Zdrav odnos
s novcem

Evo koliko će vas koštati dijete do punoljetnosti

Evo koliko će vas koštati dijete do punoljetnosti

Već nekoliko godina svjedočimo trendu sve manjeg broja djece unutar brakova. Jeste li se ikad zapitali koliko dijete zaista košta?

Djeca su veliki potrošači i roditelji će često štedjeti na vlastitim željama i potrebama kako bi mogli više priuštiti vlastitom djetetu. Prema podacima udruge Štedopis, do fakulteta, odnosno djetetove punoljetnosti, potrebno je najmanje 460 tisuća kuna, odnosno nešto manje od 61.400 eura bez troškova hrane i režija. Riječ je o procijeni jer za sada ne postoji točno istraživanje koje bi potvrdilo taj iznos, ali ako već imate dijete, vjerujem da ste i sami došli do tog iznosa.

Pa da vidimo koji su to troškovi…

Trudnoća i prve 3 godine starosti djeteta

Posebno ako postajete roditelj po prvi puta i ako nemate nikoga u obitelji ili od prijatelja tko vam može pokloniti rabljenu robicu ili namještaj, za vašu bebu morate kupiti gotovo sve. Računajte da ćete puno poklona dobiti samim rođenjem djeteta, ali i da se ovdje krije puno sitnica o kojima niste ni razmišljali da će vam u neko trenutku trebati.

U nastavku su nabrojane potrepštine koje po navedenim minimalim cijenama trenutno možete pronaći na tržištu:

  1. Krevetić, stolić za previjanje, madrac, 1500,00 kuna (200 eura),
  2. Kolica s prikladnim nastavkom za novorođenče, 5000,00 kuna (667 eura),
  3. Auto sjedalica do 4 godine starosti s nastavkom za novorođenče, 1500,00 kuna( 200 eura),
  4. Kadica za kupanje s nastavkom za novorođenče, 200,00 kuna (26,5 eura),
  5. Ručna izdajalica, 400,00 kn (53,5 eura),
  6. Samostojeća hranilica, 700,00 kuna (94 eura),
  7. Pelene, 5500,00 kuna (734,00 eura – cijena jedne pelene kreće se od 1,00 – 2,00 kune. Ukoliko dijete dnevno potroši pet najjeftinijih pelena, u prve tri godine roditelji će za pelene potrošiti 5500,00 kuna),
  8. Dohrana u slučaju da majka ne doji, 600,00 kuna (80 eura – cijena najjefitinije dohrane trenutno iznosi 50,00 kuna. Ukoliko je djetetu kupljeno 12 paketa dohrane za svaki mjesec u godini, u prvoj godini života trebat će izdvojiti minimalno 600 kuna),
  9. Dodaci, 9500 kuna (1266 eura – vlažne maramice, podloga za previjanje, vate, gaze, toplomjer, posteljina, kahlica, podbradci, škarice, češalj za kosu, šamponi za bebe, baby puderi, ulja za njegu, kreme, odjeća, igračke, grickalice, bočice, dude varalice, lijekovi…)…

Prema svemu navedenom, za dijete do 3 godine starosti trebat ćete izdvojiti minimalno 25.000,00 kuna, odnosno nešto manje od 3.400 eura. Ovom prilikom nismo komentirali sve ostale troškove koje nastaju u trudnoći, potencijalne komplikacije ili porod u privatnoj poliklinici.

Foto: Pexels

Od 3 do 7 godina starosti

Dijete je u ovoj fazi već puno samostalnije, počinje po prvi puta birati odjeću koju želi nositi, jasno može reći što želi, a što ne želi, kreće u vrtić, na izlete i dodatne aktivnosti.

Cijene vrtića u gradu Zagrebu kreću se od 500,00 do 900,00 kuna, dok su u ostalim gradovima cijene nešto manje. Ukoliko u obzir uzmemo prosječnu cijenu, roditelji će 5 godina vrtića  platiti čak 42.000 kuna, odnosno 5.600 eura. U ovoj fazi djetetu je potrebno kupiti veći krevet, madrac, veća kolica ukoliko ih koristi, a i odjeća je ovdje kratkog vijeka obzirom da mališani itekako brzo rastu.

Za istraživanje koje je proveo Štedopis, jedna majka izjavila je kako je uz poklonjenu odjeću i dio namještaja do djetetovog odlaska u školu potrošila ukupno 150.000,00 kuna, odnosno 20.000 eura.

Osnovnoškolci

Odlazak u školu od roditelja ponovno iziskuje financiranje novonastalih troškova. Osim knjiga (čije se cijene kreću od 1000,00 do 2000,00 kuna), djetetu je potreban školski pribor, radni stol i stolica, odjeća, pokaz, instrukcije

Po prvi puta dijete će tražiti mobitel (a vjerujem da ćete se i vi kao roditelj osjećati sigurnije ukoliko možete u svakom trenutku saznati gdje se nalazi) i/ili računalo, ali i džeparac. Biti će pozvano i na druge dječje rođendane, bavit će se raznim izvannastavnim aktivnostima, ići će na izlete i slično.

Štedopis tvrdi kako će vam za tu fazu života biti potrebno i do 135.000,00 kuna, odnosno 18.000 eura.

Foto: Pexels

Srednjoškolci

Osim već uobičajenog troška školskog pribora, džeparca, odjeće, obuće, knjiga, bilježnica i sve popratne tehnologije, dolazi i maturalno putovanje, maturalna večer i svečana odjeća. Vjerujemo da ćete svojoj djeci ponekad odlučiti priuštiti i poneki luksuz u obliku edukacija, putovanja, ljetovanja i slično.

Također, vašem djetetu će možda biti potrebne naočale ili aparatić za zube (koji se u državnim ordinacijama do 18. godine ne plaća, ali svejedno zahtjeva pokrivanje manjih troškova).

Prema gore navedenom istraživanju, za djetetov život u srednjoškolskim danima trebat ćete izdvojiti 180.000,00 kuna, odnosno 24.000 eura.

Dobar podatak je da će vaše dijete u ovoj fazi života po prvi puta moći samostalno zaraditi vlastiti novac, pa će se potreba za džeparcem smanjiti.

Foto: Pexels

Roditelji također često kažu kako svako iduće dijete sa sobo nosi nešto manje troškova jer dio potrepština posjeduju od starije djece.

Ukoliko ste trenutno u iščekivanju prinove i samim time u strahu jer ne znate kako ćete financirati sve nadolazeće troškove – glavu gore! Dijete je i dalje veliko blago i izmamit će vam i suze i osmijeh na lice. Ne ustručavajte se tražiti pomoć, otvoreno recite što vam je još potrebno i što si možda ne možete priuštiti.

I za kraj jedan citat na koji sam slučajno naišla prije nekoliko dana: Biti majka može biti teško i izazovno, ali znaj da u očima tvog djeteta taj posao nitko ne radi bolje od tebe. 

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn