Zdrav odnos
s novcem

Danas je idealna prilika da počnete štedjeti novac!

Danas je idealna prilika da počnete štedjeti novac!

Danas se obilježava Svjetski dan štednje – čestitamo vam na još jednoj prilici da osvijestite važnost štednje i da provjerite stanje svoje štednje.

Već ste mogli na portalu čitati o modelu upravljanja financijama 50:30:20. Podsjetimo se kakav je to način upravljanja financijama:

  • 50 posto vaših prihoda odlazi na pokrivanje svojih nužnih rashoda (nužnih = onih bez kojih vam život ne bi bio moguć, kao što su stambeno pitanje, režije, hrana).
  • 30 posto vaših prihoda trošite na svoje gušte i ono što vam pruža zadovoljstvo (primjerice VIP članstvo u Žene i novac grupi).
  • 20 posto vaših prihoda se odnosi na štednju.

Vrlo jednostavno je to izračunati. Zbrojite sve svoje rashode, podijelite ih u ove tri grupe te izračunajte postotke. Matematika je jedina stvar koja vam ne laže.

Nikada nije prekasno za početi štedjeti, niti je ikada prerano

Možete štedjeti na razne načine – od staromodnog skupljanja novca u madracu, do uplaćivanja u 3. mirovinski stup ili nešto treće.

I tko kaže da morate štedjeti na samo jedan način? Kombinirajte više načina štednje – kombinirajte i uplaćivanje u 3. mirovinski stup, odvajanjem novca na neki račun u banci koji ste otvorili za štednju ili neki račun gdje odvajate novac i onda ga uložite u primjerice novi biznis ili neki novi izvor pasivnih prihoda.

Štedi se kad se ima, jer kad se nema, onda se i nema što za uštedjeti

Ovo su riječi s kojima sam odrasla. Možemo reći da nisam puno shvaćala njihovu bit prije jer je novca bilo i uvijek se štedilo. No, to se u koroni promijenilo.

Moji rashodi su bili dosta povećani zbog potrebe ostalih (malih) ukućana. Prihodi su se smanjili, a trebalo je preživjeti. To je bila situacija u kojoj mi je upravo znanje oko upravljanja novcem u kriznim/štednim situacijama pomoglo. Možda se to nekome bude činilo smiješnim, no realno gledajući, takav način razmišljanja i upravljanja kućnim budžetom nam je pomoglo da ne trošimo novac jer smo već bili spremni s nekim stvarima.

Ne trebamo dugo niti ići u povijest da sami sebi osvijestimo kako nas stalno bombardiraju s nekim strahom vezanim uz financije. Svijet živi od kolanja novca, bez kolanja novca, nema ničega. Moramo trošiti, a opet, moramo i štedjeti.

Nedavno su nas bombardirali sa strahom od korone i ajme meni što će biti, sve će nestati, sada nas bombardiraju s inflacijom i ajme meni što će biti, sve će nestati. Realnost je da novca uvijek ima i da će ga uvijek biti. Realnost je da se novac ne prestaje tiskati/proizvoditi. Caka je u tome što moramo biti kreativni u načinu na koji ćemo sebi priskrbiti novac. Jer kada imamo novca, onda možemo i štedjeti.

Kućni budžet

Kada se radi o kućnom budžetu, štedjeti možete i na način da si na akciji kupite primjerice 2, 3 pakiranja praška za rublje i onda na njega ne morate trošiti sljedeći skoro pola godine, ako ne i duže (ovisno koliko vam je veliko kućanstvo). Ovaj primjer se možda čini smiješnim, no dobro dođe kada ste u situaciji da nemate od kuda uštedjeti.

Možete investirati i u financijski planer koji će vam dati bolji uvid u vaše financijsko stanje.

Svaka kriza koja nam dođe, neće trajati zauvijek. Ima uvijek onih biznisa i poslova koji neće preživjeti tu krizu, a ima i onih koji će u krizi uspjeti. Tu će vam jako pomoći vještina preživljavanja i brze prilagodbe na novonastalu situaciju.

Danas obilježavamo svjetski dan štednje. Ovo je trenutak da sebi ponovno osvijestite važnost štednje. Ovo je trenutak da ponovno napravite krvnu sliku svojih financija i da donesete nove financijske odluke – u pogledu novih načina štednje. Od uplaćivanja novca na neki poseban račun u banci, do boljeg balansiranja kućnim budžetom, više manje, imate stotinu načina štednje – bitno je da si barem izaberete jedan i da započnete sa štednjom – ili da možda pokrenete neku novu štednju?

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Una Zečević Šeparović: Neki muškarci nakon razvoda imaju viziju da uzdržavanje svoje djece plaćaju bivšoj ženi, pa se tome opiru iako svi znamo koliko što košta

Zvuči smiješno? Svi smo mi, na neki način “idioti” i to nije uvredljiva tvrdnja, već realnost ljudskog iskustva. Evo i zašto!

Što zapravo trebaš znati na prvom poslu ako želiš postići ekonomsku neovisnost

Prijava za članice

Pretraga

znn