Zdrav odnos
s novcem

Vodič za pametnu kupovinu u vrijeme sezonskih sniženja: Kako uštedjeti, a ne izgubiti na kvaliteti

Vodič za pametnu kupovinu u vrijeme sezonskih sniženja: Kako uštedjeti, a ne izgubiti na kvaliteti

Nastojite li usvojiti zdrave financijske navike, pronalazak kvalitetnih proizvoda po najboljim mogućim cijenama među najvažnijim je vještinama koje pritom morate steći. Pročitajte naše savjete i saznajte kako pronaći najbolju vrijednost za novac bez žrtvovanja kvalitete proizvoda i stvari u kojima uživate.

1. Planirajte svaku kupovinu

Planiranje je osnova pametne kupovine. Prije odlaska u kupovinu napravite detaljan popis stvari koje vam trebaju te se tijekom kupovine strogo držite popisa kako biste izbjegli impulzivnu kupovinu i nepotrebne troškove. Osim stvari koje vam trebaju na dnevnoj bazi, prilikom planiranja u obzir uzmite i dugoročne potrebe, obveze i proslave kako biste na vrijeme uočili akcije i sniženja.

Sastavni dio planiranja kupovine neka bude i detaljno razrađen budžet kojim ćete odrediti koliko možete i želite trošiti na pojedine kategorije proizvoda. To će smanjiti neplanirane troškove i omogućiti vam da postavite realistične ciljeve za štednju koja je nužna za dugoročnu financijsku stabilnost.

Kako biste se uspješno pridržavali plana i budžeta, redovito pratite sve troškove, ručno ili upotrebom mobilnih aplikacija za upravljanje financijama. Redovito praćenje troškova pomoći će vam da se pridržavate budžeta i razvijete svijest o svojim navikama trošenja.

2. Koristite stranice za uspoređivanje cijena

Kada kupujete skuplje proizvode poput potrošačke elektronike, namještaja, dječje opreme i sl., koristite stranice za uspoređivanje cijena gdje ćete na jednome mjestu saznati cijene istih proizvoda u različitim trgovinama. Tako ćete najlakše otkriti kvalitetne proizvode po super cijenama i saznati koja će vam trgovina donijeti najveću uštedu.

Osim cijena proizvoda, tu ćete pronaći cijene dostave i opcije plaćanja za svaku trgovinu, recenzije i komentare proizvoda te informacije o kretanju cijena proizvoda u proteklom razdoblju – koje će vam reći koliko su trenutne akcije i sniženja zapravo isplative. Ovo je naročito korisno kod razvikanih akcija poput Crnog petka ili sezonskih sniženja.

3. Listajte kataloge

S obzirom na to da značajan dio mjesečnog budžeta odlazi na namirnice i higijenske potrepštine, kod ovih kategorija proizvoda imate ogromnu priliku za uštedu.

Svaki tjedan listajte kataloge trgovačkih lanaca kao što su Kaufland, Plodine ili Lidl katalog kako biste brzo i jednostavno saznali sve o trenutnim akcijama i uključili ih u planiranje kupovine. Redovitim pregledavanjem digitalnih ili tiskanih kataloga učinkovito ćete optimizirati svoje troškove i dobiti najbolju vrijednost za novac.

Hrana i higijenske potrepštine ponekad su snižene i do 50 posto. Informirate li se o sniženjima na vrijeme, možete kupiti više artikala odjednom i dugoročno značajno uštedjeti. Osim toga, tu su i privremene ili sezonske ponude artikala poput odjeće, igračaka ili alata po pristupačnim cijenama koje vam omogućuju kupovinu kvalitetnih proizvoda bez prekoračenja budžeta.

Katalozi su odličan izvor informacija o aktualnim sniženjima i novim proizvodima i za ostale kategorije proizvoda. Trgovine namještajem, potrošačkom elektronikom ili kozmetikom također izdaju kataloge – pratite li ih redovito, sigurno ćete pronaći proizvode koji vam trebaju po akcijskim cijenama.

4. Čitajte recenzije proizvoda

Prije svake kupovine proučite recenzije proizvoda kojeg namjeravate kupiti. Recenzije pružaju uvid u stvarno iskustvo i zadovoljstvo drugih korisnika s proizvodom, a te su informacije dragocjene kada procjenjujete kvalitetu i funkcionalnost proizvoda.

Pritom zanemarite recenzije na stranicama proizvođača jer će one biti isključivo pozitivne – umjesto toga provjerite recenzije na Googleu i društvenim mrežama.

Posebnu pažnju obratite na komentare o trajnosti proizvoda i načinu korištenja te na dojmove o odnosu cijene i kvalitete. U obzir uzmite i to kako trgovac reagira na negativne recenzije kako biste znali kakva vas korisnička služba očekuje u slučaju problema s proizvodom.

5. Učlanite se u programe vrijednosti

Programi vjernosti prava su riznica posebnih pogodnosti za kupce. Članovi takvih programa dobivaju određene prednosti pri svakoj kupovini ili skupljaju bodove koje mijenjaju za popuste, besplatne proizvode ili druge posebne pogodnosti. Mnogi programi vjernosti također daju rođendanske popuste, posebne ponude za članove i pristup ekskluzivnim prodajama.

Pri odabiru programa vjernosti procijenite koje trgovine najčešće posjećujete i koje vrste proizvoda najviše kupujete kako biste se fokusirali na sakupljanje bodova na mjestima gdje ćete ih najlakše zaslužiti. Pretplatite se na newslettere programa kako biste na vrijeme saznali sve informacije o pogodnostima.

6. Kupujte na kraju sezone

Kupovina na kraju sezone jedna je od najboljih strategija za velike uštede jer trgovci tada snižavaju cijene kako bi ispraznili zalihe za novu sezonu. Zato je ovo je idealno vrijeme za kupovinu odjeće, obuće i drugih sezonskih artikala. No nemojte dopustiti niskim cijenama da vas zavedu – kupujte samo stvari koje su vam zaiste potrebne, a ne samo zato što su snižene.

Pritom izbjegavajte proizvode koji odražavaju prolazne trendove, pogotovo kada je riječ o garderobi ili namještaju. Fokusirajte se na klasične komade i bezvremenski dizajn koji je uvijek aktualan jer ćete tako izbjeći prijevremenu kupovinu novih artikala te doprinijeti održivom načinu života.

7. Provjerite certifikate i oznake kvalitete

Certifikati i oznake kvalitete važni su pokazatelji pouzdanosti i trajnosti proizvoda te služe kao garancija da proizvod ispunjava određene standarde kvalitete i sigurnosti.

Primjerice, CE znak na elektroničkim proizvodima, igračkama, medicinskim uređajima i sl. unutar EU označava usklađenost s ključnim zdravstvenim, sigurnosnim i ekološkim zahtjevima. Ekološki certifikati poput Eco-labela na tekstilu, namještaju, higijenskim i drugim proizvodima ukazuju na to da je proizvod proizveden s manjim negativnim utjecajem na okoliš.

Prednost dajte i proizvodima s etičkim certifikatima poput Fair Trade, koji označavaju artikle proizvedene u poštenim radnim uvjetima. Osim što garantiraju kvalitetu proizvoda, ove oznake također vam omogućuju da podržite proizvođače koji se drže visokih standarda u pogledu ekologije i društvene odgovornosti.

Misao za kraj

Nedavni porast cijena ostavio je trag na našim novčanicima te je više nego ikada važno donositi pametne i informirane financijske odluke. Pažljivo pratite svoju potrošnju, redovito se informirajte o aktualnim akcijama i ponudama te naučite razlikovati kada je niska cijena rezultat dobre ponude, a kada je ona kompromis na račun kvalitete. Savladavanjem ovih vještina pametne kupovine osigurat ćete da vam svaki potrošeni euro donese najbolju moguću vrijednost.


Petra Staržik je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net – servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.

Foto: Freepik

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn