Svakodnevno kuhanje oduvijek je zahtjevan zadatak. Svaki dan treba smisliti što će se kuhati, nabaviti potrebne namirnice, a zatim sve to i skuhati. Posljednjih godinu dana nabrojenome se priključuje još jedan stres: koliko će trebati novca potrošiti na namirnice budući da su cijene hrane uistinu otišle u nebo?
Upravo zbog toga u suradnji s portalom jedemdoma.hr donosimo vam 10 maštovitih i ukusnih jela, za čiju pripremu namirnice ne stoje više od 10 eura, a niti za pripremu nećete potrošiti više od pola sata.
1.Uštipci od tikvica + rattatouille
Od samo 3 tikvice i nešto više od pola kilograma brašna uistinu možete brzopotezno nahraniti punu kuću ljudi. Ratatouille provansalska je varijacija na temu složenca od ljetnog povrća patlidžana, rajčice i tikvica, koji postoji u svim južnoeuropskim zemljama. Parmigiana, ratatouille, sataraš – svi su oni dio iste obitelji.
Foto: Pexels
undeva uskoro ulazi u svoju punou sezonu pa je treba iskoristiti za najrazličitiji spektar jela. Rižoto od bundeve posebno je omiljen jer može figurirati kao glavno jelo, ali i kao prilog. Kadulja i bundeva izvrstan su par, a u skladnu cjelinu uklapaju se i sirevi svih vrsta.
Foto: Jedem doma
3. Cezar salata
Nema restorana, pa čak ni onih brze prehrane, koji ne poslužuju ovu slavnu salatu. Piletina, zelena salata, sir, umak – jednostavno, jeftino i super ukusno. Donosimo originalni recept.
Foto: Pexels
4. Srdele punjene rikolom i bademima
Srdele su jeftine i vrlo zdrave, općepoznata je činjenica. No zbog čega se smatraju toliko zdravima? U prvom redu, riba je čisti protein, a znamo da su proteini osnova svih stanica tijela. Srdela sadrži omega 3 masne kiseline i vitamin B12, kao i sve ostale elemente odgovorne za njegu organizma iznutra: vitamin D, kalcij, željezo, fosfor, magnezij i jod.
Foto: Pexels
5. Pita s rajčicama i kozjim sirom
Lisnato tijesto, sočne rajčice i dobar sir sve su što vam treba za ovo iznimno ukusno, ali i vizualno atraktivno jelo.
6. Pileća krilca iz pećnice + mahune s pestom od mente
Jedan od najjeftinijih komada piletine može biti i jedan od najukusnijih. Slasna kombinacija hrskave kožice i mekanog mesa, te činjenica de se jedu prstima, daju pilećim krilcima posebnu čar. Mahune u pestu od mente mogu se jesti i hladne, a bez problema mogu odstajati u hladnjaku 2-3 dana.
Foto: Jedem doma
7. Pizzette s krumpirom i ružmarinom
Krumpir na pizzi?! Da, ovi zalogaji su savršen ručak ili večera, od namirnica koje gotovo uvijek imate kod kuće.
Foto: Jedem doma
8. Rolice od patlidžana punjene mljevenim mesom
Priprema ovih rolica podsjeća na pripremu mazalica, popularnog snacka i u našim roštiljarnama. U ovom slučaju vrlo tanak sloj mljevenog mesa maže se na kriške patlidžana, koje se zatim motaju u rolicu, umaču u tijesto za tempuru i prže u dubokom ulju.
Korjenasto povrće za juhu, malo kelja, prosa i leće, te limun i kurkuma dobitna su formula savršenog ljetnog hranjivog i osvježavajućeg tanjura.
Foto: Pexels
10. Dagnje na buzaru
Pedoče, mušule ili dagnje najpristupačnije su, a nerijetko i najomiljenije školjke u našim krajevima. Pripremljene na buzaru gotove su za svega 15 minuta.
Foto: Jedem doma
—
Foto: Pexels