Zdrav odnos
s novcem

Zdenka Buljat Batur: Novac je pozitivan i pruža moć da pomognete sebi i drugima

Zdenka Buljat Batur: Novac je pozitivan i pruža moć da pomognete sebi i drugima

Zdenka Buljat Batur vlasnica je agencije za prodaju nekretnina MAXXIA Real Estate u Zadru. Kako je tekao njen poduzetnički put, ali i kako vidi tržište nekretnina u Hrvatskoj, pročitajte u nastavku!

 • ŽIN: Kako ti zarađuješ svoj novac? Kako je krenuo tvoj poduzetnički put? Čime se sve sada baviš i što najviše voliš raditi?

Zdenka: Zarađujem radeći posao koji volim i koji me veseli. Moj tim i ja pomažemo ljudima u vrlo važnoj odluci koju donose u životu: gdje investirati svoj novac, u što i u  koji tip nekretnine?

Naši stručni savjeti pomažu im da pronađu svoj dom za živjeti, da naprave dobru investiciju ili da ostvare svoj san i pronađu nekretninu odmor i uživanje. U sva tri slučaja radi se o ozbiljnoj investiciji.

MAXXIA Real Estate je naš brend kojeg gradimo već godinama. Specijaliziran je za posredovanje i stručno savjetovanje od manjih investicija do prestižnih nekretnina na obali konkretno Zadarska županija. Moj posao je isključivo konzultantski i menadžerski, a kompletnu pravnu proceduru oko kupoprodaje nadgleda naš odvjetnički ured.

Godinama sam radila za najbolje u svijetu. Kuća CHANEL, odnosno sve što sam tamo naučila, svaki dan mi pomaže na mom poduzetničkom putu. Mnogobrojni seminari, edukacije, coaching savjetovanja o psihologiji klijenata i prodaje puno mi danas znače u mom privatnom životu i poslu.

Kada sam iz obiteljskih razloga došla u Hrvatsku, bilo mi je jasno da je jedini poslovni put mogao biti poduzetnički. Moj pokojni otac je bio pionir poduzetništva početkom 80-tih godina u socijalizmu. Njegova firma je imala skupe strojeve i bavila se uslugama u izgradnji. Nekretnine su bile bliska tema obitelji. S ratom i njegovom pogibelji nestala je i firma.

Tako je prije deset godina rođena ideja i MAXXIA Real Estate. U obitelji imamo odvjetnički ured i projektni ured s 30 godina radnog iskustva i on je sastavni dio MAXXIA tima. Na početku mog poduzetničkog puta, tržište nekretnina je bilo potpuno mirno i zadovoljstvo je bilo proučavati ponašanje tržišta tada i u godinama koje su slijedile.

Moje vrijeme ispunjava ponajviše moj posao u kojem provodim dosta vremena s klijentima kako bih međusobno razmijenili što više informacija i ne samo o nekretnini nego i o njenom okruženju i došli do željenog rezultata. Upisujem razne edukacije u Hrvatskoj ili vani kad god stignem, a najviše volim druženje s mojom ljubimicom Honey, obitelji i naravno putovanja.

 • ŽIN: Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Zdenka: Moj odnos prema novcu je bio godinama različit i u jednom periodu vrlo kaotičan. Iz dobre obiteljske situacije doživjeli smo rat.

Obiteljska kuća nam je u ratu u Hrvatskoj izgorjela. To je bila velika trauma koja je ostavila težak utisak dugi niz godina. Osjećaj da sve i u svakom trenutku može nestati, u meni je izazvalo osjećaj bezvrijednosti i kaos.

Prvi stan sam kupila u Cannesu u Francuskoj gdje sam tada živjela s nepunih 27 godina na kredit i to odmah po zaposlenju iz paničnog straha od jer sam znala kako je to ne imati kuću. Tada to nije bilo iz znanja o ulaganju, to je bio instinkt.

Iz te mladenačke traume i nestabilnosti nije bilo lako izaći. Tek godinama nakon toga sam osvijestila da se odnos prema novcu uči, čak i liječi ako treba.

 • ŽIN: Štediš li za mirovinu ili druge namjene? Ako da, kako?

Zdenka: Riječ mirovina izaziva mi nelagodu jer znači da si prepušten u ruke nekoga drugoga tko će odlučiti hoće li biti novčanih sredstava jednog dana kada dođe red na tebe.

Ne znam štedjeti u klasičnom smislu, odnosno staviti novce na banku i po potrebi kad ga želim uzeti objašnjavati na šalteru za što mi treba. Zato štedim na druge načine.

 • ŽIN: U što investiraš?

Zdenka: U sebe. U znanje. U ljude koje volim i cijenim. Također u kvalitetan komad odjeće i, naravno, u nekretnine.

 • ŽIN: Kako je živjeti na dvije adrese?

Zdenka: Imati dvije adrese otvara vidike, postavlja kriterije i daje mogućnost komunicirati na dvije različite razine s različitih perspektiva.

Također, ono obogaćuje.

U mom poslu daje mogućnost široko sagledati potrebe kupca koji želi investirati u Hrvatsku. Hrvatska i Švicarska imaju nešto zajedničko. Obje su male zemlje s izuzetnim prirodnim ljepotama. Švicarska zna kako iskoristiti sve svoje prednosti. Oni nam svima mogu biti primjer kako se odnositi prema novcu.

Foto: Zdenka Buljat Batur

 • ŽIN: Kako vidiš tržište nekretnina u Hrvatskoj/Dalmaciji u narednom periodu i do sada?

Zdenka: Tržište nekretnina je podložno raznim utjecajima, u našem slučaju naročito infrastrukturi, izradi prostornih planova koji moraju biti zaštićeni privatnim interesima s naglaskom na dugogodišnji razvoj. Smatram to presudnim.

Do legalizacije je gradnja bila katastrofalna, neplanska, a kvaliteta objekata upitna. Održiva gradnjazaštita obale je od presudne važnosti. Ako budemo imali savjesnu i čvrstu politiku razvoja, možemo biti drugačiji od ostalih, autentični i konkurentni i imat ćemo velikog uspjeha na tržištu nekretnina.

Mi odlučujemo.

 • ŽIN: Da imaš neograničenu količinu novca, u što bih ti sad uložila?

Zdenka: Proputovala sam pola svijeta, što poslovno, što privatno i to od najbogatijih do najsiromašnijih zemalja. Svakako mogu reći da bih uložila bi u nekretnine. Smatram da je bitno poznavati sredine tamo gdje se ulaže.

Također, educirala bih se diljem svijeta.

 • ŽIN: Koje si pogreške napravila s novcem do sada?

Zdenka: Razne. Često su me vodile emocije ispred zdravog razuma. To novac ne oprašta.

 • ŽIN: Što bi voljela da ti je netko rekao dok si bila mlađa?

Zdenka: Nitko mi ništa nije rekao. O novcu se nije pričalo. Voljela bih da mi je netko objasnio koliko je novac bitan i sklizak. Koliko se lako troši, ako se ne postavi vrijednost i granica.

Olakšalo bi mi život da mi je netko objasni što sve novac omogućuje osim materijalnog: kako, zašto i koliko ga trošiti.

 • ŽIN: Što si naučila o novcu od svojih baka i djedova te roditelja?

Zdenka: Imala sam specifičnu situaciju. Moje bake i djed su živjeli u državi gdje su bili dinari i nitko o njima nije pričao. Dok sam bila dijete, moj otac je radio u inozemstvu i sjećam se da smo imali novca. Ali, bilo je neumjesno pričati o novcu, nekako se smatrao da novac kvari ljude, da nije dobar i da novac imaju kapitalisti.

Tek kad sam došla studirati u Francusku osvijestila sam što je zapravo novac. Francuzi su imali otvoren, zdrav odnos prema novcu. Ljudi su voljeli novac jer im je činio život ljepšim. Oni su uživali u životu i novcu koji im ga omogućuje. Tu sam shvatila da postoji više istina.

 • ŽIN: Vizija našeg portala su Financijski neovisne žene. Koja je tvoja poruka našim čitateljicama i čitateljima?

Zdenka: Financijski neovisne žene je izniman projekt. Vidim ga kao projekt za budućnost. Ovo je stoljeće žena. Kristina ima viziju, a žene imaju potrebu na puno nivoa da budu udružene, osvještenije i podržane. Trebamo zapamtiti da novac nije cilj nego sredstvo. Opasno je biti rob novca i iznimno je teško ne imati ga. Treba znati naći mjeru.

Ulažite u edukacije. Stalno. Učite. Ako mislite da znate, to možda nije uvijek istina, a možda možete i bolje. Novac je bitan jer daje slobodu. Novac je pozitivan, novac je moć da pomognete sebi i drugima.

Foto: privatna arhiva Zdenke Buljat Batur

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn