapitali zašto je to tako?

Kada imate postavljen fond za hitne slučajeve, onda (uvijek) imate dostupnu gotovinu za plaćanje tih (predviđeno) nepredviđenih troškova te možete iskoristiti popust na gotovinu i pri tom sebi smanjiti nastali trošak.

Recimo da vam se pokvari perilica za rublje. Ne bi li bilo bolje kupiti ju odmah s gotovinom i ostvariti popust na gotovinu nego ju kupiti na rate?

3 koraka kako postaviti fond za hitne situacije

1. Motivacija

Prvi korak je motivacija. Prije nego što uopće kreirate svoj fond za hitne situacije, trebate se zapitati zašto je on vama potreban?

Razlog poput pa dobro ga je imati, nije neki posebno dobar razlog.

Motivacija je ključna ako želite imati uspješan fond za hitne slučajeve – inače on neće biti dugog vijeka.

Neka vam motivacija budu razlozi poput: ne želim ući u minus, ne želim kupiti nešto na dug, želim biti financijski slobodna, želim ja, samostalno, upravljati svojim financijama, a ne da me život na to (na razne načine) natjera.

2. Iznos koji želimo skupiti i vremenski rok

Drugi korak je odrediti točno koliku sumu želimo skupiti i u točno određenom vremenskom roku.

Prvi savjet bi bilo da si osigurate ukupan novčani iznos od svojih tri do šest mjesečnih primanja.

Primjerice, ako je vaša plaća 800,00 eura, znači računate 800 x 3 = 2.400 eura.

Razlog za to bi bio da si u slučaju nepredvidive (hitne) životne situacije možete priuštiti onu kvalitetu života koju imate kada ste imati i te (redovite) mjesečne prihode (recimo u slučaju otkaza).

To vam treba biti dovoljno dok se ne snađete i pronađete novi posao (ili postavite svoj biznis na noge). Za odrediti točno koliko vremena vam je potrebno da biste prikupili taj iznos, potrebna vam je pomoć koraka broj tri (i vrlo jednostavna matematika).

3. Iznos koji možemo odvojiti od primanja

Treći korak je isto vrlo jednostavan – trebate odrediti koliko mjesečno možete izdvojiti od svojih primanja.

Je li to 10, 20 ili 100 ili 1000 eura – to samo vi znate.

Nakon što odredite taj iznos, podijelite ga od ukupne sume koju trebate/želite prikupiti. Recimo to ovako: ako želite skupiti iznos od 2400,00 eura, a mjesečno možete izdvojiti 60 eura, onda vam je matematika ovakva: 2400 dijeljeno 60 = 40 mjeseci, odnosno nešto više od tri godine.

Sada kada imate sve te podatke ispred sebe, možda vam se to čini kao nemoguća misija i da je bolje odustati, odgoditi to još malo, do nekih boljih vremena.

Nema boljeg vremena nego ovog sada. Zamislite da ste počeli to raditi prije 3 godine. Sada biste već imali taj iznos i mogli biste se prebaciti na neki drugi fond. Zato je motivacija stavljena kao prvi korak.

Prvo plati sebi

Kada nam stigne mjesečni prihod (npr. plaća), trebate prvo platiti sebi – odnosno, trebate prvo uplatiti sebi te iznose koje ste odredili te onda plaćati račune. Možda bi bilo bolje reći, da i na ovo trebate gledati kao i na jedan od svojih rashoda/režija koje odmah trebate platiti.

Jedino što nam je sigurno u životu je da je život nepredvidiv, da se često posloži drugačije od onoga što smo mi zacrtali i isplanirali. Stara narodna poslovica kaže čovjek planira, a Bog određuje. Srećom, Bog je čovjeku dao mogućnost razmišljanja kako bi mogao kreirati za sebe sigurnosne štitove upravo poput ovog fonda za hitne situacije.

Matematika je najiskrenija stvar na svijetu.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn