Zdrav odnos
s novcem

Danas je idealna prilika da počnete štedjeti novac!

Danas je idealna prilika da počnete štedjeti novac!

Danas se obilježava Svjetski dan štednje – čestitamo vam na još jednoj prilici da osvijestite važnost štednje i da provjerite stanje svoje štednje.

Već ste mogli na portalu čitati o modelu upravljanja financijama 50:30:20. Podsjetimo se kakav je to način upravljanja financijama:

  • 50 posto vaših prihoda odlazi na pokrivanje svojih nužnih rashoda (nužnih = onih bez kojih vam život ne bi bio moguć, kao što su stambeno pitanje, režije, hrana).
  • 30 posto vaših prihoda trošite na svoje gušte i ono što vam pruža zadovoljstvo (primjerice VIP članstvo u Žene i novac grupi).
  • 20 posto vaših prihoda se odnosi na štednju.

Vrlo jednostavno je to izračunati. Zbrojite sve svoje rashode, podijelite ih u ove tri grupe te izračunajte postotke. Matematika je jedina stvar koja vam ne laže.

Nikada nije prekasno za početi štedjeti, niti je ikada prerano

Možete štedjeti na razne načine – od staromodnog skupljanja novca u madracu, do uplaćivanja u 3. mirovinski stup ili nešto treće.

I tko kaže da morate štedjeti na samo jedan način? Kombinirajte više načina štednje – kombinirajte i uplaćivanje u 3. mirovinski stup, odvajanjem novca na neki račun u banci koji ste otvorili za štednju ili neki račun gdje odvajate novac i onda ga uložite u primjerice novi biznis ili neki novi izvor pasivnih prihoda.

Štedi se kad se ima, jer kad se nema, onda se i nema što za uštedjeti

Ovo su riječi s kojima sam odrasla. Možemo reći da nisam puno shvaćala njihovu bit prije jer je novca bilo i uvijek se štedilo. No, to se u koroni promijenilo.

Moji rashodi su bili dosta povećani zbog potrebe ostalih (malih) ukućana. Prihodi su se smanjili, a trebalo je preživjeti. To je bila situacija u kojoj mi je upravo znanje oko upravljanja novcem u kriznim/štednim situacijama pomoglo. Možda se to nekome bude činilo smiješnim, no realno gledajući, takav način razmišljanja i upravljanja kućnim budžetom nam je pomoglo da ne trošimo novac jer smo već bili spremni s nekim stvarima.

Ne trebamo dugo niti ići u povijest da sami sebi osvijestimo kako nas stalno bombardiraju s nekim strahom vezanim uz financije. Svijet živi od kolanja novca, bez kolanja novca, nema ničega. Moramo trošiti, a opet, moramo i štedjeti.

Nedavno su nas bombardirali sa strahom od korone i ajme meni što će biti, sve će nestati, sada nas bombardiraju s inflacijom i ajme meni što će biti, sve će nestati. Realnost je da novca uvijek ima i da će ga uvijek biti. Realnost je da se novac ne prestaje tiskati/proizvoditi. Caka je u tome što moramo biti kreativni u načinu na koji ćemo sebi priskrbiti novac. Jer kada imamo novca, onda možemo i štedjeti.

Kućni budžet

Kada se radi o kućnom budžetu, štedjeti možete i na način da si na akciji kupite primjerice 2, 3 pakiranja praška za rublje i onda na njega ne morate trošiti sljedeći skoro pola godine, ako ne i duže (ovisno koliko vam je veliko kućanstvo). Ovaj primjer se možda čini smiješnim, no dobro dođe kada ste u situaciji da nemate od kuda uštedjeti.

Možete investirati i u financijski planer koji će vam dati bolji uvid u vaše financijsko stanje.

Svaka kriza koja nam dođe, neće trajati zauvijek. Ima uvijek onih biznisa i poslova koji neće preživjeti tu krizu, a ima i onih koji će u krizi uspjeti. Tu će vam jako pomoći vještina preživljavanja i brze prilagodbe na novonastalu situaciju.

Danas obilježavamo svjetski dan štednje. Ovo je trenutak da sebi ponovno osvijestite važnost štednje. Ovo je trenutak da ponovno napravite krvnu sliku svojih financija i da donesete nove financijske odluke – u pogledu novih načina štednje. Od uplaćivanja novca na neki poseban račun u banci, do boljeg balansiranja kućnim budžetom, više manje, imate stotinu načina štednje – bitno je da si barem izaberete jedan i da započnete sa štednjom – ili da možda pokrenete neku novu štednju?

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn