Zdrav odnos
s novcem

Zašto žene i novac: Prilagodite svoje proizvode i usluge ženskoj prirodi te zaradite više

kristina ercegovic i ivana gažić min

Zašto žene i novac: Prilagodite svoje proizvode i usluge ženskoj prirodi te zaradite više

Žene su manje sklone riziku, nesigurnije u svoje odluke i trebaju sigurno okruženje za razgovor i edukaciju o financijskim proizvodima

Sada je više nego ikad važno štedjeti i ulagati svoj novac, a zašto je pritom ključna segmentacija po spolu, objasnila je Ivana Gažić, predsjednica Zagrebačke burze u panelu koji je vodila osnivačica Žene i novac projekta Kristina Ercegović u zagrebačkoj Eateriji.

Iako burzovna tradicija postoji godinama, žene su se tek zadnjih pedesetak godina upustile u visoko obrazovanje, pa djelomično i u investiranje. Upravo industrija auto-osiguranja prva shvatila koliko je bitno prilagoditi marketinške aktivnosti i ženama, a ne samo muškarcima kao što se do sad mislilo.

Ključno je i obrazovati svoje zaposlenike

Isto tako, financijske institucije, trebale bi, uz sve mogućnosti koje pružaju nove tehnologije, a jedna od njih je i potpuna individualizacija, personalizirati financijske proizvode te, vrlo važno –  obrazovati svoje zaposlenike kako komunicirati upravo sa ženskim dijelom klijenata.

ESG: Drugačiji pristup ženama kod odluke o ulaganju

Ivana Gažić istaknula je tzv. ESG (Environmental, Social, Governance) kao ključan faktor prema kojem bi se trebale orijentirati sve kompanije, a ponajviše financijska industrija – Ova kratica se ne odnosi samo na kompanije koje zagađuju okoliš. Ovdje je, možda najvažnija komponenta upravo dio Social i Governance. One govore kako se treba odnositi prema društvenim skupinama, u našem slučaju ženama te, budući da su žene obrazovanije nego ikad u prošlosti, bitno im je da ulažu u one proizvode s kojima dijele iste vrijednosti. Iako ne postoji razlika u sposobnosti upravljanja, potreban je drugačiji pristup ženama naspram muškaraca.

Žene su nesigurnije kad je u pitanju ulaganje te se teže odlučuju na isto zbog manje sklonosti riziku. Nužno je da financijske institucije razumiju dotične razlike te segmentiraju svoje klijente prema spolu.

Tako bi, primjerice, ženama trebalo ponuditi sigurno okruženje u kojem bi se bez ustručavanja mogle raspitati o svim pogodnostima pojedinih financijskih proizvoda te im omogućiti više izvora edukacije, naročito o pasivnim investicijama.

Ivana Gažić i Kristina Ercegović, zajedno s publikom u kojoj su bili/e jedni/e od vodećih stručnjaka i stručnjakinja za (poslovne) financije, poput Hajdi Ćenan, Mirne Marović i Hrvoja Serdarušića, zaključile kako se ženama treba pristupiti na prilagođen način, ponuditi im drugačije financijske proizvode nego muškarcima i osigurati kvalitetnu internu edukaciju u financijskim institucijama.

Foto: Žene i novac

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn