Zdrav odnos
s novcem

HUP: Njemačka u recesiji, traži se rezanje poreza

HUP: Njemačka u recesiji, traži se rezanje poreza

Njemačka industrijska proizvodnja pala je u prosincu 1,6% mjesečno, tri puta snažnije u odnosu na očekivanja, prvenstveno zbog snažnog pada energetski-intenzivnih sektora i to kemijske industrije (- 7,6% mjesečno) te graditeljstva (-3,4% mjesečno). Općenito gledano, njemački proizvođači pate zbog slabije inozemne potražnje, visokih cijena energenata te pogoršanja uvjeta financiranja koje negativno utječu na potražnju za industrijskim dobrima.

Iako su tvorničke narudžbe rasle 8,9% mjesečno, riječ je o neuobičajeno visokim narudžbama ostalih prometnih sredstava (avioni, brodovi, itd.) s najniže razine još od 2010.-tih pa su tvorničke narudžbe bez potonjih u stvari pale 2,2% mjesečno, i to upućuje na daljnji pad proizvodnje u idućim mjesecima.

Iako perjanica njemačke ekonomije – automobilska industrija – bilježi rast outputa od 4%, pad narudžbi od 15% odgađa oporavak u tom sektoru. Pad rezidencijalnih narudžbi također sugerira daljnju slabost u graditeljstvu, a relevantni akteri (TAG) predviđaju pad cijena nekretnina do 30%.

Podaci za prosinac pokazuju pad njemačke proizvodnje od 1,8% kvartalno, što je glavni razlog pada BDP-a u posljednjem kvartalu 2023. godine, a koji će se nastaviti i u prvoj polovici godine.

Pored nekonkurentne cijene energenata (oko 10% iznad prosjeka EU, čak 3,5 puta viša u odnosu na SAD), u Njemačkoj se intenzivira rasprava o nekonkurentnosti poreznog sustava. Porezi u Njemačkoj nisu porasli, no mnoge konkurentske zemlje su smanjile porezne stope, zbog čega je porezno opterećenje poduzeća više od prosjeka konkurenata. To će vjerojatno odvratiti investicije u Njemačku, obzirom na to da Njemačka ima i druge probleme poput opterećujuće regulative i lošije infrastrukture.

Do poreznog rasterećenja, međutim, neće doći u skorije vrijeme dok god se se glavni politički akteri protive suspenziji mehanizma limita na javni dug, a federalne države ne žele ‘sufinancirati’ porezne olakšice. S obzirom na pogoršane prognoze rasta stope nezaposlenosti, u javnom prostoru ipak jača svijest da se nešto ubrzo mora učiniti pa bi porezno rasterećenje u kombinaciji s ciljanim rezanjem diskrecijske javne potrošnje moglo postati glavna tema izborne kampanje uoči izbora na jesen 2025.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako organizirati event? 21 savjet za sve koji žele biti dio event industrije

Upoznajte Marinu Valentić, autoricu prvog rokovnika koji će vam pomoći prilikom izgradnje ili renovacije doma iz snova

Kupila si novu torbicu, cipele ili napravila manikuru? Evo zašto to nikad ne smiješ skrivati od partnera

Prijava za članice

Pretraga

znn