Zdrav odnos
s novcem

Antonija Trupinić: Isključivo je na nama kako smo posložili prioritete u životu i koliko kvalitetno ćemo zaista i živjeti

antonija-trupinić

Antonija Trupinić: Isključivo je na nama kako smo posložili prioritete u životu i koliko kvalitetno ćemo zaista i živjeti

Antonija Trupinić je magistra inženjerka aeronautike, pilotkinja HRZ-a, instruktorica letenja, te uspješno vodi vlastiti biznis – instruktorica je bodybuildinga i fitnessa, nutricionistica i aromaterapeutkinja. U svojoj firmi nudi individualan pristup klijentima, razna online savjetovanja, a drži i edukacije i radionice za pojedince i grupe o prehrani i treningu.

S Antonijom smo razgovarali o njenom poslovnom, ali i životnom putu. Otkrila nam je svoje tajne uspjeha, koja osobina joj je najviše pomogla u životu i kakav je mindset presudan za uspjeh. Antonija je s nama podijelila i male tips & tricks vezane za zdravi životni stil.

Više u nastavku.

  • ŽIN: Trenutno radite kao vojna pilotkinja HRZ-a. Kako ste se odlučili na taj izbor?

Antonija: Iskreno, još uvijek nisam sigurna kako sam se našla na toj pruzi. Sve je nekako bilo spontano i razigrano. Nisam sanjala o vojnom pozivu od malena niti sam gledala u nebo i avione i zamišljala kako je letjeti.

Moji snovi su bili baš pravi djevojački

Sanjala sam o plesanju i pjevanju, u osnovnoj školi na mene je velik utjecaj imala moja majka pa sam odlučila njenim koracima u medicinu zbog čega sam upisala gimnaziju kako bih se lakše upisala na fakultet.

U gimnaziji sam promijenila odluku još tri puta pa sam razmišljala i o dramskoj akademiji, o filozofskom fakultetu – da bih se na kraju prijavila isključivo za vojnog pilota.

Kažu da postoje samo tri životna poziva, sve ostalo su zanimanja. Jedini logično rješenje za moj izbor zanimanja u to vrijeme je bio životni poziv koji sam tada osjetila.

Ono što je najbolje, za vrijeme studiranja koje je bilo poprilično naporno, nisam nijednom pomislila da sam mogla upisati nešto jednostavnije i realnije.

Tijekom karijere je bilo napornih dana kada sam pomislila da sam si zakomplicirala život svojim profesionalnim izborom, ali na kraju svakog dana uvijek pomislim: Ne bi bila tu gdje jesi da ne možeš.

Zapravo sam jako sretna što sam prošla vojnu obuku i što me vojska naučila odgovornosti, disciplini, integritetu, odanosti i strpljenju. Iskreno, nisam sigurna što bi bilo sa mnom da nisam prošla to sve jer je moja pažnja u mladosti bila previše raspršena, bez fokusa i konkretnog cilja. Vojska me naučila samostalno i efektivno donositi konkretne odluke, bez odugovlačenja, naučila me izabrati bitno od nebitnoga i na kraju – zadržati pažnju na onome što je bitno.

  • ŽIN: Osim što ste pilotkinja, aktivno vodite i vlastiti biznis, a riječ je o fitnesu. Možete li nam reći nešto više o tome?

Antonija: Opet ću biti potpuno iskrena i reći kako u mladosti uopće nisam bila sportski tip. Sve moje sportske aktivnosti u mladosti su se odnosile samo na obavezan tjelesni odgoj u školi i to je to.

U početku sam se tražila: Od sportova, borilačkih vještina do veslanja

Međutim, izborom svog životnog poziva nisam mogla izbjegavati sport ni tjelesne aktivnosti jer kao pripadnica Hrvatske vojske moram zadovoljavati određenu razinu tjelesne spremnosti. Ni tada mi to baš nije odgovaralo, ali nisam željela da me netko diskvalificira jer sam slaba, odnosno jer sam žena. Tražila sam se u nekoliko sportova od borilačkih vještina do veslanja.

Konačno, ostala sam u fitnessu jer je dostupan u bilo kojem gradu, na bilo kojem kontinentu, ne treba mi nikakva specijalna i skupa oprema, individualan je, vrijeme treniranja prilagođavam svojim dnevnim obavezama, imam svoj ritam, a rezultat nije samo kondicija i snaga, nego i zdravlje i vanjski izgled što mi je u tim godinama života bilo poprilično bitno.

Na fitnes putovanju je ključno osvijestiti vlastitu vrijednost

Tako sam krenula sustavno trenirati samu sebe i proučavati, nadograđivati znanje u fitnesu da bih na kraju došla do ideje da mogu pomoći i drugim ljudima u njihovim transformacijama – kako vanjskog izgleda – tako i unutarnjeg osjećaja i samovrednovanja.

Samovrednovanje je jedna od najboljih nuspojava koja se dogodi ljudima kada počnu vježbati, a upravo je to cilj mog rada s ljudima, posebno sa ženama. Zapravo sam primijetila da jako puno žena, s diplomama, titulama, velikom obitelji, financijski slobodnih, čak i samopouzdanih ima problema sa samovrednovanjem pa traže još jednu edukaciju, još jednu potvrdu da su uspješne i vrijedne.

Ponekad ta misao dolazi upravo od toga da nisu dovoljno zanimljive ili privlačne prilikom stvaranja prvog dojma. A prvi dojam se, bez obzira na sve titule i financijsku slobodu, temelji upravo na vizualnoj percepciji. Tako je sve počelo.

  • ŽIN: Što nudite u okviru svog biznisa?

antonija trupinić izvor building body.com (2)

Antonija: Osnovna djelatnost je planiranje pravilne prehrane i programiranje treninga, odnosno kreiranje individualnog programa treninga i plana prehrane kojim se prilagođavamo svim klijentovim potrebama, željama, prehrambenim preferencijama, fizičkim predispozicijama, trenutnom općem stanju tijela i kondiciji, ali i vremenu, poslu i obavezama te konačno cilju programa.

Individualan pristup: Ovisno o tuđim navikama, obavezama, slobodnom vremenu i prehrambenim intolerancijama

Pristup je od prvog dana potpuno individualan jer smatram da zaista ne postoje dvije iste osobe kojima bi odgovarao potpuno isti plan i program za najkvalitetniji i najbrži napredak kakav svatko, konačno, i očekuje. Čak i da pronađem dvije žene koje imaju isti broj godina, visinu i masu, razlikovat će se po dosadašnjim prehrambenim navikama, obiteljskim obavezama, poslu, kondiciji, a vjerojatno i slobodnom vremenu koje imaju na raspolaganju.

Prehrana se može prilagoditi i konkretnim intolerancijama na hranu, primjerice bez laktoze, bez glutena, LCHF ili keto ili s posebnim izborom namirnica protiv kandide. Prehrana se može prilagoditi i vegetarijancima i veganima.

Dakle, ako želite vježbati i naučiti pravilno se hraniti, a ne znate koje vježbe su za vas najbolje, koliko često vježbati, koje recepte pripremati, koliko unositi kalorija da bi stigli do cilja, kako organizirati prehranu i vježbe kroz dan i tjedan, ovo je usluga za vas.

Fitness online vođenje

Za sve one kojima je ovo prvi susret s organizacijom vremena za vježbanje ili prvi susret s pripremanjem uravnoteženih obroka, ali i ako želite promijeniti loše prehrambene navike i stvoriti nove dobre navike, preporučujem fitness online vođenje u kojem klijent osim plana prehrane i programa treninga dobije i svakodnevno savjetovanje, podršku i motivaciju, video objašnjenja vježbi ili načina pripreme obroka putem društvenih mreža (WhatsApp, Skype ili messenger).

Ako netko ipak treba stručnu podršku i pomoć kod vježbanja, odnosno pravilnog izvođenja vježbi, što posebno preporučujem početnicima koji vjerojatno ne znaju ni nazive svih vježbi, preporučujem individualne privatne treninge s trenericom u nekoliko fitness centara, odnosno teretana na području Zagreba.

Pravilno izvođenje vježbi je iznimno bitno ako želite da vrijeme koje provedete vježbajući ima smisla i da konačno imate željene rezultate.

Najgori trening je onaj koji se nije dogodio

Osobno tvrdim da je najgori trening onaj koji se nije dogodio, ali sam uvjerena da ćete se složiti da je malo gori onaj na kojem ste se ozlijedili zbog nepravilnog izvođenja vježbi. Ako vaše vježbanje ima cilj, odnosno, želite ostvariti i napredak u kondiciji, snazi, općem stanju i izgledu, tada je posebno važno kako provodite svoje dragocjeno vrijeme na treningu, a posebno ako je to vrijeme ograničeno.

Uz stručnu osobu na treningu, svaka sekunda na treningu se računa, svaki vaš trening se računa, nema uzalud potrošenog vremena niti uzalud prebačenog utega, nakon svakog treninga možete primijetiti kako ste još malo iskoračili naprijed i zabilježiti promjenu na bolje.

Naravno, svaki klijent na početku svog programa dobije inicijalnu procjenu stanja, odnosno evaluaciju i osvještavanje ključnih izazova (reality check) na kojima će se program temeljiti. Sa svakim klijentom se radi i periodična provjera napretka, odnosno forme, ovisno o dužini programa na osnovu koje se izrađuje novi plan i program za naredni period.

Nudim i uslugu savjetovanja online ili offline u Zagrebu za sve one koji nisu sigurni jesu li na dobrom putu ili samo imaju konkretna pitanja u vezi njihovih prehrambenih navika, kao i izbora treninga s obzirom na njihovo trenutno stanje i zadani cilj.

Predavanja i radionice o prehrani i treningu

Osim toga, pripremam i predavanja i radionice o prehrani i treningu za pojedince ili grupe, u teretani, u firmi za zaposlenike ili doma ako se radi o radionici kuhanja obroka iz plana prehrane ili kućnog vježbanja, a pišem i članke na temu pravilne prehrane, vježbanja, organizacije vremena i motivacije.

  • ŽIN: Mislite li da je teško uskladiti privatno-poslovno? Vi ste uspješna poslovna žena – je li teško održati takvu fit liniju s obzirom na sjedilački nalin života?

Antonija: Mislim da je u današnje vrijeme vrlo izazovno uskladiti privatno i poslovno posebno ženama u biznis svijetu, ali nikako ne mislim da je nemoguće pronaći vrijeme u tjednu za vježbanje kao i pripremu hrane.

Naravno da na treningu ne moramo raditi s velikim opterećenjima da bi izgledale lijepo, kao što ne moramo jesti samo salatu da bi bile tanke, dapače – i jedno i drugo bi za zaposlenu ženu koja vodi svoj biznis bilo vrlo kontraproduktivno jer cilj fitnes stila života nije da se osjećamo iscrpljeno, umorno i slabo, nego da imamo energije za sve obaveze u danu, da se osjećamo dobro u svojoj koži i konačno ponosni na svoj stil života.

Osim toga, svojim primjerom pokazujemo i svojoj djeci što znači zdrav život, koje su to zdrave navike, kako živjeti kvalitetno i cijeniti sebe i svoje tijelo.

Svaki dan jedemo nešto, na nama je da izaberemo što ćemo staviti u taj tanjur čak i ako se radi o prehrani izvan doma. Svaki dan imamo taj izbor.

Vježbati je dovoljno i tri puta tjedno po sat vremena u danu.

antonija trupinić izvor building body.com (3)

Mislite da nemate toliko vremena?

Sat vremena u danu je samo četiri posto vremena našeg dana (izračunajte).

Dužni smo barem toliko vremena posvetiti svom tijelu u koje nas služi od rođenja.

Kao što sam već milijun puta rekla, a to moje klijentice najbolje znaju, u životu možemo promijeniti baš sve, od posla, grada u kojem živimo, dečka ili supruga, prijatelja pa i obitelj, ali tijelo ne. Ovo tijelo je tu s nama dok god dišemo. Zbog tog tijela osjećamo svijet oko sebe, iskušavamo život.

Biti uspješna žena u biznisu i provoditi vrijeme u bolnici zbog loših prehrambenih navika nekako nema smisla, zar ne?

Nema tih diploma i titula koje nam mogu vratiti kvalitetu života kao što to može jednostavno vježbanje i pravilna prehrana. Isključivo je na nama kako smo složili prioritete u životu i koliko kvalitetno ćemo zaista i živjeti.

  • ŽIN: Možete li nam dati neke tips&tricks za super liniju, odnosno zdravi životni stil? 

Antonija:

5 jednostavnih savjeta za super liniju

1. Obavezno doručkujte nutritivno bogat obrok u roku sat vremena od buđenja.

Doručak će pokrenuti određene hormone u mozgu i tijelu kako bi i ostatak dana imali pravile cikluse osjećaja gladi.

2. U danu popijte tri do četiri litre vode i/ili nezaslađenog čaja (ne soka, ne kave).

Vodu ne pijete zato da utažite glad, nego žeđ koje niste ni svjesni. Osim toga, većim unosom vode ćete tijelu dati do znanja da ne mora zadržavati vodu u tijelu.

E da, nemojte zbog toga unositi više soli da bi bile žedne da bi mogle piti, čak suprotno, probajte i sol smanjiti na minimalne količine koje vas zadovoljavaju. Unosom prekomjerne soli i dalje ćete zadržavati vodu u tijelu i izgledati natečeno.

3. Iz prehrane izbacite konzumni šećer, bijelo brašno i trans masti.

Čak i sitne promjene u danu poput izbacivanja šećera iz kave ili prelaska na integralno pecivo ili izbacivanja margarina, raznih namaza i umaka nakon određenog perioda mogu napraviti velike promjene.

4. Prehranu rasporedite u pet obroka u danu: tri glavna i dva međuobroka.

Pokušajte jesti u približno slično vrijeme svaki dan. Večera može biti i nakon 18 sati. Ne deblja vas večera. Deblja to što niste ništa jeli cijeli dan pa navečer pojeli i što vam treba i što vam ne treba.

5. Pronađite tri termina u tjednu za vježbanje i unesite ih u kalendar početkom tjedna (ja to radim nedjeljom za sljedeći tjedan).

Ukoliko se i pojavi neki sastanak ili obaveza koju moram staviti u kalendar, svoje vrijeme za trening ne diram. Nema odgađanja, pomicanja kao da se radi o važnom sastanku. Budite jako fiksni oko ove odluke.

Kao što možete primijetiti, većina savjeta se odnosi na prehranu jer prehrana čini 70 posto uspjeha prilikom ostvarivanja rezultata. Vježbanje čini 20 posto, a pravilan bioritam zadnjih 10 posto  – što znači da je kvalitetan san iznimno bitan ako želimo imati vitku liniju i živjeti zdravim stilom života.

  • ŽIN: Jeste li se u životu susreli s nekim izazovima ili teškim situacijama? Kojim i kako ste se nosili s njima i prebrodili ih?

antonija trupinić izvor building body.com (4)Antonija: Bilo je nekoliko izazovnih trenutaka u životu.

Iz trenutne perspektive sam zahvalna na svakoj situaciji koja mi se dogodila jer vidim da me usmjerila prema današnjem trenutku.

Znam i osjećam da nije moglo bolje, a ja tada nisam bila dovoljno mudra da naučim određene lekcije iz knjiga ili tuđih primjera.

Jedan od tih trenutaka je svakako prometna nesreća u kojoj sam slomila zdjelicu i doslovno čekala mišljenje liječnika o mojoj budućnosti.

Upornost i snaga volje su me podignule

Srećom, snaga volje i upornost me podignula da ne klonem nego iz svega izađem još jača i snažnija, doslovno. Recimo da je to bio i presudni okidač zašto sam u fitness krenula ovako ozbiljno i profesionalno, a ne samo rekreativno.

Sljedeći stresan trenutak u životu je bila udaja pa rastava. Udaja mi je promijenila identitet i potpuno sam izgubila sebe jer sam smatrala da to tako mora biti, što je potpuno kontradiktorno mojim dubokim uvjerenjima.

Smatram da žena mora imati izbor u svakom trenutku života prilikom donošenja baš svih odluka u braku. Lijepo je biti spašena, imati sigurnost, egzistencijalnu bezbrižnost, ali ne ako to znači da moje mišljenje nije uopće bitno.

Nakon nekoliko godina školovanja gdje su me učili da mislim svojom glavom, odjednom sam se našla u situaciji da nije bitno što ja mislim.

Nema te cijene koja može zamijeniti moju slobodu

Rastava je bila stresna jer sam se osjećala napuštenom i odbačenom od dijela društva i prijatelja, starog načina života. Iako sam u tom trenutku bila sretna jer sam napokon imala svoju slobodu i donositi odluke za sebe, tek sam nakon nekoliko godina shvatila da ni fizički ni psihički, a ni financijski nisam bila dobro.

One koje su to prošle sigurno razumiju o čemu pričam. Nema te cijene koja može zamijeniti moju slobodu od društveno nametnutih normi i običaja. Rastava je donijela podjelu imovine, podstanarstvo, kupnju stana, kredit, kupnju automobila, još jedan kredit, a potom i preseljenje u drugi grad.

Jedino ja odlučujem o svom životu, nitko drugi

Moj najsnažniji alat za nošenje s teškim situacijama u životu je promjena fokusa na pozitivne strane života, na ono u čemu sam dobra, na rad i na ljude koji me podržavaju. Srećom pa su moji roditelji uz mene od prvog dana i poštuju svaku moju odluku. Bez njihove moralne podrške sve bi bilo još teže.

Potpuno sam se i bez imalo grižnje savjesti maknula od onih koji su me kritizirali i sumnjali i podcjenjivali moje odluke.

Zašto? Zato što smatram da ja odlučujem tko ima pravo reći nešto o meni i mojim odlukama, zato što ja kreiram svoj život i zato što ja imam taj izbor, a ne oni! I dan danas smatram da sam ja ta koja može dopustiti nekome ili ga isključiti iz života ako se ružno ponaša prema meni. Ja sam ta koja odlučuje, a ne oni.

  • ŽIN: Kakav je vaš odnos s novcem?

Antonija: Ja sam tipičan primjer osobe koja uspješno privlači novac, ali ga uspješno i dajem. Mislim da mene novac baš voli. Voli biti u mojoj blizini. Nije mi nikakav problem primiti novac. Smatram da ga zaslužujem jer ga jednako tako i dajem onima koji zaslužuju.

Volim taj protok. Volim kad se okreće, a najviše volim vidjeti što sam sve napravila s njim i kako sam ga uspješno potrošila ili pretvorila u nešto drugo. Nemam nikakvih problema s plaćanjem svojih troškova, režija, kupovanja usluga. Doduše, ne uživam baš u kupnji beskorisnih stvari koje ničemu ili nikome ne služe. Volim da sve oko mene ima svrhu i razlog. Volim novcem usrećiti i druge ljude. Obožavam kupovati i poklanjati poklone.

Čak bih rekla da mi je i investiranje korektno. Ali još uvijek imam izazova sa zadržavanjem. Voljela bih poraditi na tome. Nisam pronašla svrhu novcu da bude kod mene, a znamo da novac mora imati smisao inače neće ni ostati. Bez neke konkretne svrhe, ja ga dajem dalje.

  • Antonija: Kako vi štedite i investirate?

Antonija: Iskreno, moja trenutna konkretna štednja je nikakva, kao što sam već i navela. Moj novac mora imati svrhu da bih ga zadržala. Volim životna osiguranja s komponentom štednje. Tako moj novac ipak ima neku svrhu.

Volim kupovati vrijedne stvari, nekretnine i pokretnine. Moja najveća investicija za sada je nekretnina u Zadru, a evo upravo radim na kupnji nekretnine u Zagrebu.

Obožavam investirati u znanje

Srećom pa su to investicije koje će s vremenom dobiti na vrijednosti jer ako mi netko kaže da otvorim štednju u banci i da je to jedini način zadržavanja novca, mene nemojte pitati za savjet.

Osim toga, obožavam investirati i u znanje i edukacije koje smatram izvorom dodatne zarade. Edukaciju upisujem samo ako znam da će mi donijeti više novca nego sam uložila.

  • ŽIN: Kakva je to za vas ženska strana novca?

Antonija: Tiha voda brege dere. Tako bih opisala ženski pristup novcu, zaradi, slobodi, radu, uspjehu, predanosti, fokusu, upornosti. Bez puno pompe i ovacija, žena će učiti, raditi, učiti, raditi, pa još malo edukacije, prekovremenih, pa kad djeca odrastu, još će malo učiti i raditi i na kraju postići zapanjujuće rezultate dok nitko od nje nije ništa očekivao.

Možda ni sama od sebe nije očekivala, ali godine i iskustvo neminovno daju rezultat. Muškarci vole dokazivanje, natjecanje, potvrde, napredovanja i na kraju pljesak za njihovu žrtvu.

Dok muškarci ulažu, gube, ulažu ponovo, bez problema riskiraju i više nego što imaju (trebalo bi provjeriti koliko muškaraca, a koliko žena češće posjećuje casina i kladionice, ali nekako sam uvjerena da muškarci tu debelo vode), površno planiraju, ne razmišljaju o tome što bi moglo poći krivo, žene itekako promišljaju o mogućim preprekama i izazovima, više kalkuliraju, planiraju i pripremaju, ali su i kreativnije i lakše izlaze iz okvira jer su spremnije za više scenarija.

I svaki scenarij je dobar. Na svaki scenarij je žena spremna. To sam definitivno ja. To je moj život i moja energija koju onda pretvaram u novac, a novac opet u energiju. Prilagodljiva sam poput potoka koji godinama pravi put kroz stijenu. Još uvijek nemam pojma kojem slivu pripadam, ali znam da me čeka predivno modro prostranstvo slobode.

  • ŽIN: Što mislite da je ključno za uspjeh u poduzetništvu? Koje su vaše tajne uspjeha?

Antonija: Aristotel je to davno lijepo rekao, a ja ću samo citirati – We are what we repeatedly do – excellence is therefore not an act but a habit.

antonija trupinić izvor building body.com minOvo je izreka koju živim svakom svojom stanicom jer sam samoj sebi dokazala nebrojeno puta da je apsolutno nebitno koliko sam talentirana za nešto. Ako ja to jako želim i ako uporno radim na tome, rezultat ne može biti drugačiji nego izvrstan.

Dakle, beskrajna upornost i ustajanje nakon padanja. Greške će se događati, krivi potezi, odluke, ali jesu li to krivi potezi ili pravi, odnosno lekcije i putokazi da malo prilagodimo svoj način i pristup izazovu? Iskreno, kao mlada sam mislila da je ova vrlina prirodna u svakom čovjeku kao osobina koja je poželjna i za osnovno preživljavanje, ali sam nedavno shvatila da nije!

Jednostavno ima ljudi koji naiđu na prvu prepreku i misle da je to znak da to nije za njih i da je bolje da ni ne pokušavaju opet čak ni drugim smjerom ili pristupom. Oni jednostavno odustanu i prepuste se struji. Iako i go with the flow može biti jedan od pristupa kao i strpljenje i čekanje pravog trenutka, ali nisam mislila da oni čekaju pravi trenutak, nego potpuno odustaju od ideje za promjenom.

Puno puta sam takve ljude pokušala motivirati, objasniti da pokušaju još jednom jer je to meni potpuno prirodno pa sam mislila da im nedostaje inspiracije, ali ne. Nisu svi stvoreni da budu poduzetnici kao što ne bi baš svako živo biće, odnosno čovjek preživio u pustinji. Ali neki bi. Neki bi se nasmijali i rekli novi level izazova, hajdemo!

Nikako ne smijem preskočiti kreativnost i autentičnost. Kreativnost je usko vezana i s inteligencijom jer teško da osoba može biti kreativna ako nije inteligentna u području kojim se želi baviti. Pronalaženje ideje, isprobavanje, analiziranje, prilagođavanje, ponovno isprobavanje i na kraju ako i dalje ne funkcionira, idemo dalje – drugi pristup, drugi način.

Ako postoji potreba u društvu, mora postojati i proizvod ili usluga koja će zadovoljiti tu potrebu. A ako u taj svoj proizvoda ili usluge unesemo i malo sebe, dobili smo poželjan original, unikat za koji će ljudi dati energije koliko god trebamo. Pardon, novaca. Dat će novaca. To je moja tajna uspjeha.

Kontakt: Antonija Trupinić, instruktorica fitnessa i bodybuildinga, nutricionistica i aromaterapeutkinja; atrupinic@gmail.com

Foto: Renato Branđolica; bodybuilding.com

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Pucate zbog suradnika i poslovnih partnera? Evo kako vas glazba može spasiti!

Priča o cipelama, curama i novcu: Što je uzrok vječno praznog studentskog novčanika?

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Prijava za članice

Pretraga

znn