Zdrav odnos
s novcem

Zarađuju li sređene žene više? Odgovor bih vas mogao iznenaditi!

Zarađuju li sređene žene više? Odgovor bih vas mogao iznenaditi!

Prije više od 30 godina nego što sam zakoračila u svijet poduzetništva, radila sam u jednoj od vodećih banaka.

Banka je imala svoj strogi poslovni dress code, a jako je vodila računa o svom cjelokupnom imidžu. Bilo je primarno da svi djelatnici budu vrhunski educirani za posao koji obavljaju, a da svojim besprijekornim izgledom i ponašanjem dostojno predstavljaju banku, čak i u svoje privatno vrijeme.

Bbh Singapore N5wr8ht33q0 Unsplash

Bili smo prva banka koja je nosila svilenu košulju kao uniformu. Ne trebam vam reći kako je izgledalo održavanje iste jer je košulja uvijek trebala biti savršeno ispeglana.

 

Danas, puno godina kasnije, dress code više nije tako strog, iako se u bankama i dalje nose uniforme, ali neke korporacije imaju svoja propisana pravila odijevanja, a kreativci su većinom u casual izdanju.

Pravila poslovnog odijevanja

Iako čine oko 22 posto u vlasničkoj strukturi poduzeća u Hrvatskoj, većina žena poduzetnica ne poznaje pravila poslovnog odijevanja i šminkanja, osim možda nekolicine onih koje dolaze iz korporativnog miljea.

 

Kao poduzetnica i profesionalna holistic make-up artistica, često se susrećem na konferencijama, kongresima i poslovnim sastancima sa ženama raznih profila i dobi koje baš i nisu adekvatno odijevene ni našminkane ili su u potpunosti bez šminke i frizure, za događaj na kojem jesu.

žena šminka Ruž

Takvim pristupom većina ih podsvjesno šalje poruku da ne gaje preveliko poštovanje prema strani koja ih je pozvala.

Dolasci na događanja uz pozivnicu gdje je propisan dress code su druga priča, iako se zna i tada dogoditi propust iz neznanja.

Neke dame šminkaju se kao u svojim mladim danima i žele ostati i dalje u 20-ima ili 30-ima jer drugačije ne znaju, što je i razumljivo jer su se tada dobro osjećale pa i dalje žele ostati mlade i prihvaćene kao i tada i ne žele to mijenjati. Svi mi želimo biti prihvaćeni i duboko u svojoj podsvijesti uređujemo se kako za sebe tako i za druge.

 

No, žene su u Hrvatskoj dosta opuštene.

Zašto žene ne posvećuju veću pozornost izgledu?

Sada, još dodatnom opuštanju vizualnog izgleda donijela je i korona jer su mnoge žene radile od doma, a neke su i nastavile nakon popuštanja mjera – pa im je taj odmor od šminke i pitanja u vidu što će obući svaki dan – dobro došao.

Ipak, već su krenula događanja uživo pa bi trebalo svakako ponovno obratiti pozornost na svoj vizualni izgled.

Često sam, šminkajući, u razgovoru, pitala žene u zreloj dobi zašto ne posvećuju veću pozornost svom vizualnom izgledu.

Dobivala sam odgovore u stilu, pa za koga bi se uređivala, udala se jesam, pa ne trebam više misliti o tome, ja volim samo prirodno, cijeli život koristim samo plavu kremu, nemam vremena, imam još malu djecu, i slične isprike…

šminka

Dok, suprotno njima, djevojke već u ranoj dobi pretjeruju s količinama šminke, a dame u dobi od 25 do 35 godina stavljaju i više šminke nego što je potrebno, često odabirući neadekvatnu boju pudera, smatrajući da će time sakriti bore i nove prirodne promjene na koži koje nose godine nakon 30-e.

One koje su rekle da se ne znaju odjenuti ili našminkati za neku priliku, jer kroz formalno obrazovanje ta znanja nisu dobile, savjetovala sam ih i naučila što i kako učiniti za koju prigodu.

Kojoj skupini vi pripadate?

Crop Woman Applying Cream On Hands 4210660 Min

Bez obzira na godine, koje su ionako samo broj, svaka od nas se može osjećati odlično u bilo kojoj dobi, ako znamo kako.

Sva dosadašnja učenja potvrđuju da ljepota dolazi iznutra, što je i istina, jer, ako ste u sebi stvorili bogatstvo, tada zračite i sjajite i takve osobe i situacije privlačite u svoj život. Potvrđena je izreka kako zračiš, tako i privlačiš.

I vjerujte mi, na licu svake žene koja zrači – oslikava se njezina unutarnja ljepota, a u očima  sjaj njezine duše, i onda mi make-up artisti na takvom licu nemamo baš previše posla.

Svaka žena koja zna kako se obući i našminkati, koja poznaje pravila bontona i kulturnog ponašanja, je samopouzdana i samosvjesna žena, koja će, kada uđe u prostoriju, donijeti novu energiju koju će svi osjetiti.

Zarađuju li uređene zaista više?

Da li ste bili nekad u prostoru u koji je ušla samopuzdana žena i za kojom su se svi okrenuli?

Američki sociolozi Jaclyn Wang i Anffew Penner u svojoj studiji iznose kako izgled žene utječe na njezin uspjeh.

Person Touching Woman S Face 3148935 Min

Studija otkriva kako će lijepo uređena žena zarađivati i do 20 % više od svojih opuštenih kolegica.

Žene koje su na čelnim pozicijama u većim tvrtkama uglavnom paze na svoj izgled, jer većina smatra da takvo ponašanje odaje stabilnu, organiziranu osobu koja zaslužuje povišicu.

Želite li i vi od sada više zarađivati ili možda zatražiti povišicu?

U jednom televizijskom prilogu ovih dana intervjuirana su tri mlada i zgodna liječnika (u dobi od 40 godina), koji itekako drže do svog izgleda, jer smatraju da je to jako važno i da time svojim pacijentima šalju poruku o važnosti brige za sebe.

Iako je uvriježeno mišljenje da na kozmetičke tretmane idu samo žene, jedan od njih, liječnik esetetičar, prakticira i redovne tretmane čišćenja lica, jer treba biti primjer svojim pacijenticama koje dolaze na estetske zahvate, da svakako trebaju prvenstveno voditi brigu o sebi, njezi i zaštiti svoje kože.

 

I od muškaraca možemo i trebamo učiti, zar ne?

Kao holističarka, uglavnom preferiram prirodan izgled, koliko god je to moguće, ali on treba biti njegovan i uređen, prilagođen prilici u kojoj jesmo.

Nitko od nas nije savršen, a zadatak nas profesionalnih make-up artista je da nesavršeno pretvorimo u savršeno.

Ne zaboravite da prvi dojam ostavljamo u prvih nekoliko sekundi, a svojom osobnošću predstavljamo sebe i djelatnost koju obavljamo.

Iako baš ove dosadašnje temperature, osim današnje, ne najavljuju skori dolazak ljeta, ono će ipak ubrzo doći. Korona nam je svima presložila planove pa ne znamo hoćemo li i kada krenuti na ljetovanje.

Kako se našminkati za vrijeme vrućina?

No, neovisno o tome, evo jednog kratkog savjeta za vas kako možete biti savršeni i na visokim ljetnim temperaturama.

U ljetnim mjesecima, a posebno na velikim vrućinama i u gradu, svakako posvetite pažnju hidratizaciji vaše kože.

 

Koristite kreme sa zaštitnim faktorom prije izlaska na sunce, a ukoliko se šminkate, neka to bude lagana, prozračna BB krema u nijansi vašeg tena, malo bronzera ili rumenila na obraze, vodootpornu maskaru na trepavice i na usne ruž u nježno roza ili koraljnoj nijansi, koji će dati svježinu vašem možda već i preplanulom licu.

Svakako hidratizirajte kožu i unošenjem dovoljne količine vode u organizam, u kombinaciji s laganom prehranom, a lice svakako zaštite odgovarajućim šeširom.

Woman In Red Dress Looking At The Sea 4210064

Ukoliko vam to ne pomogne da se dobro osjećate i budete zadovoljni sobom, stavite na usne crveni ruž koji je uvijek odličan izbor, a koji će sigurno podići vašu vibraciju samopouzdanja na najvišu razinu.

Ne vjerujete, probajte! Javite mi rezultate.

Foto: Pexels, Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn