Jedan od danas najraširenijih oblika turizma je ruralni turizam koji obuhvaća sve oblike turizma i usluga koje se odvijaju u ruralnom prostoru. Jedan od njih je i agroturizam – oblik turizma koji se odvija na seoskom gospodarstvu i u pravilu predstavlja dodatni izvor prihoda s uslugama noćenja, prehrane i drugih usluga aktivnog odmora. Kroz turističku ponudu, seoska gospodarstva mogu plasirati svoje proizvode.
Registracija agroturizma
1. Registracija OPG-a
Budući da je agroturizam dopunska djelatnost, najprije je potrebno imati registrirani OPG.
Za početak, nositelj treba podnijeti Zahtjev za upis u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u uredu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.
Ostale korake i dokumentaciju potrebnu za otvaranje OPG-a možete pogledati ovdje.
2. Registracija dopunske djelatnosti: Uvjeti i obveze
Na stranicama Ministarstva turizma i sporta, objavljena je nova e-usluga TuStart koja će objediniti sve postupke vezane uz registraciju obavljanja djelatnosti i pokretanja poslovanja u području turizma i ugostiteljstva, tj. koja će građanima i gospodarskim subjektima omogućiti podnošenje svih zahtjeva na jednom mjestu.
Ostali uvjeti i obveze potrebne za registraciju ili obavljanje djelatnosti uključuju:
- upis u Registar poreznih obveznika pri nadležnoj ispostavi Porezne uprave u roku od 8 dana od početka obavljanja djelatnosti (bez obzira na visinu primitaka)
- upis dopunskih djelatnosti u Upisniku OPG-a pri nadležnom regionalnom uredu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju
- objaviti uvjete, sadržaj i cijenu svake pojedine usluge na hrvatskom jeziku, a može istodobno i na nekom drugom jeziku
- za svaku izvršenu uslugu, korisniku izdati račun, sukladno posebnim propisima kojima se uređuje izdavanje i čuvanje računa
- omogućiti korisniku usluge podnošenje pisanog prigovora u svojim poslovnim prostorijama
- istaknuti na ulazu u objekt radno vrijeme
- izraditi normative namirnica, pića i napitaka kod usluga spravljanja i ponude hrane
- plaćanje boravišne pristojbe
- kod pružanja usluga spravljanja i ponude hrane, osigurati poštivanje zdravstvenih uvjeta za osobe (sanitarna knjižica i higijenski minimum)
- na propisani način istaknuti natpis s oznakom vrste i kategorije objekta
- vidno u objektu istaknuti oznaku o zabrani usluživanja, tj. konzumiranja alkoholnih pića, drugih pića i/ili napitaka koji sadrže alkohol osobama mlađim od 18 godina
- kod usluge pripremanja i usluživanja jela, pića i napitaka iz pretežito vlastite proizvodnje voditi računa da su ispunjeni uvjeti propisani posebnim propisima o hrani i da su jela, pića i napitci uobičajeni za kraj u kojem se nalazi OPG
- voditi popis gostiju kod smještaja (knjiga ili e–vizitor)
- osigurati goste od nesretnog slučaja kod pojedinih usluga
- voditi evidenciju o pruženim uslugama OPG-a u Agronet sustavu (do 15. svibnja za prethodnu godinu)
2 vrste usluga kod OPG-a
Postoje dvije vrste usluga koje OPG može ponuditi zajedno ili odvojeno – s jedne strane imamo turističke usluge, a s druge strane ugostiteljske usluge.
1. Turističke usluge
Prema Zakonu o pružanju usluga u turizmu, turističke usluge pružaju se radi odmora i rekreacije turista te za njih nije potrebna posebna registracija nego se one nude u sklopu upisanih dopunskih djelatnosti u Upisniku OPG-a:
- sudjelovanje u poljoprivrednim aktivnostima te aktivnostima akvakulture (lov i ribolov te prezentacija načina lova i ribolova)
- vožnja kočijom, čamcem, biciklom, jahanje, pješačenje
- pustolovni turizma
- iznajmljivanje prostora, sredstava, pribora i opreme te prostora za izlet I piknik
- provođenje programa kreativnih i edukativnih radionica vezanih za poljoprivredu, akvakulturu, tradicijske obrte…
- prezentacija poljoprivrednog gospodarstva, lovišta i šuma te prirodnih i kulturnih vrijednosti
2. Ugostiteljske usluge
Prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti ugostiteljske usluge su:
- pripremanje i usluživanje jela, pića i napitaka iz pretežito vlastite proizvodnje za najviše 80 gostiju istodobno,
- usluživanje/kušanje mošta i proizvoda od vina I drugih alkoholnih pića te domaćih narezaka iz vlastite proizvodnje u zatvorenom, natkrivenom ili na otvorenom prostoru za najviše 80 gostiju istodobno,
- smještaj u sobi, apartmanu, ruralnoj kući za odmor do najviše 10 soba, odnosno za 20 gostiju istodobno, u koji broj se ne ubrajaju pomoćni kreveti,
- smještaj u kampu i/ili kamp odmorištu s ukupno najviše 10 smještajnih jedinica, odnosno za 30 gostiju istodobno, u taj broj se ne ubrajaju djeca do 12 godina starosti,
- kapacitet u objektu za robinzonski smještaj se određuje prema broju gostiju koji mogu sigurno boraviti u njemu.
Za sve navedeno, potrebno je imati objekt u kojem se pružaju turističke i ugostiteljske usluge. Prema Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge na OPG-u navedeni su svi propisani uvjeti.
Vrste objekata na OPG-u
- vinotočje/kušanica
- izletište
- soba/apartman
- ruralna kuća za odmor
- kamp/kamp odmorište
- objekt za robinzonski smještaj
Ukoliko razmišljate o razvoju svog poljoprivrednog gospodarstva uvođenjem turističke ponude, za pokretanje i razvoj agroturizma dostupna su bespovratna sredstva iz EU fondova u sklopu mjere 06; podmjere 6.2 – Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području i podmjere 6.4.- Ulaganja u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima.
Foto: Pexels