Zdrav odnos
s novcem

10 načina kako zaraditi novac kao tinejdžer

kako-zaraditi-novac-kao-tinejdžer

10 načina kako zaraditi novac kao tinejdžer

Kad pitate mnoge uspješne poduzetnike kad su počeli raditi, gotovo svi će vam odgovoriti još kao tinejdžer.

Bilo da radite nešto samo tijekom ljeta ili za vrijeme trajanja školske/studentske godine, rad tijekom školovanja donijet će vam ogromnu prednost jednom kad završite školovanje i krenete na tržište rada. A možda osnujete i vlastiti posao.

Što možete povremeno raditi kako biste zaradili novac (pa sebi kupili nešto što želite ili otišli na neko putovanje), a da pritom ne pati vaše učenje ili izlasci s prijateljima?

Evo nekoliko ideja kako zaraditi novac ako si tinejdžer/ica ili student/ica:

1. Social media marketing

Provodiš puno vremena na TikToku, Instagramu ili YouTubeu? Ako imaš znatan broj followera na svojim profilima, možda možeš svoje znanje ponuditi drugima koji bi također željeli ostvariti vidljivosti na tim društvenim mrežama.

Brendovi su posebno zainteresirani na pozicioniranje na TikToku, a ti možeš biti njihov vodič kroz tu mrežu za mlade te im otkriti tips and tricks kako da postanu popularni i iskoriste mogućnosti koje nudi TikTok.

Osim toga, možeš biti nečiji brend ambassador na nekoj od društvenih mreža i tako drugima približiti neki brend. Svi znamo da ljudi vole komunicirati s ljudima, a posebice s vršnjacima i onima koje dijele zajedničke interese. Stoga je odlična prilika za sve brendove koji se žele približiti mladima da angažiraju upravo mlade ljude da komuniciraju s ciljanom skupinom.

2. Stvaranje sadržaja – content marketing

Gledaš li puno sadržaja, ali i samostalno produciraš sadržaj za društvene mreže, posebice sve popularniji video sadržaj, ponudi svoje usluge nekoj agenciji ili brendu. Neka te angažiraju barem na probno razdoblje kroz tri ljetna mjeseca, neka se usude biti drugačiji i daju da sadržaj za mlade stvaraju mladi.

Ne znaš kako početi i kome pristupiti? Ponudi svoje usluge putem različitih grupa u kojima se okupljaju profesionalci s područja digitalnog marketinga, primjerice Facebook grupa „Društveni mediji“. Da, znam, Facebook nije tvoj đir vjerojatno. Ali na Facebooku, baš kao i na LinkedInu su oni 30+ koji imaju svoju firme i koji bi te mogli angažirati.

3. Čuvanje djece

Babysitting je vrlo tražena usluga, ali je ujedno i vrlo odgovoran posao. Nemaš li iskustva s djecom, npr. svojim mlađim sestrama i braćom, ovaj posao možda nije najbolji za tebe jer te može približno iznenaditi što sve bebe i djeca zahtijevaju. Znaš li promijeniti pelenu? Ili voliš li se igrati lego kockicama te čitati istu priču 10 puta zaredom?

Ponekad roditelji traže uslugu babysittanja dok su oni vani, a dijete spava pa tu zapravo nemate (puno) posla, a ako je dijete veće, tim bolje ako se i probudi.

Upitaj svoje susjede treba li im pričuvati dijete. Usluga se plaća oko 5 eura po satu.

4. Pranje stakala na benzinskim crpkama

Jedno od najunosnijih ljetnih poslova jest pranje stakala na automobilima u zamjenu za napojnicu. Ne čudi što je tolika navala na ove poslove obzirom na cifru koja se vrti od bakše.

5. Izrada i prodaja rukotvorina

Ako si kreativna i voliš izrađivati nakit ili nešto slično, okušaj se u izradi i prodaji svojih radova.

6. Davanje instrukcija

Mnoga djeca trebaju poduke iz različitih predmeta, a među najtraženijima su matematika i strani jezici. Ako si dobra u tome, a nije ti strano nekom polagano i s razumijevanjem objasniti kako da bolje uči, ponudi instrukcije. Instrukcije možeš održavati i kod sebe kući, kad su ti roditelji kući, ukoliko postoji strah od ulaska u nepoznatu kuću.

7. Šetanje pasa/čuvanje mačaka

Sve popularnija usluga šetanja pasa i čuvanja mačaka odličan je posao za sve koji vole raditi sa životinjama. Postoji nekoliko tvrtki koje se profesionalno bave ovim poslom, a neki od njih kontinuirano traže studente za rad, posebice tijekom ljetnih mjeseci.

Pets Only Zagreb je primjer takve tvrtke koju je osnovala djevojka koja je za vrijeme studiranja veterine povremeno ljudima šetala pse i čuvala mačke te je od toga napravila unosan posao.

8. Satovi slikanja i kiparstva

Ako si talentirana za slikanje ili kiparstvo, možeš li nekog podučavati tehnikama kojima vladaš? Možda neka tvrtka traži studenta akademije da drži satove slikanja i kiparstva u večernjima satima ili vikendom?

9. Podučavanje glazbe

Odlično sviraš klavir, gitaru ili bubanj? Mnogi drugi tinejdžeri i studenti bi to isto voljeli naučiti, no ponekad nemaju vremena tijekom školske godine da se time bave pa iskoristi ljeto da ih tome podučiš. Nekima je možda problem manjak prostora i instrumenta za start, neki se boje formalnog obrazovanja i traže vršnjaka koji bi ih podučavao. Tu si ti da uletiš!

10. Dostavljanje

Voziš li bicikl, možeš se okušati kao dostavljač hrane za neke od popularnih servisa u tvom gradu. Osim što ćeš zaraditi novac, tako i vježbaš. Bit ćeš fizički spremnija osoba, ali naučiš ćeš ponešto i o umijeću dobivanja napojnica. Cure u pravilu prolaze bolje!

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn