Zdrav odnos
s novcem

Vrijeme (ni)je novac

ricardo diaz cooxozztwza unsplash min

Vrijeme (ni)je novac

Matematički, umjesto znaka jednakosti, između ova dva pojma stoji formula kompleksne funkcije. Opisno, moram upotrijebiti najmanje tri podnaslova.

Prvi se odnosi na činjenicu da novcem možemo kupiti dodatno vrijeme te da je ova trgovina i pod rizikom od krađe. Drugi podnaslov bi bio vezan za vremensku vrijednost novca, a treći bi označio jedan suptilni, jednostavni, a složen mehanizam pretvorbe vremena u više novca.

Novac nam može kupiti vrijeme

Zapravo, vrijeme je jedna od vrijednosti koje je lako prodati, odnosno to je proizvod kojeg rado kupujemo. Naravno, vrijeme se ne prodaje pod tim nazivom niti se kupnja satova smatra kupnjom vremena.

Vrijeme kupujemo kao neopipljivi dio nekog drugog proizvoda ili usluge.

Rado sam kupovala online edukativne programe iako je gotovo svo znanje moguće dobiti i besplatno. Kupnjom programa sam si kupovala vrijeme – jer sam tako dobijala prečicu – umjesto da provodim mjesece čitajući  desetine knjiga i gledajući stotine videa.

Vrijeme za usvajanje novih informacija i za kasnije procesuiranje tih informacija sam uštedjela kupujući i prateći strukturirani program koji je odabrao najvažnije, najkorisnije informacije i povezao ih s konkretnim uputstvima kako to iskoristiti.

Pouka ovog konkretnog primjera mi je pomogla da osvijestim odnose pojmova oskudnosti vremena naspram obilja znanja koje je besplatno ili jeftino dostupno.

Vezano uz oskudnost vremena je i saznanje od koliko kradljivaca vremena (ovdje mislim i na osobe i na aktivnosti) moramo čuvati tu dragocjenost.

Suvišni sastanci, tuđi prioriteti, grabežljivci pažnje pa i osobe koje svoje nedostatke i nedoumice pokušavaju riješiti krađom tuđeg vremena – samo su neki od primjera. Bojim se da i prevencija i odgovor iziskuju cjeloživoto učenje.

Vremenska vrijednost novca

Kao ekonomistici, ovo mi je bila jedna od najdražih lekcija. Formula je bila jednostavna za pamćenje, a njena efektnost i praktičnost bili su mi fascinantni. Praktično sam ozbiljnost ovog pojma shvatila u stvarnom životu budući da sam većinu radnog vijeka imala ugovore trajanja tek godinu dana.

Kredit za kupnju stana mi je bilo nemoguće dobiti pa sam s dosadom slušala diskusije o tome koliko novca vratiš naspram visine kredita koji uzmeš. Odnosno – ta cijena vremenske vrijednosti novca za mene je bila nedostižna.

Da sam tad bila u mogućnosti da je platim, rado bih pristala kao i milijuni drugih. Sutrašnji novac mi je bio nesiguran ili nepostojeći pa ni današnje obećanje o njemu nije za mene imalo nikakvog smisla.

S druge strane, novac koji je neko pojedovao u sadašnjost je imao potencijal da u budućnosti postane puno vrijednij, i to slijedeći onu fascinantnu formulu s početka.

Kako svoje vrijeme pretvoriti u što više novca?

Vrijeme u kome imamo sreću živjeti omogućava upravo umnožavanje novca i vremena upotrebom digitalnih tehnologija.

Osim špekulacija vrijednostima kriptovaluta i NFT-a, pogodnosti online prostora omogućavaju skoro savršeno usmjereni marketing, kao i pasivne prihode korištenjem znanja i informacija, pretvorenih u digitalne proizvode – od knjiga, edukativnih programa do webinara i grupnih usluga koje štede vrijeme i ostale resurse.

Ukratko – vrijeme možemo umnožiti ili prodati skuplje ako to znamo.

Ukoliko smo u stanju svoje znanje i vještine ponuditi idealnim klijentima, u pravo vrijeme i na pravi način, vrijeme koje smo uložili u pripremu i objavu višestruko se vraća.

Naravno, zvuči puno jednostavnije u opisu nego u realizaciji, ali i takva uputstva i programi, koji olakšavaju i ubrzavaju realizaciju, su dostupni u razmjenu za novac.

Jednako kao što  postoji bezbroj tačnih odgovora na pitanje o koki i jajetu, nebrojeni su i najtočniji odgovori na pitanje je li bolje imati vrijeme ili novac. Moj odgovor bi bio – najbolje je imati znanje jer ono može biti ključ koji otvara riznice – i novca i vremena.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn