Zdrav odnos
s novcem

Zajednički ili odvojeni budžeti u braku: Kako organizirati financije s mužem?

novac u braku

Zajednički ili odvojeni budžeti u braku: Kako organizirati financije s mužem?

Na pitanje kako hendlamo zajedničke financije i muž i ja smo uvijek ponosno odgovarali kako imamo zajednički budžet.

Oboje smo odrastali u obiteljima u kojima su novci bili zajednički i za sve što si je netko htio kupiti, a što je bilo samo za tu osobu, je morao debelo opravdati drugima, a bogme i sebi.

Grižnja savjesti zbog kupovine novih čizmica, iako je razlog star četiri godine i ima rupu koju je postolar već krpao, pozivala je u svijest ona grozna pitanja, poput: Je li mi to baš treba sad, možda ću moći izgurati još ovu sezonu? Možda ima nešto što je važnije? Treba li djeci što? Kud’ baš sad? I tako za svaku sebičnu stvar koju si želiš ili trebaš kupiti.

Mora li zaista tako biti? Ne, naravno da ne mora, samo mi ne znamo drugačije. Odrastali smo u takvim obiteljima gledajući i upijajući situacije poput gore opisane. Odrastali smo u zajednicama koje su poput nekih plemena sve dijelile.

Ne znam je li to zbog komunizma u kojem su svi sve i za sve radili, gradili zajedno tvornice, krampali ceste i gdje je neka individualnost bila utopljena u zajedništvu. Možda je to utjecalo i na obitelji, pa su brakovi u kojima je umjesto zajedničkog budžeta svatko imao svoj novac, okarakterizirani kao loši. Te žene koje su imale svoje novce su bile napirlitane dame, posvuduše koje putuju umjesto da ulažu u zidove i pomažu mužu betonirati ili bar hodaju oko majstora diskretno nutkajući bi li što popili ili pojeli.

Ukoliko se nađe kakav novac viška od kakve prodaje nekretnina, to ide na štednju – zajedničku, naravno. Ako se uloži u dionice, to je zajedničko. Sve je zajedničko!

Da me ne shvatite krivo, ne smatram da je zajedničko loše. Mislim da jedan dio treba biti zajednički, a da drugi dio treba biti podijeljen te da svatko treba imati svoj budžet i svoju štednju. Žene i muškarci imaju različite potrebe i želje za koje bi trebali imati i odvojene budžete.

Da, NORMALNO je da imaš više čizmica i da se ne moraš uvijek opravdavati prije svega sebi, a onda i drugima, zašto nešto želiš ili trebaš.

NORMALNO je da imaš neki budžet za spa vikend ili bar dan s prijateljicama.

NORMALNO je da imaš svoju štednju, ulaganje u budućnost jer nikada ne znaš što nosi sutra.

Zajednički budžet u potpunosti nekad je teret koji prati generacije obitelji. Ako nešto ne promijenimo, naša djeca, a posebice kćeri, prenijet će to isto dalje i ono će nastaviti trovati nove generacije mladih žena koje će razdirati pitanja poput: Je l’ mi to baš treba sad, možda ću moći izgurati još ovu sezonu? Možda ima nešto što je važnije? Treba li djeci što? Kud’ baš sad?

Foto: Pixabay

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn