Zdrav odnos
s novcem

Znate li što je rodno odgovoran proračun i zašto nam je uopće toliko potreban?

Znate li što je rodno odgovoran proračun i zašto nam je uopće toliko potreban?

Živimo u svijetu nepravednosti i nejednakosti. Korporacije danas značajan prostor udjeljuju jednakosti i jednakim mogućnostima na radnom mjestu. Zaposlenike je primjerice nužno redovito podsjećati na stavke ugovora kojeg su pri stupanju na radno mjesto potpisali. Jedna od tih stavaka je da su svi zaposlenici jednaki bez obzira na spol, rasu, boju, jezik, vjeru, političko mišljenje te imaju jednaka prava i jednake mogućnosti za napredovanje.

Muškarci i žene će za isti rad imati iste plaće, a na određenim pozicijama će prednosti u zapošljavanju imati onaj spol koji na određenom mjestu nedostaje tj. onaj koji je u manjini.

Nije novost utvrditi da muškarci i žene različito razmišljaju, a ta različitost, pokazalo se, kad se zajedno sretno spoji i ujedini, donosi najkreativnije odluke i rezultate i u konačnici podiže profit

Istospolni ekspertni paneli, radne grupe ili odlučivačka tijela su postali nepristojni i percipiraju se kao fundamentalni propusti. Ne želimo da nam primjerice deset žena odlučuje o reproduktivnim pravima ako u reprodukciji sudjeluju i muškarci. Ne želimo niti da nam deset muškaraca odlučuje o reproduktivnoj politici, ako ona odlučuje i sudbinu žena.

Nadišli su stereotipi da o ratu i ekonomiji govore isključivo muškarci, a o odgoju djece žene. Uostalom, zar ratovima i ekonomskom situacijom nismo pogođeni i jedni i drugi? Zaslužujemo li jednako pravo u kreiranju svih tih politika?

Jednako je i kada se odlučuje o državnom proračunu tj. kome točno u odnosu na različite ljudske kategorije – muškarce, žene, djecu ili starije osobe – će otići javni novac. Javna sredstva je potrebno rasporediti što pravednije, napokon: kada se odlučuje o državnom proračunu,
odlučuje se i o rasporedu društvenih pozicija moći. Hoće li, u konačnici, konkretni zakon pridonijeti većoj jednakosti ili nejednakosti društva?

Analiziranje različitih potreba muškaraca i žena u određenom društvu je osnova donošenja rodno odgovornog proračuna. Slično kao i u obiteljima gdje roditelji raspoređuju budžet vodeći računa o različitim potrebama svojih članova, i kćeri koja studira i sinu koji svira instrument i onom djetetu koje primjerice boluje od dijabetesa s ciljem da svatko dobije upravo ono što mu je potrebno.

Iako ne postoji jedinstvena jednadžba pomoću koje se stvara rodno odgovorni proračun, najvažniji instrument je sistematično prikupljanje statistike razvrstane po spolu koja je osnova za rodnu analizu u relevantnom području

Za razliku od spomenutih javnih panela gdje je očito sjede li u njemu muškarci ili žene, za kreiranje rodno osviještenog proračuna je potrebno prikupiti informacije tko će biti zahvaćen određenim pravilima tj. tko će, u konačnici, biti beneficijer državnog novca.

Neke zemlje ustavom garantiraju da će se rodne analize zakona i državnih mjera i politika, uključujući proračuna, provoditi sistematski kao preduvjet za stvaranje ravnopravnijeg i pravičnijeg društva. Zakoni u izgradnji se klasificiraju po tzv. rodnom indexu ovisno o tome u
kolikoj mjeri je rodno osjetljiv tj. u kolikoj mjeri će njegova primjena utjecati na muškarce i žene u konkretnom segmentu. Ono što neke zemlje uvode u Ustav kako bi najvišim zakonodavnim aktom utvrdili važnost rodnog elementa u primjeni pravila i zakona, vlasnicima stoke ne treba puno objašnjavati. Planiranje peradarskog stada, ishrana, ispaša, reprodukcija te konačna ekonomska računica biti će sasvim drugačija, ako se stado sastoji od primjerice tisuću pijetlova ili od tisuću koka nesilica. Jednako je i s ljudima.

U Akcijskom planu za provedbu Strategije razvoja poduzetništva žena u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2014 – 2020, naglašava se važnost sustavnog prikupljanja statistike razvrstane po spolu, sveobuhvatna analiza te ocjene stanja. Važno je, naravno, i mišljenje samih poduzetnica. Intenzivnije uključivanje žena na tržište rada je najbolja prevencija rodnog nasilja te je preduvjet veće rodne jednakosti u društvu.

Kontinuirano sakupljanje statistike razvrstane po spolu te rodna analiza su temelj rodno odgovornog proračuna.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn