Zdrav odnos
s novcem

12 načina kako financirati rast svog poduzeća

12 načina kako financirati rast svog poduzeća

Često slušamo uspješne poduzetničke priče kako su započeli posao doslovce od nule, iz ničega, obično u garaži ili za stolom u blagavaonici, a neki čak i iz minusa.

Svi kažu da je najvažnije da imamo dobre ljude/tim i ideju koja pije vodu, dakle proizvod ili uslugu koja rješava neki problem, odnosno dodaje vrijednost kupcu što je i suština biznisa. Dakle, netko je to što mi prodajemo spreman platiti.

Sve to stoji, no za rast poduzeća ipak je potreban novac/kapital.

Naravno da uvijek možemo rasti organski – od dobiti koju smo ostvarili iz redovnog poslovanja i koju onda reinvestiramo. No, ponekad je to presporo i postoje bolji, brži i učinkovitiji načini, a pritom je naravno važno vidjeti i je li to za nas, je li taj način usklađen s onim tko smo mi i s našim vrijednostima.

Pa kako onda poduzetnici dolaze do novca za rast poduzeća? Na razne načine od početka nadalje, ovisno o fazi razvoja poduzeća i daljnjim ciljevima.

12 načina za financiranje rasta poduzeća:

1. Vlastita sredstva

To je ona štednja s ciljanom namjerom koju često spominjemo.

Nije poanta štedjeti radi same štednje, nego taj novac pametno investirati, pa evo možemo uštedjeti da bismo pokrenuli svoj posao. Većinom tako svi i kreću.

2. FFF (friends, fools, family)

Prevedeno kao prijatelji, budale, obitelj. Dosta (mladih) poduzetnika sam upoznala kojima je baka posudila/dala početni kapital, jer im obično roditelji i obitelj nisu bili podrška, ponekad prijatelji jesu, no u svakom slučaju, za kretanje od nule dobar su izbor prijatelji, obitelj i fools/budale koje nam vjeruju na početku dok nema ničega osim nas, naše vizije, strasti i ideje.

3. Početni kapital

Podizanje gotovinskog ili nenamjenskog kredita u banci kao privatna osoba i zaduživanje na kreditne kartice.

Zato se spremnost na rizik i spominje kao jedna od ključnih osobina poduzetnika – potrebnih za uspjeh, jer je prisutna od samog početka poduzetničkog putovanja.

4. Crowdfunding

To je kad javno putem određenih platformi (primjerice Kickstarter, Funderbeam i dr.) tražimo ljude da nam uplate unaprijed definiranu svotu novca za ciljani projekt u zamjenu za razne nagrade.

Na neki način to može biti i kao da unaprijed prodajemo uslugu/proizvod koji planiramo lansirati ili jednostavno skupljamo donaciju ili dajemo udio u nečemu ili dr.

Pročitajte kako je naša Ane Teskera putem crowdfundinga sakupila novac za pokretanje poduzeća.

5. Lokalni grantovi i natječaji

Mnoge zemlje na državnoj ili lokalnoj razini (grad) potiču poduzetništvo, pa ako imate dobar projekt svakako popratite.

Prijavite se, ako ništa – netko mora dobiti.

6. EU fondovi

Napomena – kad gradite ideju, pišete poslovni plan, neka fokus bude na poslovnom modelu koji ima smisla. EU novac neka bude samo šlag na tortu, a tortu ispecite sami – pod tortu mislim na to da imate proizvod koji kupac želi i spreman ga je platiti.

Samo je to zdrav poslovni model na temelju kojeg ima smisla graditi posao. Nemojte graditi posao koji ne može opstati bez EU novaca.

7. Poslovni anđeli

Sve je više poduzetnika koji su napravili exit – prodali su svoje firme pa su pokrenuli ponovo nešto svoje i/ili ulažu u tuđe male biznise.

Ima ih dovoljno, priđite im. Ja osobno imam odlična iskustva. Ne samo da dobiješ kapital, nego i znanje, iskustvo i mentorstvo i ono najvažnije – kontakte.

8. Fond rizičnog kapitala (Feelsgood i Fil Rouge)

Pogledajte na njihovim stranicama više detalja, pripremite pitch i sretno.

9. Subvencionirani zajmovi (preko razvojnih agencija, banaka)

Postoje kreditne linije po nižim kamatama s počekom i posebno za žene u duhu poticanja ženskog poduzetništva.

10. Strateški partner (spajanje ili akvizicija)

Odličan izbor kasnije. Imam iskustva i u tome – prodala sam dvije firme u cijelosti, a u postojećoj imam 60 posto udjela, 40 posto sam prodala. Ako pronađete partnera s kojim je 1+1 barem 3, imate sinergiju. Samo naprijed.

11. Burza

Možda ćete baš Vi jednog dana izaći na burzu – i našu i u New Yorku. Tko zna, zašto ne… proučite primjer Spana, Infobipa i dr.

12. Radničko dioničarstvo

Zašto vaši zaposlenici ne bi mogli kupiti/dobiti udjele/dionice u firmi.

Trenutno se kod nas traže još bolji načini da se to danas još efikasnije regulira, jer mnoge, većinom IT firme, brzo rastu i žele svojim zaposlenicima (kao dio motivacije) dati udjele u firmi.

Kristina Ercegović – Poslovna savjetnica s 20 godina iskustva u malom poduzetništvu.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Plaću skrivamo kao zmija noge – čak i od partnera

Martina Drezga: Novac mi nikad nije u fokusu, on je posljedica rada, inspiracije i kreacije

Evo kako se mediji obraćaju ženama i zašto je to pogrešno

Prijava za članice

Pretraga

znn