Zdrav odnos
s novcem

Vrijeme je za kupnju nekretnine, ali ne po svaku cijenu

Vrijeme je za kupnju nekretnine, ali ne po svaku cijenu

Odluka o kupnji sada ili čekanje ovisi o motivaciji i situaciji pojedinog kupca. Kupnja doma na bilo kojem tržištu vrlo je osobna odluka. Ona predstavlja najveću pojedinačnu kupnju koju će većina ljudi obaviti tijekom života, te je zato ključno imati posloženu financijsku konstrukciju prije upuštanja u kupnju.

Uz pomoć financijskog savjetnika ili kreditnog posrednika svatko se može informirati o potencijalnim novim mjesečnim troškovima i uskladiti ih sa svojim mogućnostima. Čekanje možda nije uvijek najbolja strategija za kupnju, kao ni pokušaj da se predvidi šta će se dogoditi sljedeće godine. Umjesto toga, bolje bi bilo kupovati na temelju potreba i financijskih mogućnosti.

Što je bolje: kupiti ili čekati?

S obzirom na globalnu situaciju, kupci diljem svijeta imaju istu dvojbu: kupiti ili čekati? U ovom trenu svi budno motre gospodarstvo, kao i utjecaj cijene energenata, post Covid situaciju, te rat u Ukrajini.

Nekretnine su zadnjih godina bile glavno mjesto ulaganja, međutim rastom kamatnih stopa i pooštravanjem kreditne politike nekima će u narednom periodu biti otežana kupnja. Osim kod novih kupaca, problem bi se mogao pojaviti i kod visoko zaduženih kućanstava gdje bi moglo doći do otežane otplate onih kredita koji imaju ugovorenu promjenjivu kamatnu stopu. Svakako će to utjecati na cijene, odnosno na novi ciklus koji će polako voditi u drugom smjeru, ali neće uzrokovati veliki preokret nego se očekuje stabilizacija cijena. Tome u prilog ide činjenica da je više od 50 posto kupoprodaja realizirano vlastitim sredstvima.

Inflacija je jedan od glavnih faktora zadnjih mjeseci odgovorna za rast cijena, no unatoč tome dio kupaca i dalje smatra da je bolje čuvati novac u ciglama nego u bankama s obzirom na niske, odnosno skoro pa i negativne kamate na štednju.

U Americi je došlo do usporavanja tržišta nekretnina, a razlog tome je zabrinutost zbog recesije što direktno utječe na dodatni oprez kupaca.
U Hrvatskoj se ne očekuje dramatičan preokret cijena na tržištu nekretnina s obzirom na to da je potražnja i dalje veća nego ponuda. Tome svakako pridonosi uspješna turistička sezona jer će dio tog novca sigurno biti uložen u nekretnine u Zagrebu.

Činjenica da su 30 posto kupoprodaja u prošloj godini realizirali stranci i to najviše na obali, ulaskom Hrvatske u Schengen i pristupanje eurozoni sigurno će se interes zadržati. Naravno, ukoliko trendovi krenu u drugom smjeru to će se osjetiti i na našem tržištu.

Kakvu nekretninu kupiti?

Na tržištu je najveća potražnja za kvalitetnim nekretninama. S obzirom da je stambeni fond nekretnina općenito, u Hrvatskoj relativno loš, pritisak se stvara na malo nekretnina koje imaju jako veliku potražnju.

Odgovor na pitanje hoće li cijene i dalje rasti ili slijedi stabilizacija, odnosno korekcija prema dolje može se dati jedino uz gledanje u kristalnu kuglu. Iako mnogi smatraju da su cijene dosegle svoj maksimum, dok god je potražnja veća od ponude ekonomski gledano cijene idu gore.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Malene Rydahl: Istraživanja su pokazala da novac ne utječe na sreću kod samo 1% ljudi

Prijava za članice

Pretraga

znn