Zdrav odnos
s novcem

5 najgorih financijskih odluka i kako se od njih oporaviti

5 najgorih financijskih odluka i kako se od njih oporaviti

Sigurno ste barem jednom u životu napravili neku financijsku pogrešku zbog koje danas žalite ili smišljate brojne isprike zašto je do tih pogrešaka uopće došlo. Kao osoba u dvadesetim godinama, često se u društvu vršnjaka susrećem s obje krajnosti – velikom potrošnjom ili pak prevelikom štednjom.

Prekomjerna potrošnja nije dobra jednako koliko nije dobro i religiozno gomilanje novca ispod madraca i zato vas potičem da već danas osvijestite vlastite financijske pogreške i pronađete balans u potrošnji vlastitog novca. Mogu vam otkriti da me moje prvo radno mjesto itekako puno naučilo o financijskim pogreškama koje radimo kroz život i baš sam ih zato odlučila podijeliti s vama!

Sedam loših financijskih odluka

1.Ne štedite novac

Žene često, pod izlikom da su plaću potrošile na račune ili hranu, govore kako nemaju novaca za štednju – a da pritom redovito novac troše na razne tretmane čija je kvaliteta osigurana isključivo redovitim dolascima. Naravno da je sasvim uredu (ako ne i poželjno), novac potrošiti na ono što volite i izdvojiti vrijeme za sebe, ali razmislite koliko novaca mjesečno potrošite na tretmane i preparate čija je učinkovitost često upitna.

Stavite na papir sve mjesečne troškove za uređenje noktiju, kose, naručenih ručkova, večera, izlazaka, kava, kupljenih anti-age krema, vitamina i slično. Razmislite što od navedenog za vas zaista predstavlja užitak i što je neophodno, a što možete izbaciti iz rutine i pritom uštedjeti.

Foto: Pexels

2. Živjeti veliko u 20-ima

Dvadesete su godine koje svatko od vas zasigurno pamti. Studiranje, prvi veliki posao, prva plaća, osamostaljenje, puno manji financijski tereti nego u kasnijim godinama… tko vas je mogao zaustaviti?

Mladi se puno češće zanesu kada prvi puta počnu zarađivati – skuplja odjeća i obuća, dizajnerske torbice, novi automobil, možda i kredit za stan… ako ste trenutno dio ove skupine, ne zaboravite razmišljati o svojoj budućnosti!

Možda jeste mladi i sigurno ćete imati još prilika za uštedu, ali zapamtite da ništa ne može zamijeniti izgubljeno vrijeme.

3. Impulzivna i pretjerana kupovina

Sigurno ste se barem jednom zanijeli i u trgovini kupili nešto što vam možda i nije bilo toliko potrebno. Crvene oznake na proizvodima poput: akcija, promotivna cijena, popust ili posljednji komadi nisu uvijek sudbina koja vam govori da trebate još jednu torbicu ili cipele u ormaru.

Kupujte razumno – ono što vam zaista treba i u količinama koje će zadovoljiti vaše potrebe ili potrebe najdražih.

Foto: Pexels

4. Nemate krizni fond

Zamislite da ste danas došli kući nakon posla i primijetili da vam ne radi hladnjak. Upravo se stvorio jedan neplanirani trošak.

Ako računamo da je prosječna cijena hladnjaka 4000,00 kuna, želite li zbilja narednih 12 ili 24 mjeseca otplaćivati dug koji vam je stvorio ovaj neplanirani trošak? Nije li ga jednostavnije podmiriti iz fonda za hitne situacije?

A zamislite sad da je taj trošak bio veći. Da imate veliki kvar na autu ili iznenada morate pokriti troškove pogreba…

5. Donošenje financijskih odluka pod pritiskom

Društvo ponekad nameće tzv. šablonsko ponašanje: studij, pronalazak prvog posla, osamostaljenje, zaruke, vjenčanje, beba…

Mladi se često nađu pod pritiskom obitelji, prijatelja i susjeda koji će na svakom okupljanju uputiti barem jedno: kad će svadba? ili kad će beba? pitanje.

Riječ je o većim troškovima na koji nisu svi spremni i baš je zato važno da ostanete dosljedni sebi i radite onako kako vi želite! Zapamtite da prilagođavanje drugima može biti itekako skupo. Oni će ionako uvijek imati neko pitanje ako iskačete iz šablone.

Foto: Pexels

Kako se oporaviti od financijskih pogrešaka?

1.Priznajte da ste napravili pogrešku

Da biste napredovali, važno je da sami sebi oprostite novčanu pogrešku i nešto iz nje naučite.

2. Odlučite da je vrijeme za preuzimanje koraka potrebnih za promjenu financijske situacije

Već danas kreirajte plan. Smanjite potrošnju i provjerite možete li povećati zaradu.

3. Motivirajte se

Učite od drugih. Danas postoje razne knjige i seminari koje Vas mogu motivirati i puno naučiti o novcu!

4. Zapamtite da se uvijek možete oporaviti!

Možda su vaši dugovi veliki i mislite da se nikad nećete moći oporaviti od pogrešaka koje ste napravili, ali vjerujte da je važno napraviti taj prvi korak!

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn