Zdrav odnos
s novcem

Zašto bogataši plaćaju manje poreza?

Zašto bogataši plaćaju manje poreza?

Kako radnici u svojoj suštini uvijek žele što manje raditi, i za to imati što veće plaće, tako i poduzetnici žele platiti što manje poreza (žele da im Država što manje otme – kako to oni kažu) i ostvariti veću zaradu.

Ovdje neću ulaziti u (ne)pravednost domaćeg poreznog sustava niti ću isti sada začudo kritizirati, nego bih voljela osvijestiti jedan fenomen koji je svuda prisutan.

Bez obzira na Robin Hoodovske pokušaje, razne progresivne stope oporezivanja, bogataši u suštini plaćaju manje poreza od srednje klase. Neki podaci iz USA-a pokazuju da čak 1 od 5 milijunaša plaća manje poreza nego netko tko zarađuje između $50,000 do $100,000 godišnje!

Zašto je to tako?

Zato što se dohodak uvijek i svuda oporezuje u većoj mjeri nego imovina. Bogataši zarađuju od imovine i investicija, a siromašniji od svog rada. Dakle, oni imaju samo plaću, odnosno dohodak.

U prijevodu najviše ćete poreza državi dati kao fizička osoba iz plaće, puno manje ako imate svoju firmu pa na sve prihode imate razne porezno priznate troškove i investirate i tek na ono što vam ostane plaćate porez (koji je značajno manji nego stope po kojima se oporezuje dohodak).

Što naš porezni sustav poznaje?

 • porez na dobit (realno nizak je),
 • porez na dohodak (visok, razlog zašto su poslodavci nekonkurentni),
 • porez na dodanu vrijednost (ok, tu vodimo – nitko nema veći),
 • posebni porezi – akcize: za naftu i naftne derivate, duhanske prerađevine, alkohol, bezalkoholna pića, pivo, kavu, osobne automobile i ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove, luksuzne proizvode), porez na premije osiguranja od automobilske odgovornosti
  porez na promet nekretnina,
 • naknade za priređivanje igara na sreću,
 • određene vrste poreza koji su prihod lokalnih jedinica.

Koje su podjele poreza?

 • Državni porezi

Prihodi su državnog proračuna Republike Hrvatske.

 • Županijski porezi

Mogu ih raspisati županije i prihodi su županijskih proračuna.

 • Općinski ili gradski porezi

Mogu ih raspisati općine i gradovi, a ostvareni prihodi su prihodi općinskih/gradskih proračuna.

 • Zajednički porezi

Prihodi se po propisano ključu dijele, tako da dio priprada državnom, dio županijskom, a dio općinskom/gradskom proračunu

Imamo atraktivnu opciju paušalnog obrta. Iznajmljivači apartmana ne plaćaju puno i slično. No, nećemo hvaliti naš porezni sustav. Ne daj Bože.

Poanta je, nemojte se ljutiti, nego osvijestite da je to tako i zašto je to tako. I prebacite se na drugu stranu, ako to želite.

Ne pričam o utajama poreza, izbjegavanju plaćanja, krađi nego o tome da razmislite želite li pokrenuti vlastiti biznis, otvoriti društvo s ograničenom odgovonošću, uložiti u nekretnine, biti svjesni što vam koja opcija nosi, odnosno gdje ćete se naplaćati manje ili više poreza.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn