Zdrav odnos
s novcem

Znate li kako očuvati zdravlje kod sjedilačkog načina života? Donosimo 4 vježbe bez rekvizita prikladne za svaki ured

Znate li kako očuvati zdravlje kod sjedilačkog načina života? Donosimo 4 vježbe bez rekvizita prikladne za svaki ured

Nedostatak tjelesne aktivnosti uzrok je mnogih zdravstvenih, ali i psiholoških problema današnje radne populacije stoga je bitno ulagati u zdravlje zaposlenika. Postupnim uvođenjem tjelesnih aktivnosti kod zaposlenika na razini poduzeća (provodeći aktivnosti kod kuće, u pauzi na poslu ili u pauzi na otvorenom) dolazi do svakodnevne tjelesne aktivnosti koja postaje dio rutine. Samim time se tjelesna aktivnost diže na višu razinu.

Ljudsko tijelo nije prilagođeno dugotrajnom sjedećem načinu života, tipičnom za današnjeg poslovnog čovjeka. Stoga provođenje dana za danom za uredskim stolom ima za posljedicu neke od uobičajenih tegoba s kojima se susreću svi koji puno vremena sjede ispred računala.

Bolovi u leđima, vratu, ramenima, rukama najčešće se javljaju uslijed nepravilnog položaja tijela pri sjedenju te korištenja miša i tipkovnice. Nelagodan i bolan sindrom karpalnog tunela, koji može dovesti i do slabljenja muskulature šake, sve se češće javlja pri radu s računalima. Oslabljena cirkulacija posljedica je nedostatka kretanja. Poremećaji probave zbog duže izloženost stresu i neodgovarajućoj, najčešće brzoj prehrani, uz velike količine kave i nekretanje, uzrokuju razne, potencijalno kronične pa i ozbiljne probavne poteškoće.

Problemi krvožilnog sustava poglavito visoki krvni tlak i povišena razina kolesterola u krvi. Problemi s očima zbog svakodnevnog dugotrajnog gledanja u zaslon računala, može biti uzrok poteškoća s fokusiranjem, zamagljenim vidom na daljinu, zamaranje i peckanja očiju, preosjetljivosti na svjetlost i sl.

Određeni položaji tijela, vježbe disanja i opuštanja, mogu znatno olakšati sve ove tegobe. Uredsko vježbanje radi se bez pretjeranog zauzimanja prostora i ne trebaju Vam prostirke. Vježba se na stolici i uz pomoć stolice i stola što je u potpunosti prilagođeno zahtjevima korporativne kulture.

Foto: Pexels

Uredsko vježbanje je esencijalno za osobe koje provode većinu dana sjedeći. Ono može uključivati jednostavne vježbe poput istezanja, koje se mogu izvoditi bez potrebnih rekvizita. Vježbe mogu pomoći u održavanju snage mišića, poboljšanju ravnoteže i povećanju energije. Kratke vježbe tijekom radnog dana mogu značajno poboljšati fizičko stanje zaposlenika. Uključivanje uredskog vježbanja u dnevnu rutinu može smanjiti rizik od ozljeda, poboljšati držanje tijela i potaknuti osjećaj dobrobiti.

Sjedilački način rada može uzrokovati niz problema kao što su smanjena fleksibilnost, slabost mišića i povećan rizik od ozljeda. No, s pravilnim vježbama, čak i bez rekvizita, zaposlenici mogu održavati zdravo tijelo unutar uredskog okruženja.

4 jednostavne i učinkovite vježbe koje se mogu integrirati u radnu svakodnevicu

1. Istezanje vratnih mišića

 • Tehnika: Polako nagnite glavu prema jednom ramenu, držeći ramena opušteno. Držite poziciju 15-30 sekundi. Ponovite s drugim ramenom.
 • Prednosti: Smanjuje napetost u vratnim mišićima, poboljšava pokretljivost vrata.

2. Čučnjevi uz stolac

 • Tehnika: Stanite ispred stolca s nogama u širini ramena. Polako se spuštajte prema dolje kao da želite sjesti na stolac. Zadržite poziciju nekoliko sekundi prije nego se vratite u uspravan položaj.
 • Prednosti: Jača kvadriceps i stražnjicu, poboljšava ravnotežu i potiče cirkulaciju.

3. Zgibovi na radnom stolu

 • Tehnika: Postavite ruke na rub radnog stola, udaljene nekoliko centimetara. Pomičite tijelo prema stolu i zatim se vratite u početni položaj.
 • Prednosti: Jača gornji dio tijela, uključujući ramena, prsa i triceps.

4. Rotacija tijela

 • Tehnika: Sjednite uspravno na stolici s rukama prekriženim na prsima. Okrećite tijelo udesno, zadržite poziciju, a zatim se vratite u srednji položaj i ponovite na lijevo.
 • Prednosti: Pomaže u održavanju fleksibilnosti kralježnice i poboljšava držanje tijela.

Kako integrirati ove vježbe unutar radnog vremena?

 • Postavite podsjetnike: Koristite aplikacije ili postavite podsjetnike na računalima kako biste zaposlenike podsjetili na kratke vježbe tijekom dana.
 • Organizirajte radionice: Održite radionice o pravilnoj tehnici vježbanja i prednostima uredskog vježbanja.
 • Stvorite zajednicu: Potaknite zaposlenike da se međusobno potiču na vježbanje i dijele svoja iskustva.

Uredsko vježbanje bez rekvizita nije samo ključ za održavanje fizičke aktivnosti, već također ima pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje, energiju i produktivnost zaposlenika. Integracija ovih jednostavnih vježbi u radnu rutinu može poboljšati opće blagostanje i doprinijeti stvaranju zdravijeg i sretnijeg radnog okruženja.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Što o zapošljavanju moraju znati poduzetnici koji zapošljavaju 1. put, ali i 31. put: Ovo vjerojatno niste znali

Nemaju ni 30 godina, a njihovi biznisi rasturaju: Upoznajte mlade poduzetnice Anu Hrgovčić i Mirnu Matković

brend-prirodne-kozmetike

7 koraka kako izgraditi vlastiti brend prirodne kozmetike

Prijava za članice

Pretraga

znn