Zdrav odnos
s novcem

Žene u biznisu: Potrebno je još 60 godina do ravnopravnih plaća

Žene u biznisu: Potrebno je još 60 godina do ravnopravnih plaća

Vijeće Europske Unije je 24. travnja 2023. godine donijelo nova pravila o transparentnosti plaća, a cilj direktive je borba protiv diskriminacije u plaćama i uklanjanje razlika u plaći na temelju roda. Sve države članice EU su obvezne kroz nacionalne propise inkorporirati Direktivu do 7. lipnja 2026. godine. Istovremeno, svjetski ekonomski forum predviđa da će biti potrebno 136 godina da se ukloni razlika u plaćama između muškaraca i žena na globalnoj razini i najmanje 60 godina u Europskoj uniji.

Kako bi se poslovne žene motivirale na nove pothvate i kako bi se otvoreno razgovaralo o zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama, 7. prosinca, na konferenciji Žene u biznisu okupilo se više od 400 poduzetnica, direktorica i menadžerica te 10 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa.

Ravnopravnost žena u biznisu objasnila je Lara Šubić Šuša, voditeljica projekta Poslodavac Partner te projekta Equal Pay Champion koja je na konferenciji Žene u biznisu održala uvodno izlaganje: Možda bi vas ova statistika mogla iznenaditi, ali prema zadnjem istraživanju, u Hrvatskoj je razlika u plaćama između muškaraca i žena 11,2% dok je prosjek Europske Unije 13%. Još je veće iznenađenje da se Švedska, vodeća članica Europske unije po pitanju ravnopravnosti, suočava s potpuno jednakim problemom.

Foto: Lara Šubić Šuša

Iako, na prvu, u usporedbi s EU izgledamo bolje, potrebno je uzeti u obzir puno širi kontekst i puno više faktora jer tumačenje razlike u plaćama brojki nije tako jednostavno kako se čini. Naime, manja razlika u plaćama u pojedinim zemljama ne znači nužno veću ravnopravnost muškaraca i žena. U nekim državama, članicama EU, manja razlika u plaćama može biti uzrokovana manjim brojem žena na tržištu rada.

Velike razlike u plaćama mogu biti povezane s velikim brojem žena koje rade skraćeno ili koje su zastupljenije u određenim zanimanjima. Također, postoje i razni strukturni uzroci razlike u plaćama koje moramo uzeti u obzir. Niža razlika u plaćama može se primijetiti u zemljama s relativno visokom stopom nezaposlenosti žena, gdje se uglavnom zapošljavaju samo žene s većim potencijalom zarade (npr. žene s visokim obrazovanjem). Dobar primjer je Danska koja ima veću razliku u plaćama između muškaraca i žena u usporedbi s Hrvatskom, no s druge strane, ima i veću stopu sudjelovanja žena na tržištu rada.

Naime, Danska ima samo 4,3% nezaposlenih žena, dok Hrvatska ima čak 7,6%. Važno je naglasiti da Europa ima mnogo visokokvalificiranih žena te da čak 60% diplomiranih čine žene zbog čega bi i udio žena na rukovodećim pozicijama na europskoj razini trebao biti veći.

Dobar znak je što tvrtke koje nose certifikat Poslodavac Partner grupe SELECTIO, a kojih ima stotinjak, već sada imaju u prosjeku 41% žena na upravljačkim pozicijama te 49% žena u talent poolu. Inače, SELECTIO, vodeća organizacija za savjetovanje u ljudskim potencijalima koja je provela više od 20,000 evaluacija HR sustava u nekima od najuspješnijih organizacija u Hrvatskoj i koja svake godine objavljuje SELECTIO Indeks žena na rukovodećim pozicijama, ove je godine pokrenula certifikat naziva Equal Pay Champion upravo s ciljem ostvarivanja ravnopravne plaće na radnim mjestima diljem Hrvatske.

Equal Pay Champion otvoren je za prijave svih tvrtki bez obzira na veličinu i tip djelatnosti. Za postizanje Equal Pay Champion certifikata tvrtke će najprije morati s timom certifikatora iz SELECTIO grupe podijeliti podatke o plaćama kako bi se potvrdilo da su njihove aktivnosti zaista usmjerene prema postizanju ravnopravnosti. Certifikat će biti dodijeljen onim tvrtkama koje su prepoznate kao lideri u smanjenju razlike u plaćama.

Očekuje se da će ovaj inicijalni korak u mnogim tvrtkama potaknuti značajan napredak u postizanju pravičnijeg i ravnopravnijeg poslovnog okruženja. Prijave za Equal Pay Champion su otvorene do kraja 2023. godine i moguće su preko službene stranice SELECTIO Grupe.

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Malene Rydahl: Istraživanja su pokazala da novac ne utječe na sreću kod samo 1% ljudi

Prijava za članice

Pretraga

znn