Zdrav odnos
s novcem

Više od 80 stručnjaka u Zagrebu otkriva što se događa s bankama, hoće li tokeni zamijeniti novac i kako se zaštititi od nadolazećih rizika

Više od 80 stručnjaka u Zagrebu otkriva što se događa s bankama, hoće li tokeni zamijeniti novac i kako se zaštititi od nadolazećih rizika

Na konferenciju Money Motion dolaze predstavnici HNB-a, vodećih regionalnih banaka i tehnoloških lidera te investicijskih fondova i udruga

Kupovina mobilnih bonova putem m-banking aplikacije, primjena generativnih AI rješenja kako bi spriječili značajno više kartičnih napada, povratak Bitcoina i rušenje vlastitih rekorda vrijednosti pa i dating aplikacija koja povezuje ljude temeljem njihove kreditne sposobnosti. Ovo su samo neke od vijesti koje su obilježile prva tri mjeseca FinTech svijeta ove godine.

No, pred industrijom su brojni izazovi. Početkom sljedeće godine na snagu stupa nova regulativa DORA – Uredba o operativnoj otpornosti za financijski sektor kako bi se postavili još viši standardi sigurnosti digitalnih rješenja ususret kibernetičkim rizicima. Krajem prošle godine započela je pripremna faza za implementaciju digitalnog eura koja će trajati dvije godine, a uključivat će razvoj i testiranje tehnoloških rješenja. Ruku pod ruku s ovim temama dolazi i pitanje budućnosti novca kao takvog i je li tokenizacija realno rješenje za razmjenu vrijednosti u tradicionalnom financijskom sustavu te koja je uloga banaka u takvoj stvarnosti i što danas čine da bi ostale relevantne za svoje korisnike.

Odgovore na sva ova pitanja očekujemo na najvećoj FinTech konferenciji u regiji. Money Motion 2024 – uz potporu Nexija, OTP banke, Mastercarda, ASEE-a i Monrija – održat će se 21. i 22. ožujka na Zagrebačkom Velesajmu. Tijekom dva dana više od 80 stručnjaka izmijenit će se na tri pozornice, a 2000 sudionika imat će priliku, osim vrhunskih predavanja, obići čak 30 prezentera u expou, uspostaviti nove kontakte i dogovore u obilježenim prostorima za networking za koje se pobrinuo House of Blockchain – jedinstveni prostor u Zagrebu za web3, kripto i blockchain entuzijaste gdje se mogu sresti, surađivati i zajednički raditi na projektima koji će oblikovati budućnost digitalne ekonomije.

Nadalje, posjetitelji će se moći odmoriti u MoMo Loungeu i Food Courtu uz ukusne zalogaje. Na tim će se lokacijama dnevni program u popodnevnim satima pretvoriti u MoMo Mingle uz hranu i piće te DJ Pips i DJ LukadeLux. Legendarni završni party u petak vraća se u popularni zagrebački Peti Kupe uz DJ Pytzek i DJ Ivna Ji.

Konferenciju će otvoriti vrhunska Anna Maj, vodeći glas na FinTech sceni, a otkrit će nam na koji način najnovije tehnologije mijenjaju cijeli ekosistem plaćanja. Na glavnoj će pozornici kibernetičke rizike raspraviti i definirati panel koja okuplja čak šest vrhunskih stručnjaka iz tog područja – Florian Jensen, Paul Moreno (Catawiki), Vlatko Čanev (NLB DigIT), David Capezza (Visa), Belma Ohranović (Raiffeisen BANK BH) i Viktor Olujić (ASSE Croatia).

Jesu li banke i FinTech tvrtke i prijatelji i neprijatelji ili pak potpuni stranci, raspravit će Balázs Békeffy (OTP banka), Christoph Schoefboeck (Erste banka), Mario Žižek (Addiko banka), Goran Varat (Podravska banka) i Irina Bručić (Nexi Hrvatska). Jutarnju kavu na pozornici s guvernerom Borisom Vujčićem popit će Božidar Pavlović, a jesu li stablecoinovi budućnost novca otkrit će Nadiem Sissouno iz MentoLabsa i Nikola Škorić iz Electrocoina.

Zanimljiv dio programa svakako će biti i natjecanje obećavajućih startupova iz čak 12 zemalja, koje će se održati na Startup pozornici tijekom prvog dana konferencije, a nagrade – od novčanog fonda u vrijednost od 10.000 eura do dodatnih nagrada Infobipa i Microsofta – bit će dodijeljene na kraju drugog dana konferencije na glavnoj pozornici.

Kako je Money Motion upravo odraz zajedničkog napretka FinTech zajednice, smatra Gea Kariž, direktorica Mastercarda u Hrvatskoj koji Money Motion također prati od samih početaka: – Nas u Mastercardu duboko je inspirirala razina angažmana, inovacija i suradnje koju smo prošle godine doživjeli u Laubi. Uzbuđeni smo što ćemo na toj osnovi i ove godine dalje istraživati teme inovacija i budućnosti digitalnih plaćanja. Budući da smo u središtu tih razgovora, nastavljamo oblikovati i biti oblikovani tehnologijama plaćanja – i pritom osiguravamo vrijednost i potrošačima i našim partnerima.

Uz organizacijski tim konferencije još od prošle godine stoji i OTP banka čiji će predstavnici u ovogodišnjem programu naglasiti važnost prihvaćanja tehnoloških napredaka za razvoj i relevantnost banaka krajnjim korisnicima.

Promjene su stalna kategorija, ali nikada nisu bile brže nego u današnjem vremenu. Konferencije koje okupljaju stručnjake i pionire u inovacijama, koje omogućuju susrete, izmjene mišljenja i iskustava su bitne kako bismo osigurali svoje mjesto na samom vrhu tržišta u svom području industrije ili interesa. Bankarstvo se digitaliziralo, zahvaljujući tome usluge za klijente postaju brže i jednostavnije za korištenje, ali ne smijemo izgubiti dodir i kontakt s klijentima u svrhu omogućavanja najbolje moguće usluge za svakog pojedinačnog klijenta. Na Money Motion konferenciji svi imamo priliku doživjeti, saznati i podijeliti najvažnije informacije o budućim koracima kako na najbolji način oblikovati svoju digitalnu budućnost. Zato smo tu i zato podržavamo i pomažemo ostvariti ovakva događanja u HrvatskojBalázs Békeffy, predsjednik Uprave OTP banke.

Za kraj, predsjednik uprave ASEE-a Igor Gržalja je dodao: S ponosom ponovno podržavamo Money Motion konferenciju koju smo s velikim žarom i entuzijazmom gradili od samih početaka. Drugu godinu zaredom uspjeli smo okupiti impresivna imena iz fintech industrije, pružajući neusporedivu platformu za umrežavanje i razmjenu ideja. Ponosan sam što, uz našu podršku, Money Motion Zagreb i Hrvatsku stavlja na mapu svjetske fintech zajednice te sam siguran kako će konferencija s nama rasti još dugi niz godina.

Ulaznice za Money Motion 2024 dostupne su za 249 eura na službenim stranicama konferencije i na platformi Entrio. Ukoliko za konferenciju planirate putovati u Zagreb, posjetite službene stranice konferencije kako biste iskoristili popuste osigurane u partnerskim hotelima.

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Priča o cipelama, curama i novcu: Što je uzrok vječno praznog studentskog novčanika?

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Lider u 21. stoljeću: Ne mora biti savršen, ali mora znati kako motivirati i pokrenuti ljude

Prijava za članice

Pretraga

znn