Zdrav odnos
s novcem

Zašto obično financijske savjete tražimo od „pogrešnih” osoba

Zašto obično financijske savjete tražimo od „pogrešnih” osoba

U svom poslovnom segmentu života, a često i u privatnom trebamo financijske savjete. Imamo ideju, imamo plan, ali obično nemamo ono najvažnije za realizaciju svega toga – financijska sredstva.

Tada obično činimo najveću grešku i tražimo savjet unutar obitelji, prijatelja ili poslovnih suradnika. Ponekad je to možda i dobar izbor, ali iz prakse moram reći da je najčešće najgori mogući izbor.

Ako savjet tražimo u obitelji ili među osobama koje su nam prijatelji i koji nemaju poduzetnički duh i način razmišljanja, vrlo često možemo dobiti savjet da odustanemo od svog plana, ideje i sl. Ako nam financijski oni pomognu i posude nam određena sredstva, očekivati će povrat sredstava u nerealnim rokovima što će nama raditi još dodatni pritisak.

Ako sredstva posudimo od poslovnih suradnika, dovodimo se u opasnost da trajno poremetimo korektne, ali ipak distancirane odnose u poslu.

Što onda učiniti i kome se obratiti?

Najprije porazgovarajmo sami sa sobom i osvijestimo je li vrijeme za tu investiciju i što kaže naša poslovna intuicija? Obično nas ta poslovna intuicija, ukoliko sagledamo ideju sa svih aspekata, neće iznevjeriti.

Nakon toga trebamo otići u poslovnu banku ili kod neovisnog financijskog savjetnika i vidjeti postoji li mogućnost kreditiranja i pod kojim uvjetima. U ovoj fazi možemo zatražiti i savjet nekog poslovnog coacha. Pogled iz druge perspektive uvijek dobro dođe, a možda ćemo u razgovoru s nekim sa strane i korigirati svoju ideju ili je potpuno modificirati u neku drugu, a možda čak dođemo i do neke sasvim nove ideje i plana.

Osnovno je ovdje da osvijestimo da sami ne možemo, ali i da znamo gdje pronaći sve one koji nam trebaju za realizaciju naših poslovnih snova.

Iz vlastitog iskustva (iako sam i sama financijska savjetnica) moram reći da sam puno dobrih savjeta, ideja i planova dobila od članica naše Žene i novac VIP grupe jer se u strukturi kriju gotovo svi profili zanimanja i gotovo su pokrivene sve sfere poslovnog djelovanja.

Pomoć i podrška gotovo nam uvijek trebaju bilo da tražimo neka financijska sredstva, ali i u situacijama kada imamo određena financijska sredstva i želimo ih investirati. Kod investiranja moramo još znati da svako investiranje gdje je kamata ispod godišnje stope inflacije nije nikakvo investiranje već čisti gubitak.

Investiranje je kad prihodujemo više od godišnje stope inflacije i ostvarujemo pozitivan prinos.

Kad tražite financijski savjet, uvijek budite brutalno otvoreni i iskreni jer ono što je dobro za nekog možda je potpuno krivo za nekog drugog. Ni jedan financijski savjet nije univerzalan za sve ulagače jer svaki ima svoj horizont ulaganja i svaki može podnijeti svoju dozu rizika.

Ne plašite se rizika, ali osvijestite i činjenicu da što je rizik veći – obično je i veća mogućnost većeg prinosa.

Zaključak; poslušajte svoju poslovnu intuiciju i samo će vam nebo biti granica!

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn