Zdrav odnos
s novcem

Zašto ulažete u Facebook stranice, a zanemarujete grupe?

fb-grupe-ili-fb-stranice

Zašto ulažete u Facebook stranice, a zanemarujete grupe?

Ne znam koliko se sjećate vremena prije 2017. godine kada je Facebookov news feed bio krcat reklamama, boostanim postovima firmi, u tolikoj mjeri nas je gušio oglasima da više nismo vidjeli objave frendova pa smo kolektivno krenuli istraživati druge društvene mreže gdje smo mogli pratiti život prijatelja?

Cilj News Feeda je prikazati vam sadržaj koji vam najviše odgovara i na koji ćete reagirati. To znači da vam Facebook daje mix objava od prijatelja, izdavača, tvrtki i grupa, a taj balans održava pomoću algoritama. No taj se balans bio ozbiljno narušio pa je bilo izgledno da uskoro neće imati tko klikati.

Shvatio je to i netko u Facebooku pa su te godine promijenili politiku. News Feed su vratili korisnicima i počeli prikazivati više objava prijatelja, ali i nešto drugo – grupe!

Grupe ili zajednice okupljaju ljude koje dijele iste interese, baš kao što i mi sklapamo prijateljstva s ljudima koji dijele neke naše poglede na život.

Stranice su u toj promjeni doživjele najveći udarac. Objave su se baš teško probijale do korisnika bez da ste ih oglasili, dok su objave u grupama s lakoćom dolazile do čitatelja. No, vlasnici firmi su i dalje inzistirali na održavanju Facebook stranica.

Najgore je što mnogi i dalje misle da je broj lajkova pokazatelj neke vrijednosti. Ne govorim vam da ugasite Facebook stranicu, da ona u cijelosti zamre, ali, ako imate neki biznis koji okuplja ljude oko nekog specifičnog interesa, napravite grupu (baš kao što postoji grupa Žene i novac i objave u njoj vidimo češće nego one sa stranice!) i tamo dijelite sadržaj svoje stranice na kojoj ili preko koje zarađuje novac.

Facebookgrupe Min

Jedan od dobrih primjera jest grupa Savjetnik za putovanja koja broji više od 100 000 članova, a u kojoj vlasnik grupe redovito postavlja sadržaj sa svoje travel stranice. I na njih klikne xy ljudi iz grupe, dođe na stranicu i zadržava se tamo, a vlasnik zaradi od posjeta putem prodaje oglasnog prostora, PR objava i usluga.

Zašto se ne biste aktivno uključili u tu grupu, tamo pokušali doći do novih korisnika koji traže neki savjet, možda pomoć oko refundiranja novca za izgubljene, a vi imate tvrtku koja se time bavi? Možda netko traži zgodne lokacije za izlete na snijegu, a vi imate ranč u Gorskom Kotaru? 

Ali vi ste direktna konkurencija travel stranici i admin vam briše objave?

Ok, napravite sličnu grupu i okupite tamo zaljubljenike u putovanja. Nazovite je nekako drugačije i krenite. Nemojte je imenovati (barem ne u startu) imenom svog biznisa. Korisnici ne žele biti dio grupe neke agencije ili firme, ali žele biti dio grupe s nekom temom koja ih zanima. Ni grupa Savjetnik za putovanja godinama nije imala onaj nastavak Travel Advisor u imenu.

Grupe1 Min

Grupe2 Min

Bavite li se izradom namještaja po mjeri, radite lampe ili ste osnovali svoj mali bauhaus, napravite grupu poput Uređenje doma u kojoj ćete okupljati one koji rade samostalno sve ili to žele naučiti pa im prikazujte svoje radove, a pritom ih učeći kako nešto mogu sami napraviti. Dakle, budite korisni, nemojte samo grupu zasipati svojim reklamama. 

Bavite li se nekim od usluga ili proizvoda koje prodajete vlasnicima kućnih ljubimaca, napravite grupu gdje će svi moći ostavljati fotografije svojih ljubimaca, pitati za savjet druge vlasnike, a vi ćete moći njima povremeno reklamirati svoje proizvode. Imate li polikliniku za rješavanje neplodnosti, zašto ne biste okupili sve buduće mame i tate u grupi koja će im pružiti potrebne informacije, podršku i pomoć?

Ovaj princip komunikacije s pravom zajednicom se može primijeniti gotovo na sve vrste biznisa.

Facebook stranice imaju malen organski (neplaćeni) potencijal, dok Facebook grupe imaju zaista veliki. Sve se to, naravno, može promijeniti preko noći s nekim novim Facebookovim updejtom. Stoga je optimalno ulagati najviše vremena i novca u web stranicu.

Web stranica je kao vaša kuća. Kupili ste zemljište domenu i hosting i sada na njoj gradite kuću, možete je mijenjati bez pitanja, možete njom upravljati samostalno. Facebook stranica, baš kao nekad MySpace, jest vaš unajmljen stan. Gazda Zuckerberg ponudio vam je prvo besplatan stan na svojoj platformi, da bi kasnije naplaćivao ulazak svima koji se s vama žele družiti kroz oglase.

Jer, inače biste ostali gotovo nevidljivi, na onih jadnih 1% organskog prometa kojeg vam je dao, a koji je na početku romantike s Facebook iznosio i do 30%. Tad ste se navukli, a sad plaćate da održavate stanje dopamina koje vam daju lajkovi i komentari korisnika.

Ako već plaćate da netko vidi vaš sadržaj na Facebooku, neka on onda ima smisla. Neka taj sadržaj vodi do vaše kuće, do web stranice, gdje ih možete zadržati po svojim pravilima. I, ako sadržaj postavljate u grupama za džabe, i dalje neka taj sadržaj vodi na vašu web stranicu gdje ćete zaraditi od oglasa, PR objava, prodaje proizvoda ili usluga ili što god već radite da vam donosi novac.

Ne radite sadržaj za društvene mreže. Radite sadržaj za web stranicu pa ga onda proširite/podijelite društvenim mrežama.

Na stranici, preko Google Analyticsa. pratite odakle vam dolaze korisnici, gdje se zadržavaju, a gdje otpadaju, što dijele, a što ignoriraju i prema tome dalje planirajte optimizaciju web stranice u tehničkom i sadržajnom smislu. Održavajte svoju kuću radije nego podstanarski stan.

Foto: Pexels; screenshotovi s FB-a

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podjelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

5 savjeta kako uštedjeti na osiguranju kuće

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Kako stojite financijski? Donosimo 5 izazova za procjenu osobne financijske situacije!

Prijava za članice

Pretraga

znn