Zdrav odnos
s novcem

Zakon o transparentnosti plaća: Evo koje promjene dolaze za zaposlenike i poslodavce

Zakon o transparentnosti plaća: Evo koje promjene dolaze za zaposlenike i poslodavce

Zemlje članice Europske unije krajem travnja objavile su nova pravila kojima bi se trebala smanjiti nejednakost u plaćama između muškaraca i žena. Žene u Europskoj Uniji trenutačno u prosjeku zarađuju 13 posto manje od muškaraca, a poražavajući je podatak da je u Hrvatskoj u IT industriji prisutna razlika od čak 18 posto.

Zakon o transparentnosti plaća sadrži obvezujuće mjere koje prisiljavaju kompanije s više od 250 zaposlenih da godišnje izvješćuju o razlikama u plaćama između muškaraca i žena. Ako je razlika u plaćama veća od pet posto (a nije ju moguće opravdati objektivnim kriterijima), kompanije će morati poduzeti mjere za smanjenje navedene razlike.

Drugim mjerama će se kompanije obvezati na objavu plaće prilikom oglašavanja pozicije za koju se traži radnik te im zabraniti da ispituju kandidate o njihovim plaćama u prošlosti. Radnici će pri zapošljavanju imati i pravo od svojih potencijalnih poslodavaca tražiti informacije o visini prosječne plaće i prema spolu.

Ukoliko prilikom zapošljavanja ili rada dođe do platne diskriminacije na temelju spola, teret dokazivanja prebacuje se na poslodavca koji potom mora dokazati da pravila o jednakosti plaća nisu prekršena.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podjelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Jere Dumanić: Cilj nam je postati nacionalni brend koji će pružati vrlo kvalitetne usluge mobilnih autopraonica diljem Hrvatske

Poduzetnik ste i nemate vremena? Katarina Zubatović otkrila je zašto vam treba virtualni asistent, ali i kako postati jedan

Hustle kultura: 3 načina kako da se rasteretite od ovog zabrinjavajućeg trenda

Prijava za članice

Pretraga

znn