Zdrav odnos
s novcem

Znate li koja je uloga i značenje boja u marketingu? Evo što simboliziraju boje i na koji način utječu na prodaju

Znate li koja je uloga i značenje boja u marketingu? Evo što simboliziraju boje i na koji način utječu na prodaju

Boje nisu samo vizualna iskustva. One imaju važnu ulogu i moć u svijetu marketinga i marketinških komunikacija. Brojne istraživačke studije pokazale su da boje imaju poseban utjecaj na potrošače, primjerice da potiču uzbuđenje ili smirenost. U nastavku ću pokušati približiti višeslojnu ulogu boja, njihova značenja i asocijacije unutar kulturnog konteksta, psihološki utjecaj na potrošače te percepciju kvalitete proizvoda u različitim kategorijama.

Simbolička značenja boja

Boje nose specifične konotacije koje utječu na percepciju i ponašanje potrošača. U zapadnoj kulturi, boje često simboliziraju sljedeće:

1. Crvena

Povezana sa strašću, aktivnošću i ljubavlju. Stimulira i jača fizičku energiju. Ponekad označava opasnost ili hitnost. Često se koristi kod rasprodaja.

2. Plava

Umiruje, simbolizira pouzdanost i profesionalizam. Često je koriste tehnološke kompanije i konzervativni korporativni brandovi.

3. Zelena

Predstavlja rast, obilje, zdravlje i vezu s prirodom. Najprisutnija boja na Zemlji, smiruje i opušta. Koriste je kompanije i brendovi koji se žele prikazati kao prirodni i održivi. Ako za to nemaju stvarno uporište u djelima, onda se radi o tzv. greenwashingu.

4. Žuta

Budi osjećaj sreće i optimizma, daje dojam topline i ugode. Lanci brze hrane često koriste žutu boju da stimuliraju apetit.

5. Ljubičasta

Kraljevska boja, povezuje se s mudrošću i poštovanjem, stimulira područja u mozgu zadužena za kreativnost i rješavanje problema.

6. Crna

Predstavlja sofisticiranost i prestiž. Često je koriste luksuzni brandovi, primjerice u modnoj industriji.

Foto: Pexels

Međutim, važno je istaknuti da boje mogu imati različita značenja u različitim kulturama. Na primjer, u mnogim istočnim kulturama, bijela boja simbolizira žalost i povezana je sa sahranama, dok u zapadnim kulturama uglavnom predstavlja čistoću i nevinost.

Psihološki utjecaj boja

Boje imaju značajan utjecaj na ponašanje potrošača. Među važnije psihološke efekte mogu se uključiti:

  • Asocijacije na Boje

Potrošači nesvjesno povezuju određene boje s određenim emocijama ili atributima. Primjerice, tople boje kao što su crvena i narančasta mogu stvoriti osjećaj hitnosti, dok hladne boje kao što su plava i zelena potiču opuštanje.

Foto: Pexels

  • Konzistentnost Boja

Kompanije koji dosljedno koriste određene boje u svojim komunikacijskim materijalima mogu izgraditi snažne veze između boje i identiteta svog brenda. Ovo pomaže u prepoznavanju brenda i osiguranju lojalnosti potrošača.

  • Kontrast Boja

Pravilan kontrast boja može poboljšati vidljivost i čitljivost i tako učiniti marketinške materijale efikasnijim. Primjerice, upotreba bijele boje na crnoj pozadini zasigurno stvara upečatljiv kontrast.

  • Harmonija Boja

Korištenjem komplementarnih boja ili kombinacija boja koje evociraju harmoniju može se stvoriti ugodno i pamtljivo vizualno iskustvo za potrošače.

Boje i percepcija proizvoda

Boje mogu značajno utjecati na to kako potrošač doživljava proizvod:

1. Percepcija visoke kvalitete: premium brendovi često koriste elegantne i minimalističke palete boja kako bi stvorili dojam kvalitete i luksuza (npr. bijeli i metalik tonovi u dizajnu Appleovih proizvoda).

2. Percepcija vrijednosti: Brendovi s nižim cijenama mogu koristiti hrabre i svijetle boje kako bi sugerirali pristupačnost i vrijednost za novac.

3. Povjerenje i pouzdanost: Brendovi kojima se može vjerovati obično koriste konzervativne i stabilne boje kao što su plava i siva kako bi prenijeli osjećaj pouzdanosti.

Foto: Pexels

Boje u različitim industrijama i kategorijama proizvoda

Različite industrije preferiraju različite boje s obzirom na njihovo simboličko značenje, primjerice:

1. Hrana i piće: Mnoge lanci brze hrane koriste crvenu i žutu boju kako bi potakli apetit i sugerirali brzinu (npr. McDonald’s). S druge strane, OPG-ovi i organski orijentirani proizvođači koriste zelenu boju kako bi skrenuli pažnju na svježinu i prirodne sastojke svojih proizvoda.

2. Tehnologija: Tehnološke kompanije često odabiru hladne i neutralne boje kao što su plava i srebrna kako bi naglasile inovaciju i pouzdanost (npr. Facebook).

3. Moda: Luksuzni modni brendovi koriste crnu i zlatnu boju kako bi dočarali ekskluzivnost (npr. Chanel), dok jeftiniji brendovi eksperimentiraju s različitim bojama kako bi privukli širu ciljnu skupinu.

4. Zdravstvo: Zdravstvene ustanove često koriste plavu i zelenu boju kako bi stvorile osjećaj povjerenja i blagostanja.

U svijetu marketinga i marketinških komunikacija, boje su važno sredstvo za prenošenje poruka, emocija i identiteta brenda

Razumijevanje kulturnih i psiholoških aspekata te industrijskih specifičnosti može marketinškim stručnjacima osigurati prednost u kreiranju efektivnih kampanja koje rezoniraju s njihovim ciljnim skupinama. Koristeći jezik boja brendovi mogu ostaviti snažan dojam i povezati se s potrošačima na dubljoj, simboličkoj razini.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Plaću skrivamo kao zmija noge – čak i od partnera

Martina Drezga: Novac mi nikad nije u fokusu, on je posljedica rada, inspiracije i kreacije

Evo kako se mediji obraćaju ženama i zašto je to pogrešno

Prijava za članice

Pretraga

znn