Zdrav odnos
s novcem

Zoran Salopek: U radu je važna samo motivacija, jer ona će u konačnici definirati ishod vaših nastojanja

Zoran Salopek: U radu je važna samo motivacija, jer ona će u konačnici definirati ishod vaših nastojanja

Zoran Salopek uspješan je poduzetnik i investitor te autor knjige Neboder života u kojoj je objasnio kako je savladao teške životne prepreke.

Kako je izgledao njegov poduzetnički put, ali i što možemo očekivati u budućnosti – pročitajte u nastavku!

  • ŽIN: Kako je krenuo tvoj poduzetnički put? Čime se sve sada baviš i što najviše voliš raditi?

Zoran: Moj poduzetnički put krenuo je otvaranjem prvog internacionalnog lanca hostela u Hrvatskoj, pa sam se kasnije proširio na poljoprivredu i građevinarstvo, a danas sam prodao sve tvrtke i financijski se okrenuo isključivo investicijama bez operativnog upliva.

No, najviše se volim baviti prenošenjem stečenog iskustva, a ne daljnjim sticanjem.

  • ŽIN: Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Zoran: Moj odnos prema novcu je bio uvijek isti, a to je da je potpuno nevažan. Time ne umanjujem njegovu nužnost, samo razumijem koje je njegovo mjesto, a koje moje.

Ne bih volio da on vlada sa mnom, bolje je obrnuto. Meni je motiv uvijek bio stvaranje, napredak, ideje, nova iskustva. Novac kao i posljedični društveni uspjeh je došao samo kao posljedica. No, i on je došao samo kao iskustvo kako bi shvatio da je i on nevažan.

  • ŽIN: Idu li duhovnost i novac i biznis zajedno? Često ljudi misle da ne.

Zoran: Apsolutno! Duhovnost u tradicionalnom smislu zapravo znači sazrijevanje osobe. A da bi sazrjeli potrebno je sakupiti puno iskustva kroz samoostvarenje. Stvaranje pa čak i materijalno posjedovanje je nužan dio tih iskustava, nema nikakve potrebe za odricanje od istoga.

Kroz stvaranje i materijalno posjedovanje te utišavanje vlastitih ego strahova na tom putu ćemo spoznati ljubav – potrebu da podijelimo sve iskustvo koje smo stekli na tom putu samoostvarenja.

  • ŽIN: O čemu si pisao u knjigama i kako je uopće došlo do toga da počneš pisati?

Zoran: Intuitivno. Ista intuicija koja me je odvela u poduzetništvo i potrebu za stvaranjem mi je u jednom trenutku za ručkom rekla da je vrijeme da prenesem znanje kroz knjigu. Uvijek sam bio poslušan vojnik svoje intuicije i u poslu i privatno pa sam ju poslušao iako sam praktički bio nepismen, bar u pogledu osposobljenosti za pisanje knjige.

Ali nisam dozvolio da me ta nepismenost spriječi pa sam nakon ozbiljne muke uspio izdati svoju autobiografiju putem izdavačke kuće Planetopija. Pisao sam jedino o čemu sam imao pisati, svojim iskustvima. I to iskustvo mi je donijelo jedan potpuno novi uvid pa sam krenuo pisati novu knjigu o smislu i svrsi života i našem samoostvarenju. Nakon tri godine pisanja (jesam li spomenuo već da sam nepismen?:) ), trenutno je kod urednice i trebala bi izaći u travnju 2023.

  • ŽIN: Kako štediš? U što investiraš?

Zoran: Dok nisam imao novaca, štedio sam kroz tadašnje stambene štedionice, pružale su najbolju kamatu. Osim toga, nikada nisam štedio, uvijek se trudim da novac stvara novac, uvijek sam ulagao i oplemenjivao taj isti novac.

Foto: Zoran Salopek

U trenutku dok sam sakupljao iskustvo novca, primijetio sam da su iznad radnika poduzetnici, a iznad poduzetnika investitori. Nakon što sam postao poduzetnik, cilj mi je bio riješiti se svih kredita sa kojima sam pokrenuo poslovanje kako bi prodao tvrtke i okrenuo se investiranjima.

Navedeno sam uspio na 40 rođendan i od tada sve investiram u nekretninske projekte, zadnje u zemljište Badela u Sesvetama gdje razvijamo novi centar Sesveta. No, kako sam napomenuo, bez mog operativnog angažmana jer svoje vrijeme želim dati dijeljenju.

  • Kako uživaš u novcu? Voliš li više potrošiti na proizvode ili iskustva, putovanja, edukaciju ili nešto treće?

Zoran: Najčešće svoje vrijeme provodim u šumi sa prijateljima i obitelji, za to nam ne treba puno, samo dobra volja. Stvarima nikada nisam bio okrenut, uvijek mi se činilo dosta nezrelo dokazivati vlastitu vrijednost kroz materijalne stvari, to je očigledno zrelost sa kojom sam već došao.

Od vremena studiranja, sav novac koji sam zaradio trošio sam na putovanja sa ruksakom na leđima. Tako sam proputovao pola svijeta, točnije više od 60 država i tako sam i došao na ideju otvaranja hostela jer te 2012. ta ideja skoro nije postojala u Hrvatskoj i Zagrebu.

Novac sam u zadnje vrijeme najviše trošio na pomoć oko pisanja nove knjige, prijevoda na engleski i snimanje serijala na spomenutu temu. Još više novaca planiram potrošiti na marketing same ideje kako bi svima približio način kako sazrijeti i samoostvariti se.

  • ŽIN: Koje si pogreške napravio s novcem?

Zoran: Da ga prije nisam više trošio na druge.

  • ŽIN: Što si naučio o novcu od svojih baka i djedova te roditelja?

Zoran: S obzirom da dolazim iz siromašne i alkoholom razorene obitelji, nažalost ne puno. Dugo nismo imali za kiflu. Iskustvo novca sam morao sam apsolvirati.

  • ŽIN: Što i kako učiš svoju djecu o novcu?

Zoran: Obje moje curice učim primarno samostalnosti i neovisnosti, pa tako i financijskoj. No, i svim obavezama i odgovornostima što dolaze sa tom neovisnosti. Ne želim im davati ribu već ih naučiti kako pecati.

  • ŽIN: Vizija našeg portala su Financijski neovisne žene. Koja je tvoja poruka našim čitateljicama i čitateljima?

Zoran: Nije važno što radite, važno je samo zašto to radite. Važna je samo vaša motivacija jer ona će definirati ishod vaših nastojanja. Nije isto ako stvarate iz ljubavi ili iz želje za dokazivanjem i isticanjem. Stvaranje iz ljubavi će osigurati uspjeh samog stvaranja, bez obzira stvarate li tvrtke, frizure, knjige ili obitelj.

Foto: Privatna arhiva Zorana Salopeka

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn