Zdrav odnos
s novcem

3 ključna benefita životnog osiguranja

životno-osiguranje

3 ključna benefita životnog osiguranja

Svaki sljedeći kvartal ili godinu može izaći nešto bolje – bolje rješenje, ali isto tako i nestati nešto fenomenalno radi promjene zakona, općih uvjeta ili strategije tvrtke. Molim vas, u nastavku ove kolumne uzmite u obzir kako vam ne mogu pretočiti svoje znanje i iskustvo od 14 godina u ovom tekstu.

Krenimo redom.

Kada razgovaramo o izgradnji kapitala, općenito važno je nekoliko parametara:

1. vrijeme izgradnje kapitala
2. sklonost riziku
3. angažman koji želite uložiti u brigu oko portfelja
4. koji je primaran cilj – prinos na investirano ili više želite all-in-one rješenje
5. stručnost, znanje, iskustvo, etičnost, moralnost… osobe koju tražite mišljenje

Životno osiguranje je kao pojam ušlo u žargon kao sinonim za mješovito životno osiguranje koje ima dvije komponente – štednju i osiguranje u slučaju smrti općenito.

Prema vremenu ulaganja, isplativost se pojavljuje tek ako se ugovara na više od 20 godina i smatra se konzervativnom metodom s malim prinosom. Prednosti ima puno, ali je pitanje smatrate li i vi osobno te prednosti kao prednost ili kao nešto što je lijepo imati, ali vam nije na listi prioriteta.

Benefiti životnog osiguranja

Financijska sigurnost

Očita prednost je financijska sigurnost za vaše najmilije u slučaju smrti. Iznimno korisna stvar je što pojedina životna osiguranja sadrže – ili se dodatno mogu ugovoriti razne opcije od kojih ću navesti samo neke:

teške bolesti u slučaju kada imate predispozicije za oboljenje od istih radi obiteljske anamneze ili jednostavno želite biti odgovorni i pružiti financijsku sigurnost svojoj obitelji,
• nastavno na temu teških bolesti, postoje opcije za liječenje u inozemstvu ili u privatnim poliklinikama u Hrvatskoj u slučaju pojedinih bolesti,
nezgoda koje mogu rezultirati i invaliditetom u slučaju kada često putujete (privatno ili poslovno), bavite se aktivno sportom, imate potencijalno opasno zanimanje, hobiji kod kojih ste podložniji ozljedama

Efekt kamata na kamatu

Drugi benefit je kamata na kamatu efekt.

Jednostavnim riječima, to znači da ona osiguravajuća društva koja ostvaruju dobit s novcem svojih klijenata i isplaćuju ga, te isplate rade na godišnjoj razini i povećavaju vrijednost vaše investicije. Tijekom iduće godine, nastavljaju investirati vaš novac, ali i prinos/dobit koji su ostvarili tijekom prethodne godine i nadodali ga vašem portfelju.

U brojkama, 2020. godine ste na investiranih 1.000 kn dobili 10 kn tako da u 2021. godini osiguravajuće društvo ne ulaže starih 1.000 kn + novih 1.000 kn, nego je tu i 10 kn dobiti koju su pripisali vašem portfelju. U primjeru su mali brojevi, ali ako se malo poigrate, vidjet ćete kako na većim iznosima i na duže vrijeme brojke imaju eksponencijalni rast. Nadam se kako sam uspio pojasniti zašto sam na početku napisao kako se isplati ugovarati na više od 20 godina.

Osiguranje umjesto jamca

Treći važan benefit je što danas banke traže police osiguranje od nezgode ili života kao instrumente osiguranje naplate kredita umjesto jamaca. Postoji puno slučajeva gdje su bankari ugovarali klijentima osiguranje na pet ili deset godina za nenamjenske kredite gdje su klijenti često dobivali manje nego što su uplatili i puno osiguranje od nezgode ili u slučaju kada ostanete bez posla samo zato što su jeftinija nego osiguranje života.

Svaka priča ima dvije strane medalje, ali se zapitajte – Želim li policu koju mogu pretvoriti u nešto korisno kao štednju ili pokloniti novce banci i osiguravajućem društvu?

Važno je napomenuti kako nijedno osiguravajuće društvo nije najbolje u svim produktima tako da nema niti unificiranog odgovora.

Ovisi o svakoj od vas kakvi su vam prioriteti, koliko novaca želite odvojiti i koji cilj želite postići. Također, ako samostalno želite ići u potragu za optimalnim rješenjem, odvojite si tjedne za istraživanje, pročitajte detaljno ponude, označite si bitne stvari u općim uvjetima kao što to osobno radim svojim klijentima i birajte renomirana društva koja provjereno isplaćuju novce svojim klijentima.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podjelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

5 savjeta kako uštedjeti na osiguranju kuće

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Kako stojite financijski? Donosimo 5 izazova za procjenu osobne financijske situacije!

Prijava za članice

Pretraga

znn