Zdrav odnos
s novcem

Ususret još jednoj ICT Supergirls konferenciji razgovarali smo s osnivačicom Natašom Kapov

Ususret još jednoj ICT Supergirls konferenciji razgovarali smo s osnivačicom Natašom Kapov

Ususret još jednoj konferenciji ICT Supergirls koja se 25.04. održava u Zagrebu, razgovarali smo s osnivačicom Natašom Kapov. ICT Supergirls dio je globalne inicijative „ITU’s Girls in ICT Day“ koji se tradicionalno održava u travnju. Do sada je u događaju sudjelovalo preko 244 tisuća djevojaka i žena u 160 zemalja svijeta, s ciljem podizanja svijesti mladih žena o važnosti tehnologije te poticanju na odabir obrazovanja i karijere u ICT-u.

Evo što možete očekivati na ovogodišnjem izdanju!

Foto: ICT Supergirls

  • Pred nama je još jedno izdanje vrlo popularne konferencije ICT Supergirls. O čemu se radi? Zašto si pokrenula tu konferenciju?

Nataša: Lemax ICT Supergirls je pokrenut još prije 10 godina, točnije 2015. godine s malim timom kolegica s posla. Krenule smo neopterećene shvaćanjem točnog “zašto” pokrećemo taj event koji je prve godine imao 20-ak sudionica, jer smo toliko kapaciteta imali u firmi u tom trenutku, točnije nismo imali veću dvoranu.

Zvučalo je fora i da će biti zabavno, a ujedno smo znale i da radimo dobru stvar. Event je bio jednostavan, ali je ostavio ogroman utjecaj na sve nas, ne samo sudionice. Shvatile smo da je djevojkama, koje su uglavnom bile iz viših razreda srednje škole, jako puno značilo čuti predavanja žena koje su u biznisu, a pričale su o stvarima poput – “ni ja nisam znala u srednjoj čime ću se baviti“, “na tom i tom poslu sam zeznula stvar i nije mi to bilo prvi put, to je u poslu normalno da se može desiti” ili npr. “iako sam završila taj i taj fakultet, nakon 10 godina karijere sam promijenila smjer i posao i ne smatram da je to bilo neuspješno ili loše za mene“.

Kako su sudionice bile inspirirane i prepune pitanja, tako smo se i mi, organizatorice osjećale – shvatile smo da je mladim curama ta podrška jako važna, da smo i mi dobile inspiraciju kroz predavanja i povezale se kao tim još i više.

ICT Supergirls je inače dio globalne inicijative, pokreta, koji osnažuje mlade žene i djevojke da odaberu karijere u STEM-u te da dođu na voditeljske pozicije, gdje ih još uvijek ima jako malo.

  • Koja je tvoja vizija za žene u IT-u? 

Nataša: Da se brojke žena u IT-ju u Hrvatskoj još više povećaju. Osobno vidim ogromnu promjenu u odnosu na 2015. Neke IT firme, iako su rijetke u Hrvatskoj, imaju i do 50 posto žena što je super. Mi u Lemaxu se možemo pohvaliti s čak 52% žena trenutno te preko 50% žena na voditeljskim pozicijama i u višem managementu. Ipak, još uvijek ima posla u Hrvatskom IT-u jer je to rijetkost.

Vjerujem da će se u idućim godinama te brojke izjednačiti i nadam se da nećemo trebati dugo čekati. Također, bitno je da se poveća i broj žena na voditeljskim pozicijama te da se i privatni dio na neki način uklopi u karijeru i karijerni rast osobe, jer često žene “gube bitku” u trenucima porodiljnih dopusta i kada se posvete obitelji.

Foto: ICT Supergirls 

  • Kad i gdje se vidimo ove godine?

Nataša: Vidimo se 25.4. u četvrtak u Algebri, u 12h. Prijaviti se možete na idućem linku. Ali požurite jer je prvih 50 posto karata otišlo u prvih tjedan dana od objave eventa. Program traje otprilike do 18h. Podijeljen je na dva dijela – osvrnut ćemo se na 10 godina konferencija kroz panel, gdje su sve panelistice osobe koje su bile predavačice na prvoj konferenciji 2015. godine. Ponosna sam što nas sve još uvijek prate i vjeruju u nas!

Sve smo malo starije i iskusnije i bit će zanimljivo čuti što vide da se promijenilo, a i kako su se stvari svakoj od njih promijenile i na individualnoj razini, obiteljski, karijerno itd… Također, pokušali smo napraviti raznolik program kroz predavačice koje su uspješne na različitim pozicijama u IT industriji.

Program nakon najave kreće s Josipom Majić Predin, direktoricom i osnivačicom Tacita, koja ima bogato iskustvo u startup svijetu, a trenutno je i Forbes novinarka. Iva Vodopija vodi odjel Prodaje u Lemaxu, koji svoje enterprise softversko rješenje prodaje velikim globalnim firmama, a biti prisutan i prodavati takvim kompanijama zahtijeva posebne vještine i iskustvo. Marina Grljušić će predstaviti mentorski i volonterski program Mentoring Byte za profesionalce u IT-ju, no prijave ćemo omogućiti i svim našim sudionicama!

Za mentorstvo se moguće prijaviti u raznim kategorijama, od poslovne analize i programiranja do vođenja projekata, osobnog razvoja i poslovanja općenito. Pauza je kljucni dio konferencije, jer je predviđen networking s predavačicama i međusobno kako bi sudionice uz neformalno i ugodno druženje mogle dobiti sve informacije, a i postaviti direktna pitanja.

Nakon pauze, Kristina Ercegović, žena bogatog iskustva i poduzetnica, dat će nam nekoliko lekcija o novcu, a znamo da je financijsko znanje ključno kojim god biznisom da se bavite ili ćete se baviti!

I za kraj, Andreja Mišura će nam ispričati o svom karijernom putu te što znači implementacija projekata i kako joj je “ne” pomoglo u karijeri. Hana Zlonoga, kako je od kablova došla do direktorice odjela, Matija Nakić će se javiti online iz San Franciska, a čut ćemo i Snježanu Milišu, aktualnu inženjerku godine.

Za kraj ćemo se igrati i darivati te još malo networkati.

  • Čime se ti sve još baviš i što ti je najveća želja i tajna misija. Što bi htjela postići da nema niti jednw prepreke?

Nataša: Zaista svačim. Ako pričamo o biznisu, radno iskustvo mi je ove godine postalo punoljetno. Od toga sam 15-ak godina u poduzetništvu, jer sam davne 2008. pokrenula geodetski biznis koji danas ima tim od 8 zaposlenih.

Zadnjih 10+ godina sam zajedno sa suprugom gradila Lemax IT tvrtku koja danas izvozi na sve kontinente, prisutna je globalno, trenutno ima 112 u zaposlenika, ima odlične enterprise klijente svuda po svijetu kojima mijenja poslovanje na bolje te im je podrška u digitalnoj transformaciji.

Prije dvije godine sam investirala u tvrtku Zaokret, tj. brand Mojnovac.hr i Žene i novac VIP klub i to mi je prvo takvo iskustvo te mogu reći da je bilo vrlo intenzivno i da sam jako puno naučila kroz to.

Od volonterskih inicijativa, uz popularne Girlsice, jedna sam od osnivačica gore spomenutog mentorskog programa Mentoring Byte, koji je u zadnje 4 godine otkad postoji okupio preko 150 mentora te više od 550 prijava mentee, što je ogroman uspjeh i jako sam ponosna na broj ljudi kojima smo mogli ponuditi pomoć i podršku u poslovnim ciljevima.

Kroz kvartovsku udrugu “Kvart za 5” koju je nekoliko nas pokrenuli prije par godina, organiziramo sportske igre za djecu, na kojima se okupi oko 120 djece koja se potom cijeli dan druže, igraju i natječu u sportu i to je zaista prekrasno. Taj sportski događaj je volonterski i besplatan za svih i jako sam ponosna na njega!

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn