Zdrav odnos
s novcem

Vaš automobil ili kuća oštećeni su uslijed elementarne nepogode? Evo što trebate znati!

Vaš automobil ili kuća oštećeni su uslijed elementarne nepogode? Evo što trebate znati!

Nemam kasko policu za automobil i nemam osiguranje imovine, a dogodila se je šteta – imam li šanse i od koga dobiti refundaciju za štetu?

Često mi ne razmišljamo o štetama i pokušavamo osporiti činjenicu da se događaju poplave, požari, tuče i sl. Ukoliko imamo ugovorenu policu za puno kasko osiguranje ili osiguranu imovinu sa svim osnovnim i dodatnim pokrićima, mi ćemo bez ikakvih problema štetu naplatiti od osiguravajuće kuće s kojom smo istu sklopili. U zadnje vrijeme prijave su jako lagane, većinom online, sačekamo obavijest i isplatu tj. plaćanje popravka.

Ali i ako nemate ni police kaska, a ni osiguranje imovine (stan, kuća i sl.) nemojte dići ruke od svega i slegnuti ramenima. Istog trenutka uzmite mobitel ili fotoaparat u ruke i fotografirajte. Temeljito uslikajte što više fotografija iz što više kutova. Prikupite i izjave svjedoka, ukoliko je prošla policija obavezno tražite policijski zapisnik.

Postoje male šanse da namirite štetu – a to je samo opcija da je proglašena elementarna nepogoda na području gdje se je dogodilo oštećenje. Postupanje i isplate šteta regulirane su Zakonom o ublažavanju posljedica štete od prirodnih nepogoda. A tada… čekanje da izađe javni poziv za prijave šteta.

Foto: Pexels

Ponekad se čak i događa da se mogu prijaviti samo štete na imovini, međutim ni tad ne odustajte već uputite dopis Gradu ili općini gdje je nastala šteta

Vrlo često se u takvim slučajevima dogodi da se naknadno izda dopuna javnog poziva u kojoj se onda mogu naći i osobna vozila. Jako pri tome pratite objave, rokove i sl. gotovo je nemoguće naknadno van roka prijaviti štetu.

Kod ovih prijava šteta vrlo je često da se samo ublažavaju ili djelomično uklanjaju posljedice prirodnih nepogoda te se tako ne može u potpunosti iz tih sredstava i sanirati imovina.

Ako je vrijednost oštećene imovine manja od 60% vrijednosti imovine, najvjerojatnije se neće moći naplatiti šteta, ali to sve ovisi o javnom pozivu i načinu na koji je on koncipiran nakon što je sagledano koliko će biti oštećenika, vrijednost ukupna njihove imovine i sl.

Na području na kojem nije proglašena elementarna nepogoda, a policu kaska i osiguranje imovina nemate, gotovo je nemoguće naplatiti štetu.

Ukoliko želite mirnije i spremno dočekivati tuče, poplave, potrese i sl. (a one se dešavaju i dešavat će se i dalje), najsigurnije je da sami ugovorite police za osiguranje istih, ali i tu budite oprezni.

Želim ugovoriti policu za osiguranje imovine: na što moram obratiti pažnju?

Dobro pogledajte jesu li vam tom policom pokrivena pokrića od tuče, potresa ili urušavanja jer su ona na policama često opcionalna, a nisu u osnovnom pokriću. Isto tako djelomični kasko često ne pokriva tuču kao pokriće. Stoga i kod ugovaranja; pitajte, tražite pojašnjenja što vam je pokriveno, a što nije.

I na kraju ono što je najbitnije: ne birajte najjeftiniju policu već najoptimalniju.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn