Zdrav odnos
s novcem

Kupila si novu torbicu, cipele ili napravila manikuru? Evo zašto to nikad ne smiješ skrivati od partnera

Kupila si novu torbicu, cipele ili napravila manikuru? Evo zašto to nikad ne smiješ skrivati od partnera

Odrastajući u ženu nagledala sam se sretnih veza i brakova gdje žene ne smiju svojim partnerima reći da im se neki komad garderobe sviđa. Da žele sebe počastiti novom torbom. Da moraju otići kod kozmetičarke. Lista je poduža. Pa razgovaraju prijateljice i kolegice između sebe (svaki mjesec, naravno nakon plaće) te smišljaju novi plan. Gledaju se LA policijske serije, smišljaju i razmatraju taktike, a svaka od njih dobiva novu ulogu u djelima Arthura Conana Doyla. S tim što se ovdje ne radi o romanu, ovdje se radi o životu. Pa vas ja sada pitam: Tko piše stranice vašeg romana?

Oduvijek mi je bila nevjerojatna sama spoznaja Žena, Žena koja zarađuje samostalno za svoj život, obrazovana Žena, Žena – ne klinka, Žena koja sama sebi plaća račune, rate, odmore… Žena koja je sebi kupila slobodu – sada je prodaje za imaginarni strah. Od koga – od muškarca. Imaginarnog također, rekla bih!

Kako je to novac povezan s kvalitetnim odnosom, brakom? Ovisi li o šutnji i strahu naša bračna sreća? Treba li to zaista tako biti? Milijun pitanja, a odgovora nigdje.  A ustvari jedno jedino pitanje trebalo bi biti: Smatrate li vi žene zaista da zaslužujete muškarca koji neće, bar djelomično, razumjeti i udovoljiti vašim potrebama?

Pri tome, ne mislim da on treba otvarati novčanik svako malo da bi se dokazivao. Ne! Ovdje govorim o poštovanju i razumijevanju. Prihvaćanju da žena, s vlastitim zarađenim novcem može što želi – za sebe, svoju volju, dušu i raspoloženje. Sebi za ljubav. Eto!

Hm, vidim novi nokti. I to košta 1000 dinara? Na što ode 1000 tih dinara…

Evo priče o mom osobnom iskustvu. Bilo davno ali se nije zaboravilo. Hvala gospodinu na tom komentaru jer sam u sekundi shvatila tko je, što mogu (ne)očekivati od njega, a najviše mu hvala jer sam osvijestila (tada kao mlada žena od nekih 23-24 godine) tko sam i što sebi nikada ne smijem dopustiti.

Bilo je opušteno popodne, viđanje kao i svako drugo, neobavezne teme, kavica u gradu. U jednom trenutku, gospodinu, muškarčini, zapadnu za oko moji novi nokti, moja nova pedikura zbog koje se tri dana osjećam predivno. Da, zašto ne, nokti – nova psihoterapija. I kaže on meni: Hm, vidim novi nokti. I to košta 1000 dinara. Na što ode tih 1000 dinara…

Woow! 10 sekundi udaha! Polako Svetlana, diši… Čekaj, jel’ on to stvarno izgovorio? Meni? Meni, koja sam samostalna do tada već godinama, meni, kojoj nitko ne plaća račune (ok, bilo je momenata kada ih ni sama nisam mogla platiti, ali razumijete što hoću reći), meni koja tada radim posao u tri smjene mimo struke, s fakultetskom diplomom. Meni koja zna da se boriti mora… Meni, hej, meni, za moju psihoterapiju dok mi je jedina muka u 2 sata koju boju odabrati. Stani malo! Dragi moj, ovo će te koštati. I to puno više. Jer mi ti nisi dao tih 1000 dinara za nokte. I ne moraš. Sama stekla, sama potrošila – i za mene imaju vrijednost kao milijun. Da, 1.000.000!

Dok sam sve ovo u glavi okretala par sekundi, okrenem se njemu i nekako, kao da nije ni bilo potrebe da bilo šta kažem jer sam svoj “mio” izraz lica vidjela u njegovom zaleđenom pogledu. Odgovor je bio očigledan. Ni sama ne znam zašto se iznenadio na ono što je uslijedilo: Da, moj novac, moji nokti, moje tijelo, moj život, moja odluka. Kada me ti budeš za tako nešto financirao, moći ćeš komentirati. Ali evo i više nego dovoljnog razloga zašto to nisi u stanju, sve i da želiš!

Buđenje u sekundi. Nekome bi se možda učinilo kao sitnica, ali vjerujte mi žene drage – nije. Ništa nije sitno što vam oduzima vašu slobodu i mir. Nema potrebe za pretjeranim razmišljanjem i razradama scenarija ako želite sebe počastiti dobrim čizmicama. Za promjenu, počastite sebe novim muškarcem. Ako vam treba.

A svoj novac brojite krupno. Baš krupno. I znajte da sitnice najviše koštaju.

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn