Zdrav odnos
s novcem

Želite pisati? Evo kako objaviti svoju knjigu

Želite pisati? Evo kako objaviti svoju knjigu

Ljudi me i dalje pitaju i to mi je i dalje jako čitan blog – kako napisati i izdati knjigu, koliko to košta, kolika je zarada, koji su točno koraci, isplati li se sve to zapravo na kraju i sl.

Naravno, mnogi usput sarkastično, sa zavišću i ljubomorom, komentiraju i kako danas svaka šuša može napisati knjigu… Do sada sam napisala pet knjiga, dvije sama, tri s drugim autorom. Dvije na engleskom, tri na hrvatskom. Tri smo izdali sami, dvije te drugi autori, jednu ja, a za dvije imam izdavače.

Jedan klasičan deal (izdavač sve radi i plaća, meni ide 10% bruto po prodanoj knjizi) i jedan malo drugačiji partnerski odnos. (Pola pola snosimo troškove i zaradu.)

Dakle, imam malo raznolikog iskustva i evo neke korisne informacije na jednom mjestu u nadi da će nekome poslužiti kao poticaj na pisanje ili/i objavu.

Zašto pisati svoju knjigu?

Pokazati sebi i drugima da ste i Vi ta šuša koja može izdati knjigu – ako Vas to veseli… no jedno je kad se nešto radi zbog drugih, na silu, s namjerom dokazivanja, a drugo iz srca, s namjerom uživanja u procesu i dijeljenja s drugima pa šta bude…

Ako se u vašoj duši krije i pisac, tj. imate neku priču koju želite ispričati, najveća agonija će Vam biti da to ne izbacite iz sebe.

Mnogi od nas kriju zanimljive priče iako misle da je sve što su prošli normalno, uobičajeno i da to može svatko… uzimaju svoja iskustva i znanja zdravo za gotovo i pitaju se ma kome to uopće treba. Treba! Jednom sam naučila na jednom seminaru – Naš talent je nekom drugom lekcija koju je spreman platiti.

Zašto još?

Da se poziconirate kao autoritet u tom nekom polju.

Da (dodatno) zaradite.

Da se iscijelite. Da, pisanje liječi.

Da pokažete drugima da nisu sami u nečemu. I da ima izlaza. Da se nešto može. Da budete nekom poticaj, inspiracija, svjetlo na kraju tunela.

Foto: Pexels

Zašto objaviti svoju knjigu?

Mnogi su već štošta napisali sebi za dušu, ali se ne usude objaviti.. Čekam još da jedan moj prijatelj ugledni menadžer objavi svoju zbirku pjesama.. koja je to divota…ali još se ne usudi…

A zašto kad napišete objaviti – zato što naša iskustva nisu samo naša, služe i drugima i možete promijeniti mnoge živote samo ako se usudite na ovaj korak. Upravo ovom rečenicom potakla sam jedan roman drage prijateljice na izdavanje, a koji je postao hit i naišao na brojne pozitivne kritike i struke i publike. A umalo je ostao ležati u njezinoj ladici kao i protekli dugi niz godina.

Zašto još… Da ne pričam o prekrasnom neopisivom osjećaju ispunjenosti tokom pisanja i onom trenutku kad primite svoju knjigu u ruke.

Je, je, ako ste mladi i čitate ovo – reći ćete – a digitalne i audio book verzije… sve je to lijepo i uskoro potrebna nadogradnja, ali osjećaj imati svoju knjigu fizički u ruci.. neprocjenjivo.

Poslovni benefiti od pisanja knjige

Poslovno – mislim da je najveća poslovna vrijednost pisanja knjige pozicioniranje kao stručnjak u nekom području. A i imate rješene Božićne poklone za klijente ako ne bude kupaca van kruga uže obitelji i prijatelja
I dodanu vrijednost za svoje edukacije, seminare, radionice, predavanja, gostovanja, razne javne nastupe i slično.

Može li se živjeti od pisanja?

Hoćemo li to pitati autoricu Harryja Pottera ili 50 nijansi sive?

Prava istina je da ako se posvetimo tome možemo, a nekad će nam se taj uspjeh jednostavno dogoditi kao njima. Ili neće, kao mnogima. To ne znamo. Jedan od naših najpoznatijih i najuspješnijih autora rekao mi je da tek nakon 9 knjiga i 15 godina može živjeti samo od pisanja knjiga.

Ja bih rekla – ne računajte na zaradu kad krenete pisati, ali nadajte joj se i znajte da je zaslužujete. Ne dajte se preveslati od izdavača i ostalih u lancu.

Tema: O čemu pisati?

Što znate, u čemu ste stručni, u čemu ste dobri, što volite… kakva iskustva imate, koje ste životne lekcije savladali, što publiku zanima, što se najviše prodaje… koliko je to novo, aktualno, originalno..o čemu biste vi voljeli čitati….za što Vam dolazi inspiracija…

Foto: Pexels

Jednostavno krenete pisati, zbrda zdola, kasnije ćete vi ili/i urednik to srediti

Kada krenuti pisati knjigu?

Ja osobno pišem samo kad imam inspiraciju kad god to bilo, no ima autora koji si u danu rezeviraju vrijeme za pisanje bez obzira na sve, tipa od 9 do 11 ujutro i onda nekad pišu kao ludi nekad sjede i bulje u zid. Nađite svoj način koji Vam odgovara. Samo nemojte čekati savršen trenutak jer takav ne postoji. Najbolje vrijeme za krenuti je uvijek sada.

Detaljni koraci kako napisati svoju knjigu

  • Naslov i podnaslov – trebaju biti WOW jer to je ono što prodaje.
  • Urednik /redaktura – netko mi je bio rekao ma možeš sve sama. A opet kolega koji je nedavno sam izdao knjigu bez urednika sam me tražio preporuku. Urednik je neopisivo ogromna dodana vrijednost knjizi. On to sve dovodi u red jer knjigu pregledava i čita s pozicije čitatelja i kupaca i poznaje svo tržište. I pregledava da nema krađe tuđih ideja, da se navode izvori i sl.
  • Lektura – koliko god poznavali vlastiti jezik – potrebna Vam je lektura.
  • Korektura – zadnji pregled svih sitnica.
  • Dizajn – i on mora biti wow, drugačiji, upečatljiv. Zamislite kupca između stotina knjiga u knjžari. Kako ćete mu privući pažnju?
  • Grafička priprema za tisak
  • ISBN broj – ISBN jedinstveni je broj za određeni naslov ili neizmijenjeno izdanje knjige koju je objavio određeni nakladnik i on nije obavezan.
  • CIP broj je obavezan.

Tisak

Računajte na 1 do 1.4 euro po komadu, ovisno o nakladi, najčešće se ide na 1000 komada u prvoj. U susjednim zemljama može biti oko 80 centi po komadu.

Obavezno šaljete knjigu knjižnicama

Nakon izdavanja knjige – po zakonu ste dužni poslati 9 obveznih primjeraka (besplatno i o svom trošku) Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, od kojih ona zadržava dva (radi čuvanja i zaštite vezano uz Hrvatsku nacionalnu bibliografiju), a po jedan primjerak šalje sveučilišnim i znanstvenim knjižnicama u Hrvatskoj.

Također ste jedan obvezni primjerak dužni poslati matičnoj knjižnici na području vaše županije.

Promocija knjige

Najvažnije pitanje cijelo vrijeme je zašto bi to netko kupio. Bez obzira imate li izdavača ili ste sami izdali knjigu, računajte da ćete glavninu posla odraditi sami.

Radite na svom brendu sami stalno. To će kreirati potražnju. Rijetki su izdavači koji na vrijeme prepoznaju hit, autora s potencijalom, i ako to i učine nemaju dovoljno ljudskih kapaciteta da se posvete svima.

Prednosti i mane samoizdavaštva

Najbolje pročitati iskustva Lee Brezar.

Ja ću samo dodati da kad ste nepoznati skroz zaista nije isti dojam na publiku jeste li sami izdavač ili je neki veliki nakladnik iza vas. Ipak to daje kredibilitet. Kasnije kad ste poznatiji, etablirani autor, uvijek je izbor na Vama. No, ne smije se zaboraviti administrativni posao, fakture, skladište, slanje knjige…

Kako kad imaš izdavača?

Onda imaš samo brigu napisati knjigu. Izdavač će riješiti sve ostalo i plasirati knjigu na ključna prodajna mjesta. I to je njegova najveća korist. Otvorit će vrata koja Vama nisu dostupna. Zajednička briga je prodati istu. Ne zaboravite, Vi ste njima jedan od tisuće autora, a oni su Vama Vaš jedini izdavač vaše jedne knjige. Dakle, čeka Vas velik trud. I nećete imati kontrolu nad prodajom.

Po ugovoru oni Vam trebaju napisati koliko su prodali i isplatiti dogovoreni honorar po knjizi, ali budimo realni tu vas mogu krasti do mile volje. I načekat ćete se s isplatom para kod mnogih. I nudit će Vam vaše knjige u kompenzaciju. I nudit će Vam vaše knjige po nabavnoj cijeni s popustom koja je veća od maloprodajne cijene vaše knjige u susjednoj zemlji. To spada u apsurde poslovanja ovdje.

Amazon

Možete sami dići knjigu na Amazon, oni Vas prate korak po korak. Nude i ISBN broj i predloške dizajna i mogućnost da kad netko naruči oni otisnu i pošalju, naravno za to uzmu proviziju, no sve je moguće. Promociju morate odraditi sami.

Tko tu onda mlati pare?

Izdavaču ide 50%, distributeru 40%, a autoru 10% bruto. Dakle 7% neto. U prijevodu ako se Vaša knjiga prodaje po 100 kn, dobit ćete neto zaradu cijelih 7 kuna neto.

Distributeri naravno uzimaju knjige u komisiju dakle kad i ako prodaju plaćaju nakon 60 dana. Ima i situacija da nekome plate 30% avansa za nakladu od 1000 komada unaprijed pa autor tek krene pisati.

Postoje i fer i ugledni izdavači naravno. U jednom. Mozaik, Školska knjiga, Ljevak o njima autori lijepo pričaju okolo.

Otkup/prodaja prava

Zanimalo me – ok, sad sam napisala na materinjem jeziku, hoću nekom lokalnom izdavaču prodati prava za drugu zemlju.

Ono što sam ja doznala za sada, autoru uobičajeno ide 10% bruto od naklade od 1000 komada, kasnije po prodanom primjerku. No, kao i u svemu sve je stvar pregovora, teme o kojoj pišete, publici, koliko ste poznati i afirmirani autor i dr.

Kod svake knjige treba imati na umu da izdavanje knjige doslovce znači objavljivanje, dakle izlazak pred javnost. Stoga treba biti siguran da je vlastita ideja vrijedna i korisna, treba znati kome se obraćamo i imati na umu publiku kojoj je namijenjena, a dobro je znati i kako do nje doći.

Trajnije su i bolje prihvaćene knjige pisane radi drugih, a ne radi sebe i vlastite karijere, a najbolji majstori znaju spojiti ugodno s korisnim pa jednim udarcem unaprijediti i sebe i druge.

Objavljivanjem knjige posao nije gotov, iza vlastite ideje treba stati i braniti je pred publikom, u nastupima uživo ili u medijima te obrazlagati svoje motive za objavljivanje knjige, ukazivati na njezinu primjenjivost i razloge zašto je nastala, kako bi se krug publike proširio i kako bi što više potencijalnih čitatelja doznao za knjigu i što za sebe u njoj može naći.

Moj savjet za kraj

Osobno, planiram i šestu knjigu, čekam da sazrije trenutak i posloži se inspiracija. Iako mogu i znam sve sama i nisam autor početnik, imam svoju publiku, uvijek ću radije ići u suradnju s izdavačem, posebno je dobar urednik ogromna vrijednost.

Moje prvo iskustvo s poznatim izdavačem je bilo negativno jer su bili za moj pojam prespori, nisu plaćali na vrijeme i kao autor nemamo mehanizam kontrole koliko je zaista knjiga prodano. Povjerenje je potrebno kao i zajednička suradnja, zato je kao i svemu u poslu i životu najvažnije odabrati prave ljude za partnere. I onda je samo nebo granica.

Na nama je da knjigu pustimo u život i da je na usluzi kome treba. Što će se dalje dešavati ne znamo, ona počinje imati svoj život neovisan skroz od nas.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn