Zdrav odnos
s novcem

Volim te, ali volim i sebe i svoj novac

Volim te, ali volim i sebe i svoj novac

Zajedničke ili odvojene financije u braku? Vječna tema i pitanje na koje nema točnog odgovora već svatko mora pronaći svoj. Kao i sve u životu, tako i ovo ima svoje prednosti i mane i svatko mora naći svoj način koji svima u obitelji odgovara.

Ja sam osobno isprobala sve opcije, a sada s obzirom na moje godine i status veze – držim se – sve što je moje, ostaje moje.

Svrha partnerskog odnosa je zajedništvo: U dvoje je lakše i sve te priče stoje, međutim…

Novac je najčešći uzrok svađa i stresa pa je prije razvoja veze i ulaska u brak dobro vidjeti koliko su nam tu usklađene vrijednosti i ciljevi, ali i troškovi našeg životnog stila. Dodatno čega moramo ostati svjesni jest da je jedna od najčešćih pogrešaka koje radimo ulaganje u tuđu imovinu (uz nekretninu, tu je i tuđa firma i dr.)

Inače, neka istraživanja su pokazala da ljudi s manjim prihodima pokazuju veći stupanj zadovoljstva u vezi kad spoje financije, dakle kad imaju zajednički budžet, nego oni s većim pojedinačnim prihodima – što je i logično.

Dakle, iako smo u početku obično ludo zaljubljeni i ništa ne vidimo jasno, bilo bi mudro postaviti nekoliko pitanja prije nego produbimo vezu, no ako to nismo učinili na vrijeme, nikad nije kasno otvoreno razgovarati o novcu, pa i ako ste 20 godina u braku, radije otvorite ovu temu i razgovarajte nego uopće ne.

Evo prijedloga nekoliko pitanja koja možete postaviti prije nego spojite financije:

Ovo je važno jer ako ne želimo veće kontinuirane sukobe morali bismo biti na istoj strani oko tema potrošnje, štednje i investiranja.

1. Što je za tebe novac? Što misliš o novcu? Kako su te odgajali po pitanju novca? – što su ti govorili, kako ste vi u vašoj obitelji odrasli?

2. Kako stojiš danas? – koliko zarađuješ, štediš li za mirovinu, investiraš li? (svjesna sam da ovo sad zvuči kao da ste na dejtu s nekom sponzorušom/sponzorušanom, ali ovo su stvari o kojima treba pričati).

3. Koji su tvoji financijski ciljevi i planovi?

4. Kako upravljaš svojim troškovima?

Kakvi god odgovori bili, tema novca važna je za obitelj i partnerski odnos. Stoga otvoreno razgovarajte i nađite način koji vam odgovara da pitanje novca ne pokvari ljubav već ju ojača.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn