Zdrav odnos
s novcem

Zaboravite na penziju!

penzija

Zaboravite na penziju!

Nekidan sam na 2. konferenciji Žene i novac pričala i o ovome – da zaboravimo na penziju, a kolega je pisao slično.

Ne mislim samo na to da uz prvi i u svoj drugi mirovinski stup bacamo naš novac u vjetar jer je Državni proračun rupa bez dna i, kao što svakodnevno vidimo, naš se novac neodgovorno troši, a ako nešto i izvučemo za x godina – bit će to mizerni iznos s kojim nam je zagarantirano kopanje po kantama za smeće u potrazi za hranom ili/i plastičnim bocama nego i zaista čemu uopće penzija.

Penzija kod nas slovi za prekid teškog i mukotrpnog rada te priliku da čovjek konačno radi ono što voli. Tada, u penziji, konačno ima vremena za ljude i stvari koje voli.

No, neki narodi uopće ne poznaju taj koncept penzije u svojoj kulturi. To da se umiroviš pa da onda radiš ono što voliš ili ništa ne radiš.

Hajmo malo promisliti, zašto bismo sebe uopće dovodili u tu situaciju mirovine ako su istraživanja pokazala da nas, uz odnose, usrećuje upravo smisleni rad, to znači da smo sretni kad radimo ono što nama ima smisla.

Dakle, da bismo se na duge staze iznutra osjećali ispunjeno, važno je da se izrazimo, da koristimo svoje talente i da kroz njih doprinosimo svijetu.

Nažalost, samo 10% ljudi radi posao koji voli i, naravno, onda oni ostali, njih 90%, jedva čeka da odgule to od 8 do 16 h i da onda počnu živjeti te jedva čekaju penziju da tek onda počnu raditi ono što ih zaista veseli, no, ako radimo ono što volimo, zašto bismo htjeli prestati?

Zašto se prestati kreativno izražavati i zašto prestati raditi ono što nas veseli?

Radije radi odmah ono što voliš.

  • Da, tvoj hobi može postati tvoj biznis
  • Da, svoju strast možeš pretvoriti u profit.
  • Da, možeš živjeti od onog što voliš.
  • Da, moraš naučiti kako se vodi posao i kako se upravlja novcem.

Naravno da ti se može dogoditi da ne možeš raditi, radi bolesti ili drugih neplaniranih okolnosti kao što smo sad svi talci korona krize te da je zbog toga u sklopu svjesnog upravljanja svojim novcem i trošenja dobro imati rezerve za 3 do 6 mjeseci o čemu smo već puno pisali.

Ipak, bez obzira na vanjske okolnosti, uvijek je najpametnije ulagati u sebe, u svoje znanje, u svoj biznis i raditi ono što nas veseli, zar ne?

Kristina Ercegović – Poslovna savjetnica s 20 godina iskustva u malom poduzetništvu.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn