Zdrav odnos
s novcem

5 stvari o financijama koje vas nisu učili u školi

financije

5 stvari o financijama koje vas nisu učili u školi

U nastavku donosimo neke od ključnih financijskih činjenica i pravila koje nas nisu učili u školi, a uistinu su važne za život. Također, jasno je da se radi o puno više od pet stvari koje nas nisu učili, no ovo je samo sažetak.

1. Pravilo 72

Pravilo 72 u financijama je formula koja procjenjuje količinu vremena potrebnog da se ulaganje udvostruči s obzirom na fiksnu godišnju kamatu.

Ako želite izračunati godišnji prinos potreban za udvostručenje investicije, podijelite broj 72 s brojem godina kada očekujete dotično udvostručenje investicije.

2. Štednja u banci

Mnogi stručnjaci govore kako banke nisu tu da bismo u njihove sefove odlagali svoj novac, već su tu prvenstveno kako bi nam olakšali svakodnevne transakcije. To može biti plaćanje računa, primanje plaće, plaćanje poreza i sl.

Štednja u banci je dobra ako želite uštedjeti za hitni fond ili otvoriti manju štednju – za popravke, za godišnji odmor – no radi niskih kamata, ne isplati se ulagati u dugoročnu bankovnu štednju.

3. Pravilo 50/30/20

Već smo više puta naglašavali koliko je važno preuzeti kontrolu nad svojim financijama. Puno je jednostavnije ako postoji neka od metoda kojom možete podijeliti svoje prihode.

Tako 50 posto prihoda ostavite za svoje potrebe, 30 posto za želje, a 20 posto za ulaganja.

4. Pravilo 90/10

Druga najpopularnija metoda koju predlažu financijski stručnjaci je metoda 90/10. Tako 90 posto odlazi na sve vaše potrebe i želje, a deset posto prihoda ostavljate sa strane, odnosno za ulaganja i štednju.

Ovo pravilo se najčešće koristi kako bi ljudima bilo lakše podijeliti investicije – 90 posto u tom slučaju odlazi na sigurne investicije, a 10 posto na one rizične.

5. Složene kamate

Složena kamata odnosi se na kamatu koja se izračunava kao postotak glavnice i obračunate kamate. Složena kamata daje visok prinos za razliku od jednostavne kamate. One dolaze kao rezultat ponovnog ulaganja kamata.

Složena kamata je temelj svega – od plana osobne štednje do investiranja na burzi.

Budući da se kamata dodaje glavnici – radi složenosti, ulaganje eksponencijalno raste. Dakle – s povećanjem kamata i količine novca, stopa rasta postaje sve brža.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn